Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/05/2022
Lifestyle / Sport

Padbol la Brașov

Vlad T. Copilu De Vlad T. Copilu
Comentarii Padbol la Brașov Share Padbol la Brașov


Din când în când, iubitorii de sporturi simt nevoia să schimbe ceva în disciplinele pe care le practică. Așa au apărut snooker-ul, squash-ul sau altele precum sepak takraw, teqball, și mai nou padbol. Din acest an, cel din urmă poate fi practicat și Brașov. Ce presupune acest sport, de când există și mai ales unde poate fi practicat la noi în oraș ne spune Dan Măhuleț, managerul proiectului Piua, primul și singurul teren din Brașov dedicat padbol-ului.

Pentru un om care nu a mai făcut cunoștință cu acest sport cum poate fi explicat padbolul și care este istoria sa, pe scurt?

Provenit din aceeași rădăcină cu fotbalul, padbolul a fost inventat și practicat prima dată pe continentul sud-american, în La Plata (Argentina), unde nevoia complementară de spectacol a fotbaliștilor a generat, organic, un nou fenomen și a fost patentat în 2011.

Padbolul îmbină elemente din fotbal, tenis şi squash, poate fi încercat de oricine (indiferent de vârstă, sex, greutate sau înălţime) şi dezvoltă coordonarea motorie şi reflexele. Se joacă în echipe de doi, pe un teren înconjurat de pereţi de sticlă care trimit mingea înapoi, fapt ce aduce jocului un dinamism aparte.

Padbol la Brașov

Padbol la Brașov

Cât de mult a durat până când acest sport a ajuns și în România?

În România a fost adus în anul 2015, Elisabeta Gherghișan fiind cea care a obținut licența exclusivă Padbol pe teritoriul României. În iulie 2015 a fost lansarea Padbol pe litoral, pe plaja Iaki din Mamaia, sub privirile lui Gică și Ianis Hagi și a câtorva sute de iubitori ai sportului. A urmat lansarea padbol la Bistrița, cu invitați precum Gabi Balint și Viorel Moldovan.

În România sunt 14 orașe în care se poate practica, iar acum putem fi mândri că ne putem bucura de acest sport și în Brașov.

Cum a primit comunitatea locală o astfel de nouă oportunitate de a face mișcare într-un cadru organizat?

Prin PIUA, primul club de padbol și tenis de picior din Brașov, ne dorim să oferim ceva nou comunității locale și să ia o pauză de joacă. La primul joc de padbol, clienții noștri pot fi puțin copleșiți de multe reguli, cei mai mulți fiind obișnuiți cu regulile de la tenis de picior. Pe lângă reguli, trebuie să se familiarizeze cu dimensiunea terenului și să învețe să folosească geamul în favoarea lor.

Odată ce se obișnuiesc cu regulile și dinamica jocului, clienții noștri sunt dispuși să renunțe la clasicul tenis de picior și să se axeze mai mult pe padbol. Pe scurt, noi definim padbolul un tenis de picior mai evoluat, mult mai spectaculos.

Padbol la Brașov

Câte terenuri sunt disponibile și ce alte facilități sunt?

Pe lângă cele 2 terenuri de padbol, avem alte 2 terenuri pentru tenis de picior pe care sigur îl cunoști, noi îl numim “sportul copilăriei care s-a făcut mare” și suntem conștienți că nu toată lumea dorește să încerce ceva nou și rămân fideli tenisului de picior clasic.

Încă nu te-am convins? Atunci află că avem program non-stop, parcare gratuită, vestiar securizat, nocturnă, dar și echipament sau grupuri sanitare.

Padbol la Brașov

Există posibilitatea de a începe un campionat la nivel local?

Acesta este următorul pas pe care ni-l propunem. Ne dorim să organizăm un campionat la nivel local prin care să formăm echipe competitive de padbol și tenis de picior. Aceste echipe urmând să ne reprezinte orașul Brașov cu succes la campionatele și cupele de nivel național care se organizează deja în diferite orașe din țară. În viitorul apropiat vom fi gazda unei etape din Romanian Padbol Tour.

Padbol la Brașov

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută