Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/05/2022
Festivaluri 2022

Puterea magică a festivalurilor

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Puterea magică a festivalurilor Share Puterea magică a festivalurilor


Revenirea noastră la viaţă după extrem de lunga comă socială indusă de pandemie aminteşte involuntar de comoara din visul recurent al personajului din Alchimistul lui Paulo Coelho, a cărei căutare se încheie înapoi în punctul din care acest vis s-a născut. Forţaţi de virus să intrăm într-o hibernare ce ne-a izolat în bule claustrofobice, îndepărtându-ne fizic de semenii noştri, cei cu care împărtăşeam de ani de zile sentimente, gânduri şi, nu în ultimul rând, experienţe, am traversat această perioadă animaţi de visul regăsirii firescului pre-pandemic în comunicarea cu ceilalţi, de a trăi şi a ne bucura de viaţă fără vreo teamă sau reţinere în cadrul comunităţilor de care ne simţim legaţi prin gusturi şi preferinţe.

Nu trăiesc nici în trecutul meu, nici în viitor. Doar prezentul mă interesează. Dacă te vei putea concentra mereu asupra prezentului, vei fi un om fericit. Viaţa va fi o sărbătoare, un mare festival, pentru că viaţa înseamnă numai momentul în care trăim acum, scria Coelho, cu decenii în urmă, şi nu prea avem cum să nu-i dăm dreptate, acum, în 2022. Pentru că ne-am dori să ne eliberăm cât mai repede, ca de un coşmar, de un trecut recent în care am perceput lumea dindărătul măştilor, iar viitorul apropiat, unul tulbure din cauza războiului, nu ne încurajează prin impredictibilitate să visăm frumos cu ochii deschişi.

Tandemul trecut-viitor ne face în realitatea prezentului să fim încă temători, rezervaţi şi circumspecţi în contact cu lumea – deseori, chiar şi cu noi înşine – şi asta, paradoxal, în condiţiile în care simţim o nevoie urgentă de a ne exprima, de a comunica… în fond, de a ne bucura de tot ce oferă viaţa, dincolo de experienţele limitate la cele din propriul nostru microunivers. Or, pentru a regăsi chimia cu cei de care ne leagă o emoţie, idee sau gând, alchimia festivalurilor reprezintă în mod natural o alternativă. Prin substanţa sa, festivalul se relevă în clipa de faţă – mai mult decât un exerciţiu ordinar de going out – drept un panaceu social, indiferent de pretextul de celebrare în jurul căruia se coagulează experienţa (muzică, teatru, dans, film, sport, gastro ş.a.m.d.), întrucât deschide o poartă spre reconectarea pe viu, rapidă şi nemijlocită, cu grupurile de care aparţinem prin apetitul comun pentru anumite forme şi medii de manifestare.

Privind viaţa ca o sărbătoare, un mare festival, pentru că viaţa înseamnă numai momentul în care trăim acum, avem nevoie de festivaluri ca să ne reunim cu “triburile” noastre, măcar pentru câteva… zile şi nopţi, şi să transformăm clipele petrecute împreună acolo în amintiri memorabile, care să le înlocuiască pe cele mai puţin plăcute din trecut şi să ne consolideze starea de spirit pentru a face faţă la orice ar putea să ne aducă viitorul incert. Nu ne stă acum în cale decât dificultatea alegerii locurilor de întâlnire, pentru că harta festivalieră este suprapopulată în 2022, şi, de aceea, am considerat că ar putea fi utile câteva indicaţii de orientare, un soi de ghid pentru alchimiştii visători aflaţi în căutarea magiei festivalurilor.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.