JAZZx reprezintă evoluția naturală a proiectului ce a adus la Timișoara artiști precum Richard Bona, Marcus Miller, Anoushka Shankar, Dianne Reeves, Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz, Kurt Elling, David Murray, Macy Gray, Terri Lyne Carrington, Lizz Wright, Al Jarreau, The Chick Corea Elektric Band, Gregory Porter, The Cinematic Orchestra, Ibrahim Maalouf și Jazz at Lincoln Center Orchestra alături de Wynton Marsalis, păstrând aceeași excelență curatorială.
JAZZx va fi un mix de jazz, muzică instrumental contemporană și proiecte emergente ce trec peste limitele genurilor muzicale. Parafrazându-l pe Herbie Hancock, “Jazz nu este exclusiv, este inclusiv,” și tocmai către acest spirit se îndreaptă JAZZx.
Un festival muzical creează un simbol pentru oraşul care îl organizează, devine parte din identitatea lui şi o întăreşte. JAZZx vine tocmai să celebreze multiculturalismul și energia vibrantă a Timişoarei, reabilitând valoarea acțiunilor culturale accesibile, punând accentul pe calitate și importanța culturii într-o comunitate sănătoasă.
JAZZx este un eveniment cu participare gratuită.
Lista artiștilor prezenți la JAZZx:
- Stanley Clarke N 4EVER
- Hiromi – The Piano Quintet
- Ashley Henry Trio
- Theon Cross
- Ilhan Ersahin’s Istanbul Session
- Lucy Woodward
- Radu Vâlcu Quintet
- Muntet
- TajNic Trio
Stanley Clarke N 4EVER
N.E.A. JAZZ MASTER 2022 (cea mai mare onoare pe care Statele Unite o acordă artiștilor de jazz), 7 premii Grammy (și 15 nominalizări) Stanley Clarke a cucerit de mult timp titlul de „legendă vie” în timpul carierei sale de peste 50 de ani și 40 de albume.
În cadrul JAZZx, proiectul Stanley Clarke N 4EVER este mai mult decât un super grup și va aduce pe scena din Timișoara muzicieni locali cu scopul de a promova talentele locale.
Videoclip:
Hiromi
“Nu vreau să pun un nume muzicii mele. Alți oameni pot pune un nume pe ceea ce fac eu. Este doar uniunea dintre ceea ce am ascultat și ceea ce am învățat. Are câteva elemente de muzică clasică, are ceva rock, are ceva jazz, dar nu trebuie să-i dau un nume.” Hiromi
Încă de la lansarea în 2003 a debutului ei, Another Mind, Hiromi a electrizat publicul cu o energie creativă care cuprinde și eclipsează granițele jazz-ului, clasicului și pop, ducând improvizația și compoziția la noi culmi de complexitate și sofisticare. Pe noul ei album, Silver Lining Suite, Hiromi exemplifică și mai mult hibriditatea ei virtuozică și gama emoțională, găsind putere și speranță în mijlocul frământărilor pandemiei.
Videoclip:
Ashley Henry
Absolvent al Royal Academy of Music (Londra, 2016), Ashley Henry este un pianist incredibil de talentat și extrem de flexibil, capabil să se deplaseze între diferite lumi, păstrându-și totuși rădăcinile devotate în jazz.
„Muzica mea este o reflecție a cine sunt; Londra în toată gloria ei complexă. Imigrantul din mine are rădăcini muzicale din anii 1940, așa că este important ca muzica mea să reflecte acea narațiune de jazz dincolo de diferite genuri și generații ”.
Albumul său, „Beautiful Vinyl Hunter” este, în esență, o căutare continuă a identității, a spiritului care este în noi toți, dar care câteodată se dovedește a fi greu de găsit. O colecție provocatoare de 15 piese care ghidează fără probleme ascultătorul printr-o varietate de genuri, de la jazz contemporan, grime, punk până la hip-hop și prezintă capacitatea lui Henry de a împleti toate influențele sale, transportând muzica jazz spre noi tărâmuri ale frumuseții.
În ianuarie 2017, la doar 25 de ani a fost invitat pentru a fi directorul muzical al Jazz Cafe Londra și Ronnie Scotts. În același an, Henry a fost nominalizat pentru Jazz FM Award la categoria “Breakthrough Artist of the Year” și „Live Experience of the Year”.
Videoclip:
Theon Cross
Theon Cross este un compozitor ce a ales tuba ca instrument de expresie, care nu numai că redefinește ce se poate face cu instrumentul său, dar de asemenea trancende convențiile tradiționale ale genului, având abilitatea de a combina free jazz cu dub, soca, hip-hop, grime și alte sunete din diaspora afro-caraibeană.
Printre colaboratorii săi principali se numără Shabaka Hutchings, precum și saxofonista Nubya Garcia și bateristul Moses Boyd. Face parte dintr-o comunitate mare de tineri muzicieni londonezi care se sprijină în mod regulat unul pe celălalt și încearcă re-modelarea granițelor jazz-ului.
Pășind pe urmele albumului său de debut, aclamatul său LP din 2019, “Fyah”, a ajuns pe locul 1 în topul de jazz din Marea Britanie, a fost nominalizat la premiile Jazz FM și Gilles Petersen’s Worldwide FM, și a primit recunoaștere critică în presa mainstream și muzicală. Noul său album, Intra-I (însemnând „în interiorul sinelui”) sintetizează diversitatea artei și experienței sale muzicale pentru a transmite un mesaj esențial unei lumi cuprinse de necazuri.
Videoclip:
Ilhan Ersahin’s Istanbul Sessions
Prezent la ediția inaugurală din 2013, Ilhan Ersahin revine la JAZZx cu proiectul Istanbul Sessions. Unul dintre cei mai aventuroși artiști ai scenei contemporane de jazz, Ilhan este un inovator şi pionier al jazz-ului contemporan, care aduce o contribuţie semnificativă în evoluţia jazz-ului şi a fuziunilor sale la nivel global.
Diversitatea stilistică este marca expresiei sale artistice, concretizată într-o varietate de albume și proiecte personale, sau colaborative cu nume de top ale jazz-ului mondial.
Proiectul “Istanbul Sessions”, creat împreună cu bassistul Alp Ersonmez, bateristul Turgut Alp Bekoglu și percuționistul Izzet Kizil, este o fuziune între East Village-ul New Yorkez şi fascinantele nopți ale Istanbulului, un exemplu perfect a ceea ce se poate întâmpla când artişti importanți din diferite culturi se întâlnesc și creează o minune.
- lhan Ersahin – saxofon tenor
- Alp Ersönmez- bass
- Turgut Alp Bekoğlu – tobe
- İzzet Kızıl – percuție
Videoclip:
Lucy Woodward
Lucy Woodward este o cântăreață și compozitoare anglo-americană. Ea a înregistrat pentru Atlantic, Verve și GroundUP și a cântat alături de Rod Stewart, Barbra Streisand, Snarky Puppy, Celine Dion, Pink Martini, Gavin DeGraw, Joe Cocker, Chaka Khan, Nikka Costa și Randy Jackson.
Lucy a lansat 3 albume solo, Til They Bang On The Door (GroundUP), Hooked! (Verve) și Lucy Woodward is…Hot & Bothered (Barnes & Noble), toate având rădăcini în jazz, blues, soul și pop. În 2011 a început să cânte alături de Michael League, liderul trupei Snarky Puppy. Alături de ei a înregistrat melodia „Too Hot To Last”, inclusă în albumul Family Dinner, care a și câștigat premiul Grammy.
Videoclip:
Radu Vâlcu Quintet
R.V.Q. este un proiect cameral ce îmbină muzica clasică, influențele muzicilor tradiționale (world music) și jazz-ul.
Radu Vâlcu Quintet și-a dorit să genereze un organism artistic prin intermediul căruia să-și poată exprima deopotrivă creativitatea componistică și talentul de interpreţi. Albumul de debut, Daydream, este spaţiul unde experienţa de până acum a grupului este filtrată și transformată într-o muzică inteligentă, explozivă emoţional și deja matură la nivel de scriere și structură.
Cu inspiraţie din jazz, fusion, muzică clasică, world music, Radu Vâlcu Quintet propune, de fapt, o manieră proprie de a înţelege muzica, iar grupul se regăsește în sensibilitatea îndreptată asupra spaţiului timbral și aprofundarea universului armonic.
- Radu Vâlcu – ghitară
- Mihai Balabaș – vioară
- Andrei Petrache – pian
- Răzvan Florescu – percuții tradițional, vibrafon
- Alexandru Badea – baterie
Videoclip:
TajNic Trio
Pianistul Albert Tajti și cei doi frați muzicieni, basistul Florian Nicolau și toboșarul Iulian Nicolau, s-au cunoscut și au dezvoltat o frumoasă prietenie lucrând împreună la proiectele The Jam Community și colaborează în diverse formule pe scena muzicală românească de jazz de mai bine de 5 ani.
Au decis de curând să concretizeze experiențele muzicale create în acești ani prin inițierea acestui proiect muzical împreună, deoarece au fost uimiți de sinergia care prindea formă la fiecare întâlnire muzicală și își doresc să exploreze posibilitățile componistice și improvizatorice care se nasc la fiecare concert.
Concertul va prezenta atât compoziții proprii cu influențe jazz, funk și contemporan, cât și compoziții spontane.
Videoclip:
Produs de Centrul Cultural PLAI alături de Consiliul Județean Timiș în calitate de partener principal și co-finanțat de Ministerul Culturii prin Programul Prioritar, evenimentul va avea loc în perioada 1-3 iulie 2022.