Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/05/2022
Muzică

Interviu cu VALI RAUCA despre „Abandonic”, noul album GRIMUS

Alina Bălan De Alina Bălan
Comentarii Interviu cu VALI RAUCA despre „Abandonic”, noul album GRIMUS Share Interviu cu VALI RAUCA despre „Abandonic”, noul album GRIMUS


Distanța dintre noi și nesiguranțele acestea cumva se reflectă în tot ce am scris în acel moment, iar conceptul de bază l-am reunit după ce am văzut forma finală a pieselor. Astfel, l-am numit Abandonic, pentru că foarte mulți dintre noi ne-am simțit cumva abandonați de soartă, de proiectele noastre.

Citește și:

Aproape că am ajuns într-un stadiu în care ne prefacem că pandemia nu a existat niciodată și că a fost doar o peliculă bizară. Iată-ne totuși după doi ani, puțin mahmuri, cu rămășițele unor imagini cu cozi interminabile de oameni care ba vor să se vaccineze, ba vor să arate dovada sănătății lor, și cu un sertar cu măști, mai plin decât cel cu pungi. Totuși, vremurile nu s-au liniștit, umanitatea încă nu e lăsată să facă pauze de respiro, însă ahtierea de a crea și exprima e acolo și zbiară. De aceea, astăzi vorbim cu și despre trupa GRIMUS. Trupă cu vechime și zvâc din lumea alternativului românesc, ce îi are pe Bogdan Mezofi la voce, Vali Rauca la voce și chitară, Cristian Csapo-Martinescu, de asemenea la chitară și voce, pe Titus Vădan la bass, pe Lehel Kiss la clape și pe Turi Gabor-Peter la tobe, reprezintă șase oameni ce trec foarte conștient prin aceste vremuri. Așadar, și-au pus gândurile și trăirile într-un album ce i-au spus Abandonic, care cară cu sine amintiri ale izolării și explorări de sunete mai vechi și mai noi. Dar cred mai bine să aflați totul chiar de la Vali Rauca. Și mai bine ar fi să mergeți la un concert, căci muzica e făcută ca să fie ascultată live.

Interviu cu VALI RAUCA despre „Abandonic”, noul album GRIMUS

Vali Rauca

Cu ce vine nou pentru voi și ascultători albumul Abandonic?

Cred că e mult mai introspectiv, ne-am uitat mai mult în oglindă când am creat albumul ăsta și e mai personal aș spune. Nu neapărat că ar fi mai mult despre noi, cât pentru fiecare om care ascultă acest album, cred că în versuri poate să găsească o semnificație pentru sine mai mult decât în alte albume, deși și acolo erau piese. A fost conturat într-un moment în care au venit niște întrebări mult mai personale și ne-am spus: vom mai putea continua?, va mai fi ca înainte? Asta cred că este prima sau cea mai importantă diferență față de alte albume. În același timp, este un album complet în limba română, care din nou aduce o notă mai personală, fiindcă sunt aceste nuanțe în limba ta, pe care le poți simți mai profund.

Cum a fost trecerea aceasta, procesul de scriere doar în limba română, apropo de celelalte albume care erau majoritar în engleză?

A fost foarte interesant. Foarte multe dintre piese sunt în engleză, am avut și piese în română de-a lungul timpului, dar nu pe frecvența aceasta, și a coincis cumva scrierea acestui album cu o perioadă petrecută în Germania de către mine. Este foarte amuzant că atunci când am fost în România, pentru atâția ani, am scris în engleză mai mult și am simțit instant nevoia să scriu în română în perioada petrecută în străinătate. Nu știu dacă s-a legat sau nu de asta, dar în principiu mi-am dorit și ne-am dorit mereu să avem un album complet în limba română, dar nu a fost un moment potrivit, acesta mi s-a părut cel mai bun.

Crezi că e mult mai greu să scrii versuri în română, să aibă și semnificație, să fie și melodioase?

Da, cred că tocmai pentru că sunt în limba română ne face mult mai critici cu ele, dar în același timp atunci când se aliniază planetele cu aceste versuri, pot să lovească mai profund în sufletul ascultătorilor sau să aibă posibilitatea aceștia să-și găsească foarte multe simboluri în ele, să fie mai aproape de ei.

Are albumul și un concept, sunt piesele legate între ele printr-o temă mai mare?

Piesele au fost făcute într-o perioadă în care nu eram împreună cu trupa, eram separat, venise și pandemia, era sentimentul acesta de izolare. Nu știam exact cum va fi, când ne vom mai vedea, dacă proiectul va putea continua și are o atmosferă puțin mai apăsătoare în sensul acesta. Distanța dintre noi și nesiguranțele acestea cumva se reflectă în tot ce am scris în acel moment, iar conceptul de bază l-am reunit după ce am văzut forma finală a pieselor. Astfel, l-am numit Abandonic, pentru că foarte mulți dintre noi ne-am simțit cumva abandonați de soartă, de proiectele noatre. În același timp am observat și că foarte multă lume dintre cunoscuți sau din poveștile pe care le-am auzit de la alți prieteni, foarte multe cupluri s-au despărțit în perioada aceasta, deci a fost o schimbare la nivel profund în fiecare dintre noi această pandemie, care a trecut direct într-un război. Cumva nu e cea mai bună perioadă să scriem foarte vesel, dar în același timp ne-am păstrat optimismul, pentru că aceasta a fost partea care ne-a legat tot timpul în perioada în care eram la distanță. Ne trimiteam ideile, piesele, și le lucra fiecare în speranța că vom putea face cândva acest album.

Interviu cu VALI RAUCA despre „Abandonic”, noul album GRIMUS

Apropo de pandemie, se simte cumva și prin sound faptul că erați izolați, v-a limitat accesul către anumite instrumente de lucru?

În pruncipal prin faptul că au fost lăsate unele linii de voce, care au fost înregistrate într-o cameră foarte mică. Există acest sentiment de claustrofobie pe anumite părți, doar pentru că Dan Georgescu, de la Unda, producătorul acestui album, a simțit că nu am putea să mai livăm, că nu ar fi la fel de sincer cumva dacă retragem acele lini, păreau foarte potrivite în acel moment. Dar după aceea, când am reușit să găsim aceste ferestre în pandemie, ne-am întâlnit la studio, unde nu am dus lipsă de nimic. A fost o colaborare foarte plăcută cu Dan Georgescu, care este și basistul trupei byron și care este un producător super tare. Am legat o prietenie pe acest domeniu și cred că vom continua să lucrăm împreună.

Cum ai descrie albumul ca sound pentru cineva care nu a apucat încă să îl asculte sau poate așteaptă să îl asculte live?

Față de alte albume ale noastre, are o parte electro ușor mai potențată. Pentru cineva care nu a mai ascultat niciodată Grimus, va fi un amalgam de piese care sunt fie dinamice și intense, fie foarte atmosferice și lente, care a fost cumva și starea noastră generală. Când am făcut acest album era tot timpul un rollercoaster de stări cumva. Este un material în care repetăm obsesiv anumite cuvinte, pentru că așa era cumva și starea, era nevoia aceasta de a-ți spune de multe ori că va fi bine și de a-ți spune că lucrurile se vor schimba. Asta se reflectă foarte mult în album și cred că per total nu pote fi neapărat încadrat într-un stil anume, dar se pretează pe un album alternativ, în care nu ai un scop de a suna într-un fel anume, ci vrei să vezi unde te duce procesul. Până la final introduci tot ce poți ca să slujească acestui album.

Interviu cu VALI RAUCA despre „Abandonic”, noul album GRIMUS

Spuneai într-un interviu anterior că ați fost îndemnați în trecut să faceți piese radio friendly. Ce înseamnă o piesă radio friendly și pentru cine sunt piesele de acum, cărui public i se adresează?

Cred că asta variază foarte mult în funcție de ce radio îți cere să faci o piesă radio friendly. Știu că era la un moment dat un radio care spunea că sunt prea multe chitări pe piese și asta era ceva foarte jignitor pentru noi, pentru că eram trei chitariști și atunci ce facem, pian și voce, facem piano bar? Cumva asta a fost situația care ne-a afectat cel mai mult și am zis că nu putem face așa ceva, dar în același timp când te gândești la radio friendly cred că poți să iei în calcul și durata piesei și un refren care să rămână bine în mintea ascultătorului, un hook. Cred că e ceea ce s-a întămplat într-o măsură, fără să ne propunem asta, cu piesa Soarele (Răsare Și Singur), care a fost foarte bine primită, am înțeles că și la radio, dar și între ascultători. La concerte chiar acum o testăm și foarte multă lume cântă alături de noi, e refrenul acesta care tot așa se repetă de foarte multe ori și prinde la public.

Cum se desfășoară procesul creativ, având în vedere că sunteți 6 persoane și contribuiți cu toții? Cum se unesc atâtea viziuni?

Fiecare persoană este specializată pe un anumit instrument, care atunci când apare în contextul piesei cumva aduce parte din personalitatea sa. Totul pornește de la o idee foarte stripped down, adică o linie de chitară, o linie de voce, un acord și o linie de clapă, pe care de cele mai multe ori o trimit eu și atunci lumea începe să asculte, să vină cu părțile lor instrumentale și să aranjăm piesa în așa fel încât să fie o piesă care ne reprezintă pe toți, nu neapărat pe un membru anume. Asta ține și de faptul că suntem de atâția ani împreună, încât cumva deja simțim fiecare cam ce ar fi fain să aducă în piesa respectivă. Avem o chimie cumva care se creează după foarte mulți ani de a avea aproape aceeași componență. Cam așa se întâmplă. Acum a fost diferit pentru că am făcut acest ping-pong la distanță și am construit prin feedback-uri toată treaba. Când suntem în sala de repetiții e mult mai mișto și mult mai calm tot procesul ăsta creativ, dar a trebuit să ne adaptăm în context.

Interviu cu VALI RAUCA despre „Abandonic”, noul album GRIMUS

Interviu cu VALI RAUCA despre „Abandonic”, noul album GRIMUS

Foto concert lansare Abandonic (Quantic, 27.05.2022): Năluca 

Ce e creativitatea pentru tine, un mușchi care trebuie antrenat sau e o sclipire de moment?

E bună întrebarea asta. Cred că tocmai de aceea activez într-un organism, într-o trupă în care fiecare are cumva alt rol să zic. Pentru mine, când fac o piesă, creativitatea e mai mult o sclipire decât un mușchi, dar este foarte impornat ca acea sclipire să fie transformată într-un organism și atunci acel mușchi din trupă, care sunt persoanele care cunosc foarte bine teoria muzicală, vine cu variațiuni de acorduri sau cu tot felul de schimbări care dau sens părții finale. Dar pentru mine, care funcționez cumva într-un mod în care nu am studiat foarte mult muzica înainte de a mă apuca de chestia asta, tot timpul aștept acea sclipire sau acel lucru care mie îmi sună într-un mod special. Dacă sunt cu chitara în mână și ceva mi se pare că sună bine, mă opresc și revin asupra acelui lucru încercând să nu pierd momentul, asta se va întâmpla și cu un vers, dar în principiu succesiunea de acorduri mă interesează foarte mult. În trupă avem și mușchiul și creierul și interfața și tot, cumva e o combinație foarte interesantă de oameni. Cred că e o rețetă pe care fiecare trupă o are diferită, dar la noi a funcționat foarte bine, cu această complementaritate.

Crezi că trebuie să fii și un povestitor bun ca să poți scrie versuri de calitate?

Cu siguranță. Am mai avut experiența aceasta în care dacă poți să te deschizi de față cu oameni și ești empatic și vorbești cumva cu omul respectiv din suflet, se ajunge la un nivel care e mai mult decât suma părților. Adică și persoana respectivă se deschide mai mult și acea discuție are sens, e mai relevantă decât în alt context. De cele mai multe ori oamenii care scriu versuri pot să și povestească bine orice, un eveniment, un vis.

Interviu cu VALI RAUCA despre „Abandonic”, noul album GRIMUS

Interviu cu VALI RAUCA despre „Abandonic”, noul album GRIMUS

Foto concert lansare Abandonic (Quantic, 27.05.2022): Năluca 

Povestește-mi despre o piesă de pe noul album pe care e musai să o audă publicul vostru.

Poate fi Soarele, dacă tot suntem în contextul acesta. A fost una dintre primele idei de piese pe care le-am trimis și am primit într-un moment un feedback foarte bun, de la Bogdan, din punct de vedere al unui vocalist, de la Cristi, Ce linie faină e asta, ce bine v-a ieșit piesa asta. A fost foarte drăguț cum noi ne-am împărțit piesele, ce cântăm și pe unde, cu Bogdan și cu mine, și el a insistat foarte mult să cânte această piesă și a fost ok pentru mine. Eu nu îmi dădeam exact seama unde va duce piesa asta, era doar o bucată mică, dar în același timp Cristi și-a dat seama că eu trimisesm și alte idei mici, pe care le-a legat într-un mod neașteptat pentru noi și au făcut mult mai mult sens. A fost un entuziasm general care a dus la o idee completă, pe care nu o vedeam personal la început ca fiind wow. De aceea spun, acest proces în care scoți ideea din propria ta arie și o trimiți la restul oamenilor, vine îmbogățită înapoi și cumva ne surprinde pe fiecare la final, pentru că fiecare își pune amprenta într-un mod sau altul.

Aveți și un cover de la piesa Drumurile noastre, adaptată pe stilul vostru. Sunt curioasă dacă o veți cânta și live și cum s-a întâmplat trecerea la rock?

Cu siguranță. Am cântat-o deja live și ne simțim bine pe ea. Este o piesă, din ce am înțeles, love or hate pentru oameni, nu există cale de mijloc. Foarte mult și pentru că lumea e atât de obișnuită cu versiunea originală, încât e un șoc atunci când ascultă ce am făcut noi. A venit cumva într-un moment în care, cum am spus, era perioada în care nu știam ce va fi cu proiectul, eram departe, cântam mai multe idei una după alta. Am început să o fredonez, am schimbat niște acorduri, dar fără să îmi propun să fie ceva din asta, am lăsat să curgă ce era în mine ca inspirație. Am trimis-o mai departe și lumea din nou a fost încântată de idee și am făcut-o până la urmă, am lăsat-o pe album. Ea ține cumva și de contextul distanței care era între noi atunci, are foarte mult sens cu Drumurile noastre toate se vor întâlni vreodată. E cumva făcută într-un ton mai melancolic, dar și dur, pentru că era și o furie așa reținută, că treaba asta nu se mai termină și nu putem face prea mult, dar în principiu e mesajul că ne vom întâlni din nou, dar pe un ton mai rock. Într-adevăr, lumea e șocată și apoi spune vai ce tare sau e șocată și spune bă, dar de ce? Doar pentru că am simțit-o ca un flux sincer între ideile pe care le aveam, a venit spontan și am zis că trebuie să fie ceva cu piesa, în acest context, pentru că nu avem o explicație.

Muzica voastră se integrează în general în partea alternativă a rock-ului și voiam să te întreb dacă urmăriți și scena alternativă din internațional și cumva vă ghidați după ea sau pur și simplu referințele vă inspiră și vă influenșează?

Nu o urmărim ca un proces activ, adică fiecare ascultă muzică mai ales în ziua de astăzi în care avem și aceste platforme care ne oferă și sugestii în funcție de preferințe. Dar sunt câteva trupe pentru fiecare dintre noi care reprezintă mult mai mult și atunci la aceste trupe încercăm să participăm la concerte dacă putem, să fim mai aproape de ei. Fiecare dintre noi are alte gusturi, ceea ce, din nou, e foarte bine pentru procesul creativ. Influențele vin din diverse direcții și se simte uneori în piese.

Interviu cu VALI RAUCA despre „Abandonic”, noul album GRIMUS

Interviu cu VALI RAUCA despre „Abandonic”, noul album GRIMUS

Foto concert lansare Abandonic (Quantic, 27.05.2022): Năluca 

Ce poți să ne lași și nouă din playlistul tău?

Ascult foarte multă muzică și îmi e greu să spun o piesă acum, pentru că sunt foarte multe, dar de exemplu Future Islands îmi place foarte mult, Little Dreamer, piesa mi se pare spectaculoasă ca și atmosferă. Îmi place foarte mult ce se întâmplă acum cu proiectul The Smile, care îi conține pe Thom Yorke și  pe Jonny Greenwood, pentru că la bază mi-a plăcut mereu foarte mult Radiohead și cumva fără să îmi propun îmi place foarte mult ce se întâmplă creativ la acel nivel. Printre ultimele concerte la care am fost a fost GoGo Penguin și ultimul cel mai recent concert la o trupă foarte interesantă a fost Nothing But Thieves. Ascult foarte multă muzică din toate genurile, dar acum când mă întrebi e foarte greu.

Interviu de ALINA BĂLAN

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.