Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/05/2022
Muzică / Omul cu discurile

OMUL CU DISCURILE | HIROMI  | „Silver Lining Suite”

Berti Barbera De Berti Barbera
Comentarii OMUL CU DISCURILE | HIROMI  | „Silver Lining Suite” Share OMUL CU DISCURILE | HIROMI  | „Silver Lining Suite”


foto header © Mari Amita

Hiromi Uehara crede că există două genuri muzicale: cel care-ți atinge inima și cel care trece pe lângă. Pe acest principiu își scrie și cântă muzica, fără să-i pese de vreo clasificare. Revenită la Tokyo după ce orașele americane în care trebuia să cânte se închideau, devenind fantomatice, a căutat noi moduri de a menține activitatea muzicală și legătura strânsă cu
publicul. Când afli că nu poți face anumite lucruri cu care ești obișnuit, poți afla despre alte lucruri pe care le poți face, așa că Hiromi a căutat parteneri de creație în Japonia, fiind departe de colegii americani. Când l-a cunoscut pe Tatsuo Nishie, concert maestro al Noii Filarmonici Japoneze, a început să formeze ideea unui cvintet de pian. Apoi, a compus pentru cvartet de coarde, cu patru scaune goale în față, pentru că oricum își dorea de mult asta.

Era nevoie de muzicieni care să poată interpreta partituri inspirate de limbajul clasic, dar care să poată articula și vocabular de jazz. Mai mult, scriitura implică multe trăiri intense, emoții transpuse printr-o evoluție sonoră dinamică. E genial concepută, iar această nouă formulă ne poate menține atenți și implicați, desfășurându-se legat și complex. Viorile și viola îmbracă pianul, care mai scapă dezinvolt în pasaje solistice, iar violoncelul susține frecvențele mai joase, obținând prin pizzicato adevărate linii de jazz bass. Ideea de „silver lining”, de rază de speranță, revine în titlu și în derularea suitei pe un album fantastic, diferit, dar la fel de spectaculos precum tot ce ne-a oferit Hiromi până acum.

OMUL CU DISCURILE | HIROMI  | „Silver Lining Suite”

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.