Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 22/05/2022
POP-UP STORiEs Film

Tom Cruise, un teen-idol al anilor `80

Vlad T. Copilu De Vlad T. Copilu
Comentarii Tom Cruise, un teen-idol al anilor `80 Share Tom Cruise, un teen-idol al anilor `80


În anii `80, Tom Cruise a devenit un teen-idol peste tot în lume. Spre deosebire de alți actori care au fost confundați cu rezultatul unei singure francize, Cruise a reușit să-și facă simțită prezența ceva mai vizibil datorită prezenței sale în filmele unor coloși ai cinematografiei.

Primul rol în care el a fost distribuit, la 19 ani, era în filmul lui Franco Zeffirelli, Endless Love, acolo unde are doar câteva replici. Aparițiile în titluri precum Taps și Losin’ It l-au aruncat pe actorul născut în Syracuse, New York, într-un carusel al celor mai promițători newcomeri. A urmat rolul din The Outsiders, unul dintre ultimele filme importante ale lui Francis Ford Coppola. Acolo, distribuția a fost una plină de tineri actori: Matt Dillon, Patrick Swayze, Rob Lowe și Ralph Macchio. Este clar ca lumina zilei că efectul Outsiders este catalizatorul succesului lui Tom Cruise.

The Outsiders (1983) – trailer

Risky Business (1983) – trailer

All the Right Moves (1983) – trailer

Primul semn de mare vedetă este dat în filmul Risky Business.

Totuși, primul semn de mare vedetă este dat în filmul Risky Business. Cruise a rămas celebru pentru un dans din acest film în care joacă rolul principal. Doar într-o cămașă și chiloți, personajul interpretat de Cruise, dansează pe piesa lui Bob Seger, „Old time rock & roll”. Lucrul acesta i-a adus actorului prima nominalizare majoră din carieră, la Globurile de Aur din 1984. În același an, el apare ca rol principal într-un film al lui Michael Chapman, numit All the Right Moves, în care joacă rolul unui fundaș de fotbal american de origine sârbă, Stefen “Stef” Djordjevic. 

Legend (1985) – trailer

Top Gun (1986) – trailer

În 1985, Tom Cruise este distribuit în producția uriașului Ridley Scott, Legend, un film fantasy în care a jucat alături de Mia Sara și Tim Curry. De aici și până la finalul decadei optzeciste, doar comedia Cocktail poate trece neobservată.

Top Gun – filmul unei generații

După apariția în filmul lui Ridley Scott, Cruise prinde rolul vieții în pelicula regizată de fratele regizorului de mai sus, Tony Scott, în Top Gun. Despre Top Gun se pot spune multe. A fost filmul unei generații, a fost producția care s-a întins ca reverberații pe mai bine de două decenii, transformându-l pe Cruise într-un star de talie mondială. Charisma sa, jocul actoricesc foarte bun și chimia fabuloasă pe care a avut-o cu Val Kilmer de Kelly McGillis i-au făcut pe toți tinerii să-și dorească să fie ca Tom Cruise. Lucrurile se puteau opri aici. La umbra unui rol uriaș, actorul nostru putea să rămână doar cu această mare performanță, plus încă alte câteva reușite prin prezența în distribuția în filmele unor regizori mari.

The Color of Money (1986) – trailer

Rain Man (1988) – trailer

În același an, Martin Scorsese îi dă lui Tom Cruise un rol principal în The Color of Money, alături de Paul Newman și Mary Elizabeth Mastrantonio. În termeni de reușită, faptul că el ajuns să lucreze cu Scorsese înseamnă mai mult decât orice statut de Teen-idol. Interpretarea sa nu i-a adus nicio nominalizare pentru acest film, însă, cred cu tărie că dacă DiCaprio nu ar fi existat, Tom Cruise ar fi fost omul de bază al lui Scorsese pentru peliculele din a doua parte a carierei. Deși mai avea mult până implinească 30 de ani, Tom Cruise încheie prima decadă a carierei cu două roluri mari. În Rain Man, singurul film câștigător de mare premiu la Oscar din carieră, Tom Cruise și-a depășit statutul de băiat chipeș și cu priză la public, afișând o interpretare bună și deși nu a putut întrece performanța actoricească a colegului de platou, Dustin Hoffman, a fost un bun suport cinematografic, semn că regizorul Barry Levinson a știut să-l folosească la capacitate maximă.

Born on the Fourth of July – prima nominalizare la Oscar 1989

Anul 1989 îi aduce lui Cruise prima nominalizare la Oscar dintre cele trei în primul rol cu adevărat dramatic din carieră. Born on the Fourth of July îl transformă pe acesta dintr-un teen-idol, într-un actor de primă mână, luat în seamă de orice regizor de la Hollywood. Dacă Franco Zeffirelli, Francis Ford Coppola, Ridley și Tony Scott, Martin Scorsese și Barry Levinson l-au slefuit pe Tom Cruise, Oliver Stone a reușit să aducă publicului un actor matur, pregătit să joace orice fel de rol. Totuși, rolul lui Maverick din Top Gun este cel pentru care publicul cinefil îl ține minte cel mai bine pe Tom Cruise.

Top Gun Maverick (2022) – trailer

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută