Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/05/2022
Festivaluri 2022

Interviu cu Marius Diaconescu, Dărmănești Jazz & Blues Festival

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Interviu cu Marius Diaconescu, Dărmănești Jazz & Blues Festival Share Interviu cu Marius Diaconescu, Dărmănești Jazz & Blues Festival


Cu ce vine în plus festivalul de Jazz & Blues de la Dărmănești față de celelalte festivaluri de gen din țară?

OABG Dărmănești Jazz & Blues Festival se dorește a fi un festival premium, cu artiști premium, pentru un public premium. Nu ținem la cantitate (deși foamea trece pe lângă stomac și pe la casa de bilete :)), ci mai ales la calitatea artiștilor invitați. Nu ne-am propus niciodată să devenim ”cel mai mare sau cel mai tare” festival din România sau din galaxie, ci doar să arătăm publicului și mai ales tinerilor din zonă că există și o altă cale de urmat. Avem copii care s-au apucat să studieze un instrument muzical sau să ia lecții de muzică după primele două ediții și, cred eu, ăsta e câștigul cel mai mare. Voluntarii noștri – elevi ai colegiilor din zonă – sunt sufletul festivalului, ei având o mulțime de responsabilități în cadrul eventului. Iar faptul că, începând cu 2022, suntem festival de premii pentru European Blues Union, cu alte cuvinte, câștigătorii European Blues Challenge vor concerta și la Dărmănești, poate fi considerat, dacă vreți, una, dar nu singura dintre premierele de la acest festival.

Interviu cu Marius Diaconescu, Dărmănești Jazz & Blues Festival
Marius Diaconescu

Care este feedback-ul pe care l-ați primit până acum din partea oamenilor?

Avem un „chestionar de satisfacție spectator”, pe care îl folosim atât pe parcursul festivalului, cât și la finalul acestuia, din care aflăm lucrurile bune (pe care le menținem și încercăm, în măsura putințelor noastre, să le îmbunătățim), dar și pe cele neplăcute, pe care însă încercăm să le eliminăm. Publicul, dar și artiștii au avut cuvinte de laudă până acum, observațiile nu au fost constatări negative, ca să zic așa, ci mai degrabă recomandări, propuneri pentru edițiile viitoare.

Câți oameni și-au anunțat prezența la festival? Câte bilete ați vândut?

Suntem abia în aprilie, biletele de-acum încep să se vândă. Eu cred că nimeni care este serios cât de cât nu poate avansa acum o cifră apropiată de realitate pentru un event care va fi la final de august. Avem un conflict la graniță, Covid-19, chiar dacă acum nu îi mai dăm importanța de acum un an sau doi încă există, una peste alta, situația se poate volatiliza foarte repede. Noi suntem pregătiți pentru un număr cât mai mare de spectatori, care să vină să se bucure de sunetele de pe scena festivalului.

În 2021 au fost prezenți Arthur Menezes și Jessie Lee Houllier. Ce nume mari vin anul acesta?

Da, pe lângă Menezes și Jessie Lee, eu l-aș aminti și pe Big Daddy Wilson, una dintre cele mai faine voci din blues-ul actual, care a avut un concert memorabil aici. Dar și pe Marius Dobra sau Juwana Jenkins, care au făcut concerte iconice aici. Rareș Totu ne-a arătat încă o dată de ce e cel mai bun chitarist de blues din România, iar Aminda Nomade a avut un recital plin de pasiune, memorabil. Personal, m-aș feri să folosesc noțiuni precum „nume mari”, pentru că, prin similitudine, ar trebui să vorbim și despre „numele mici”, nu-i așa?

Interviu cu Marius Diaconescu, Dărmănești Jazz & Blues Festival
Dan Patlansky

Pentru 2022, după umila mea părere, capul de afiș este Dan Patlansky, un chitarist de excepție, care revine în România după ce, cu ceva timp în urmă, a cântat în deschiderea turneului european Satriani (București și Cluj Napoca). Kyla Brox, probabil una dintre cele mai bune voci feminine din blues-ul mondial, câștigătoare a ultimei ediții a European Blues Union, va fi headliner-ul primei zile. În ziua a doua, în premieră în România, va concerta Sam Kelly, câștigător a 5 (cinci) ediții „UK Drummer of the Year”, toboșarul de pe ultimul album Gary Moore, care a colaborat printre alții cu Robert Plant, Robben Ford sau Otis Taylor, care va veni însoțit de a sa Station House. Tot în a doua zi, Meena Cryle & The Chris Fillmore Band, din Austria, vor „pregăti” scena pentru Dan Patlansky. În ziua a treia, tot în premieră pentru România, o aducem pe Eliana Cargnelutti, cotată în 2015 între primele 5 (cinci) chitariste femei ale lumii, cea pe care atunci când a scos piesa „I’m a woman” (de pe albumul Electric Woman), Joe Bonamassa a pus-o pe lista pieselor obligatoriu de ascultat în anul respectiv.

Ce înseamnă acest festival pentru comunitatea din Dărmănești?

Undeva, Țuțea spunea ceva de genul „haideți să fim serioși, totuși, Iisus Hristos nu s-a născut la Fălticeni”. Să fim serioși, nu ne imaginăm niciodată că blues-ul sau jazz-ul are rădăcini serioase la Dărmănești, Bacău, Moldova, România. Festivalul însă își dorește să arate – acelora care doresc și care mai ales acceptă acest lucru – că există și o altă cale față de cea pe care merge acum, din păcate, cultura română. După două ediții doar, e devreme să dăm un verdict despre însemnătatea eventului pentru comunitate. Am pus doar sămânța în pământ, dacă vom fi serioși și consecvenți principiilor la care am aderat, vom vedea rezultatele în timp. „Răbdare și tiutiun”, știți cum se spune…

Ce influență credeți că poate avea un astfel de model de festival pentru orice loc din România?

Păi, noi am avut norocul să avem parte de un primar care a înțeles că un astfel de eveniment poate întregi brand-ul localității și că, în timp, putem crește împreună. Pentru că e festival și ne vin musafiri, administrația locală pregătește orașul pe tot parcursul anului: se mărește numărul trotuarelor reamenajate, se dezvoltă iluminatul public, se asfaltează/ reasfaltează străzile, se tușează/ retușează pistele de biciclete, din astea… Antreprenorii din HoReCa au déjà locațiile pline pentru acea perioadă, de la acest moment, cazări mai putând fi făcute doar în localitățile învecinate. Cei care vin la festival duc cu ei mai departe fotografiile, filmulețele făcute în zonă și nu doar că revin, ci aduc cu ei și 1-2 prieteni la ediția următoare… Pe orizontală, dezvoltarea este una, evident, nu doar pentru Dărmănești, ci pentru întreaga zonă.

Ce alte activități pot face oamenii care vin la festival?

Locația evenimentului, aflată la Porțile Munților Nemira, mustește de istorie și magie! Avem două rezervații naturale pe arealul localității și câteva trasee pentru amatorii de drumeții montane. Avem un parteneriat cu un ONG care a marcat două trasee de mountain bike și care închiriază biciclete la festival pentru amatorii de „drumeții pe două roți”. Cei care vin la festival pot face echitație și turism ecvestru, drumețiile călare pe poteci de munte fiind foarte apreciate. Castelul familiei Știrbey, lacul de acumulare și barajul de la Poiana Uzului, cele două biserici monumente istorice, dar și singurul muzeu istoric în aer liber din România sunt lucrurile faine cu care îi așteptăm pe festivalieri. Iar dacă adaug că, în paralel cu festivalul, organizăm și Târgul produselor tradiționale din gospodăriile montane, cred că am creionat, în mare, un fel de program de city break pentru festivalieri.

Care preconizați că este direcția pe care Dărmănești Jazz & Blues Festival o va avea în următorii ani?

Revin la ce am spus anterior. Ne dorim să rămânem ceea ce suntem acum, dar să afle cât mai multă lume despre asta – și vă mulțumim să ne sprijiniți în acest efort – un festival premium, cu artiști premium, pentru un public premium. Doar atât!

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.