Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/05/2022
Festivaluri 2022 Festival Muzică

La ce festivaluri mergem vara asta

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii La ce festivaluri mergem vara asta Share La ce festivaluri mergem vara asta


Electro, jazz, rock și blues sunt doar câteva dintre genurile muzicale pe care le putem gusta vara aceasta, așa că n-ar fi rău să începem să ne facem deja planurile, căci lunile următoare sunt pline de festivaluri, cu line-up-uri cât se poate de diverse, gata să ne satisfacă dorința de distracție, socializare și muzică bună.

Începem, așadar, cu zona rock-ului, unde Vest Fest (10-12 iunie, Timișoara) propune un line-up exclusiv românesc, de unde nu lipsesc numele de referință ale alternativului, precum Alternosfera, Luna Amară sau Coma. Pe de altă parte, fanii heavy metal-ului și ai thrash-ului pot asculta trupe precum Bullet For My Valentine, Death Angel, Kreator sau Lamb of God la Rockstadt Extreme Fest (3-7 august, Râșnov), în timp ce Within Temptation, Gotthard și Evergrey vor urca pe scena Way Too Rock Festival, organizat în perioada 26-28 august, la Bistrița. În aceeași zonă stilistică îi vom putea vedea și pe The Haunted și Paradise Lost, de data aceasta la Posada Rock Festival (2-4 septembrie, Câmpulung Muscel). Din seria goodbye-urilor concertistice, KISS și Whitesnake își vor lua la revedere definitiv de la publicul bucureștean, la Rock The City, organizat în parcarea Romexpo, în data de 16 iulie și, nu în ultimul rând, cei care gustă rock-ul progresiv american vor avea parte de o premieră, căci legendarii Transatlantic vor ajunge la Sibiu, alături de Messhugah, Pineapple Thief, My Dying Bride, Pain of Salvation și Leprous, la ARTmania (22-24 iulie), într-un regal concertistic prog-rock cât se poate de rarisim în zona Europei de Est.

Schimbăm genul și ajungem în zona electro dance-ului, unde se pare că România și-a făcut deja o tradiție din organizarea festivalurilor masive, de interes atât pentru publicul local, cât și pentru cel internațional. Putem, așadar, să ajungem la SAGA (3-5 iunie, București), unde vor performa Fedde Le Grand, DJ Snake, Black Coffee sau Afrojack, la Neversea (7-10 iulie, Constanța), unde pe scenă vor urca Black Eyed Peas, B Jones, Nervo, Steve Aoki, Ummet Ozcan, Don Diablo și Alan Walker, sau la Electric Castle (13-17 iulie, Bonțida), eveniment ce îi va aduce în fața publicului pe Gorillaz, Deftones, Twenty One Pilots, Sofi Tukker, Molchat Doma, dar și pe senzația artpop a momentului, Aurora. De altfel, Untold, aflat în 2022 la cea de-a șasea ediție, îi prezintă în line-up pe David Guetta, Don Diablo, G-Eazy, Kygo sau Lost Frequencies (4-7 august, Cluj Napoca), în timp ce Summer Well (12-14 august, Buftea) oferă publicului șansa de a-i vedea live pe Jungle, Nothing but Thieves, Alice Merton, Roosevelt și Future Islands, dar și pe rockerii britanici Arctic Monkeys.

Jazz-ul, blues-ul și folk-ul nu se lasă nici ele mai prejos, dovadă fiind multitudinea de festivaluri dedicate amatorilor genului, de la Baricada Folk (17-19 iunie, Vâlcea) până la Jazz In The Cave (1-3 iulie, Parcul Național Bucegi) și Gărâna Jazz Festival (7-10 iulie, Gârâna), ce îi are în line-up pe Liv Warfield Band, Arne Jansen Trio și Svante Henryson Quartet, dar și pe finlandezii Verneri Pojhola Quartet, Kari Ikonen Trio și Alexi Tuomarila Trio. În plus, cantautoarea americană de blues-rock, Beth Hart, va vizita din nou România, în cadrul Open Air Blues Festival de la Brezoi (19-24 iulie), alături de Eric Gales, Samantha Fish, Poppa Chubby și Dana Fuchs, în timp ce Saraimanic World Festival propune o uniune între muzica balcanică și cea a Africii și a Americii Latine, tot la Brezoi, în perioada 29 iulie-31 iulie. În luna august, ne putem delecta cu Brașov Jazz & Blues Festival (11-15 august), Smida Jazz Festival (19-22 august, Smida, județul Cluj), dar și cu Blues In The Garden (26-28 august, Dărmănești, județul Bacău). De asemenea, începutul lui septembrie ne oferă festivalurile Dichis’n’Blues (1-3 septembrie, Tulcea), unde îi vom putea vedea pe Albert Castiglia, Mike Zito Big Band și Curtis Salgado, Jazz In The Park (1-4 septembrie, Cluj-Napoca), dar și Sighișoara Blues Festival (9-10 septembrie).

Cât despre revival-ul retro, adică ascultarea din pură nostalgie a pieselor anilor ’80-’90, se pare că nici acesta nu trece neobservat, așa că n-ar fi rău să dăm o tură la diMansions Fun Garden, festival organizat la Brașov în perioada 24-26 iunie, sau la We Love Music Festival de la Râmnicu Valcea-Feţeni (18-21 august), unde sunt aşteptaţi Ronan Keating, Ricchi e Poveri, Blue şi încă mulţi alţii.

Iată, așadar, evenimentele dintre care putem alege vara asta, fie că iubim rock-ul, pop-ul, electro dance-ul, jazz-ul sau blues-ul. N-ar fi rău să începem deja să ne punem la punct planurile de călătorie, căci de la trupe ce își iau la revedere de la publicul din România până la proiecte ce ne vizitează țara pentru întâia oară, vara se anunță plină de surprize concertistice și de festivaluri cât se poate de diverse.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.