Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/05/2022
POP-UP STORiEs Lifestyle

Anii ’80 printre jocurile video

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii Anii ’80 printre jocurile video Share Anii ’80 printre jocurile video


După Revoluția Calculatorului Personal din anii ’70, apariția consolei a revoluționat lumea digitală, schimbând radical modul în care relaționăm cu poveștile (spectatorul devenit erou). În prezent, industria jocurilor video valorează aproximativ 180 de miliarde de dolari, având extensii atât în lumea evenimentelor (GDC, Comic Con), cât și în cea cinematografică, urmând ca anul acesta să se încheie pe ecrane cu o nouă adaptare după „clasicul” Super Mario Bros.

Totuși, nimic din ce avem astăzi nu s-ar fi putut realiza fără influența anilor ’80, când jocurile arcade (utilizate, pe atunci, în locuri publice, precum baruri), sistemul Nintendo Entertainment și primele companii de gaming (3D Realms, Accolade și Arc System Works) și-au făcut apariția. Datorită acestor elemente, anii ’80 au dat naștere celor mai populare jocuri din istorie (care există și în prezent).

Anii '80 printre jocurile video

În mai 1980, în Japonia, faimosul omuleț Pac-Man (care reprezintă varianta simplificată a simbolului Kanji pentru „gură”) și-a făcut apariția (ajungând în Statele Unite 5 luni mai târziu) prin intermediul lui Toru Iwatani, care lucra pentru compania Namco. La început, personajul putea fi manevrat prin intermediul sistemelor arcade (numite „Pac-Man Machines”), ideea din spatele lui fiind de a aduce ceva diferit pe o piață dominată, la momentul acela, de jocuri cu un grad ridicat de violență (precum Tail Gunner sau Galaxian).

Un alt joc rămas în istorie, construit pe un calculator Electronika 60, în Moscova anului 1984, de un programator care a încercat să dea o nouă viață unui puzzle pe care îl rezolva în copilărie, este și Tetris, care, în 2019, înregistra aproape 3 milioane de jucători în întreaga lume. Mai departe, în 1985, tot în spațiul japonez, Super Mario Bros., inspirat din jocul arcade Mario Bros., a apărut pentru sistemul construit de cei de la Nintendo, devenind unul dintre cele mai cunoscute jocuri din toate timpurile. În varianta originală, 2 jucători puteau să fie faimoșii Mario și Luigi, care plecau în misiunea de salvare a Prințesei Toadstool.

Anii '80 printre jocurile video

Super Mario Bros

Anii ’80 au adus și Elite, un joc tip simulare spațială, construit de 2 studenți de la Cambridge, în 1984, prima variantă a jocului SimCity (1989), care a introdus conceptul de construcție urbană în lumea virtuală (și a inspirat The Sims), Donkey Kong (1981), care l-a pus pe Mario în fața unui nou inamic, gorila Diddy Kong, și jocul de aventură The Legend of Zelda (’86), toate definitivând modul în care perioada a schimbat universul digital pentru totdeauna.

Galerie imagini

Share

Un răspuns

 1. Salutari!
  Îmi cer scuze pentru deranj.
  Caut numele un joc vechi. De prin anii 90.
  Jocul este alb-negru.
  Îl jucam într-o sala de jocuri, plăteam și ne baga credite.
  Personajul meu era un omuleț care era fugărit de alți omuleți pe o structură de cărămidă si cu niște scări între etaje. Eu trebuia să fac o groapă în cărămidă, cu un clic, și să prind unul din cei care mă fugărit în aceasta gropita. Asa îl omoram. 😁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută