Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/05/2022
POP-UP STORiEs Lifestyle

TOP GUN, reper vestimentar optzecist în moda curentă

Anamaria Grumeza De Anamaria Grumeza
Comentarii TOP GUN, reper vestimentar optzecist în moda curentă Share TOP GUN, reper vestimentar optzecist în moda curentă


Așa cum putem remarca după o singură vizită la mall, moda actuală – de tip mass market – este predominant inspirată din deceniile anterioare, cu precădere din perioada anilor ‘80 și ‘90. Datorită caracterului său ciclic, moda tinde să preia trendurile unor vremuri de mult apuse, acestea fiind actualizate și adaptate perioadei curente, generând un succes remarcabil, mai ales în rândul tinerilor. Acesta este și cazul trendului stârnit de blockbuster-ul Top Gun din 1986, care a influențat puternic moda acelei perioade cu ajutorul stilurilor actorilor principali: Tom Cruise (Pete Mitchell a.k.a Maverick) și, mai ales, Kelly McGillis (Charlotte Blackwood a.k.a Charlie). Succesul filmului a fost marcat într-o bună parte de câteva apariții iconice ale acestora, toate de inspirație militară, un stil atemporal, dar pe care Top Gun l-a pus cel mai bine în valoare.

Una dintre piesele vestimentare care au făcut senzație în film este bomber jacket-ul, fiind astăzi la fel de popular precum era și în urmă cu 36 de ani. Atât Cruise, cât și McGillis apar în film purtând o astfel de piesă, motiv pentru care este aproape imposibil ca aceasta să nu reprezinte elementul principal al întregii garderobe propuse de producători, fără să uităm de considerentele estetice care descriu acest articol vestimentar. Totodată, în cazul lui Kelly, jacheta favorizează conturarea unui look complet, care devine iconic tocmai prin combinația – oarecum atipică, la acea vreme – unor articole vestimentare specific masculine cu unele feminine, întruchipând un look casual, de streetwear, prin alăturarea unei fuste creion și a unei genți jachetei.

Tot Kelly McGillis a adus un plus de popularitate deja consacratului sacou oversized, cu epoleți proeminenți, specific anilor ’80, pe care personajul Charlie îl poartă cu mânecile suflecate. Coafura acesteia este de asemenea un aspect care a făcut furori imediat după apariția filmului, o tunsoare în stil bob, remarcându-se prin volumul intact pe care-l are chiar și după ce a mers în spatele lui Maverick, pe motocicletă. Un alt articol vestimentar popular în zilele noastre este reprezentat de tricoul cu buzunar, piesă pe care personajul Maverick o poartă destul de des în film, subliniindu-i atât rolul estetic, cât și cel practic.

TOP GUN, reper vestimentar optzecist în moda curentă

Așadar, când vorbim despre Top Gun, nu ne referim doar la o producție cinematografică semnificativă din punct de vedere a culturii Pop(ulare), ci și la una importantă din punct de vedere estetic, care își conservă influența chiar și în vestimentația secolului XXI.

Ascultă și documentarul audio TOP GUN, filmul unei generații.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.