Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/05/2022
Festivaluri 2022

Bardh Jakova: „Muzica balcanică este jazzul arhaic al Europei”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Bardh Jakova: „Muzica balcanică este jazzul arhaic al Europei” Share Bardh Jakova: „Muzica balcanică este jazzul arhaic al Europei”


Programul The Jazz Cave Festival din această vară va aduce în Peştera Ialomiţei sunete culese de-a lungul și de-a latul coastei Mediteranei. Fiecare piesă din repertoriul I Njëjti Det Trio/ Stesso Mare Trio repune în valoare patrimoniul muzicii tradiționale balcanice într-o manieră inedită, pentru clarinet, acordeon și pian. Iar plăcerea regăsirii elementelor comune este întocmai simbolul formației: „Stesso mare” însemnând „Aceeași mare”.

Ce calități dobândește muzica de jazz atunci când acordeonul este în prim plan?
Calitățile se pot distinge în improvizația melodică, în diversitatea ritmică și în dinamica expresivă infinită, luând în considerare că acordeonul este un instrument „de la respirație la taste”.

Ce aduce muzica balcanică în plus repertoriului internațional de jazz?
Vorbim despre o muzică ancestrală de tradiție orală, în care improvizația este foarte importantă, chiar dominantă. Muzica balcanică este jazzul arhaic al Europei.

Ne poți descrie în câteva cuvinte formația Stesso Mare Trio?
Provenim din mediul muzicii academice, însă avem o mare pasiune pentru maniera improvizatorică de a face muzică și, în egală măsură, pentru sistemul melodic al Balcanilor.

Cum ai defini impactul pe care îl va avea întotdeauna acordeonul asupra ascultătorilor?
Răspunsul se află în reflexivitatea sa inerentă, în capacitatea de a alina, precum și în calitatea sa de instrument poliedric, de frontieră.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.