Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/05/2022
Lifestyle / Arhitectură & Design POP-UP STORiEs

Estetica optzecistă și cum o regăsim astăzi

Mădălina Lefter De Mădălina Lefter
Comentarii Estetica optzecistă și cum o regăsim astăzi Share Estetica optzecistă și cum o regăsim astăzi


Pentru că orice mișcare estetică ce dispare revine negreșit decenii mai târziu, renăscând și inspirând trenduri care o urmează, decorul anilor ’80 se reîntoarce astăzi și ia forme, modele și detalii mult mai îndrăznețe, adaptate tendințelor contemporane. Tendințele în design interior optzeciste sunt caracterizate de exuberanță, renunțarea la clasic și abordarea unui amestec riscant de culori pop-art, îmbinate cu kitsch-ul specific anilor ’50 și multitudinea materialelor.  Inspirând numeroase stiluri – shabby chic, preppy sau chintz, influențele anilor ’80 revin la modă și au rolul de a-ți scoate din anonimat spațiul de locuit și de a-ți oferi soluții de design interior inspirate.

Designul Memphis

Estetica optzecistă și cum o regăsim astăzi

Cunoscut și sub numele de Memphis Milano sau Grupul Memphis, grupul de origine italiană format din designeri din Milano este cel care a dat naștere culorilor și formelor îndrăznețe și vii. Grupul a conceput piese de mobilier, corpuri de iluminat și obiecte din sticlă sau metal extrem de curajoase pentru epoca respectivă, care reușeau să iasă din anonimat în fiecare încăpere, inspirând tendințele viitoare.

Culori peste culori

Estetica optzecistă și cum o regăsim astăzi

Când vine vorba despre anii ‘80, culorile primare nu ar trebui să lipsească în amenajarea casei tale – de la pereți la piese de mobilier, până la tablouri sau alte decorațiuni. Culori precum albastru, roșu, violet sau galben ar trebui să contureze paleta cromatică a spațiilor tale, iar culorile pastelate, precum nuanțe de roz și mov pal, ar trebui și ele să „își facă simțită prezența”. Totodată, întrucât tendințele optzeciste au fost puternic impregnate de întrega imagine de ansamblu și stare de spirit a epocii respective, nuanțele puternice se îmbină într-un joc estetic și antreant cu liniile feminine și curbate.

Jocuri geometrice

Estetica optzecistă și cum o regăsim astăzi

Alături de culorile specifice Pop Art, jocul pattern-urilor geometrice, formate din pătrate, linii drepte sau dreptunghiuri, completează perfect vitalitatea specifică perioadei anilor ‘80. Mobilierul curbat, rontunjit, adesea în culori lucioase și luminoase, poziționat fie în sufragerie, fie în dormitor, este inspirat din eleganța stilului Art Deco din anii ‘20 și se îmbină perfect cu restul elementelor tipic epocii optzeciste. Totodată, la fel de importante ca mobilierul sunt și piesele  decorative, precum tablouri, covoare sau oglinzi.

Printuri tropicale

Estetica optzecistă și cum o regăsim astăzi

Tapetele cu imprimeuri tropicale ne duc instant cu gândul la jungle luxuriante și nuanțe vibrante de albastru, verde și turcoaz, devenind o tendință majoră a anilor ‘80, putând fi regăsite în dormitoarele oricui. Astăzi, acestea se pot completa cu piese de mobilier confecționate din lemn, minimaliste, având rolul de a crea un spațiu care să îți amintească și să te ducă mai aproape de natură și exotic.

Influențe ale stilului eclectic

Estetica optzecistă și cum o regăsim astăzi

Stilul eclectic este unul complex și creativ, fiind un amestec de materiale, forme și culori îndrăznețe. Acesta reprezintă mai degrabă o asociere excentrică de stiluri diferite, aduse în aceeași încăpere, unde materialele naturale, precum trestia sau ratanul, se completează perfect cu abundența de culori și forme curajoase.

Obiectele din ceramică

Estetica optzecistă și cum o regăsim astăzi

Inițial folosită doar pentru gradul său înalt de funcționalitate, ceramica a început să fie integrată în decorul casei odată cu secolul XX, când liniile și culorile aparte și puternice au început să fie la modă. Luându-și exemplul din Art Deco, formele și marginile rotunjite au ajuns să fie transpuse prin decorațiuni de ceramică îndrăznețe, specifice anilor ‘80. Întrucât ceramica este un material foarte versatil de decor, putând lua varii forme și culori, obiectele din ceramică sunt o alegere inspirată, atunci când vine vorba de piese decorative originale și ieftine.

Sticlă din abundență

Estetica optzecistă și cum o regăsim astăzi

Deja faimoși pereții din blocuri de sticlă, utilizați adesea chiar în locul ferestrelor clasice, aceștia continuă să fie în trend și astăzi, îmbinând practicitatea cu esteticul. Astfel, sticla are un dublu rol – oferă lumină naturală pe tot parcursul zilei și conferă doza de rafinament necesară fiecărei încăperi, transformând-o într-un cadru de poveste.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută