Pentru că tot am vorbit în ultimele ediții despre brașoveni celebri, am zis că este momentul să-i caut și pe oamenii momentului.
Pe Beni îl știu de câțiva ani buni, dar niciodată nu am apucat să stăm de vorbă foarte mult. La un moment dat, l-am văzut apărând alături de Subcarpați și nu înțelegeam care era contextul. Astfel că l-am luat la întrebări pentru a afla cum stă treaba cu schimbările alea faine din viață, dar și ce înseamnă pentru el trupa Subcarpați.
Zile și Nopți: Care este povestea ta de dinainte de Subcarpați?
Benajmin Ambarus: Pot să spun că am avut contact cu muzica încă de mic copil, dat fiind faptul că ai mei părinți sunt interpreți de muzică folclorică, iar asta s-a reflectat în repetițiile pe care am început să le fac cu ei încă de pe la vârsta de 5 ani, pentru „concertele” de duminică din sufrageria familiei mele. Ulterior, am continuat studiul muzical la școală, adică vioara în clasele primare. Între timp am început să cânt alături de tatăl meu pe la diferite spectacole și festivaluri de muzică tradițională, atât din țară cât și din străinătate. Mica asta incursiune prin muzica tradițională a ținut până pe la vârsta de 19 ani, moment în care am început studiile universitare aici, la Brașov, eu fiind originar din Sfântu Gheorghe.
Cum ai ajuns să faci parte din trupă?
BA: Am ajuns să fac parte din familia asta frumoasă numită Subcarpați din poziția de mare fan. Datorită lor m-am apucat să cânt la caval (instrument de suflat) și m-am apropiat din nou de rădăcinile mele muzicale. Întâmplarea a făcut să intru în contact cu Călin Han (instrumente de suflat), iar ulterior, la unul dintre concertele la care am fost prezent (chiar aici în Brașov) ne-am întâlnit și mi-a făcut cunoștință cu toți membrii trupei, iar după concert am rămas la un jam-session unde am cântat toată seara. A fost o conexiune foarte faină și drept urmare ne-am întâlnit și la studio, unde ne-am conectat și mai tare. Evident, am rămas împreună cu oamenii ăștia faini cu care împărtășesc aceeași pasiune.
Trupa Subcarpați are un ecou care s-a întins și peste hotare. Cum situezi acest fenomen în contextul comercial al muzicii din 2022?
BA: Nu poate decât să mă bucure extrem de mult că reușim să ajungem în sufletele atâtor oameni. Băieții au reușit să readucă la viață spiritul autentic al folclorului românesc creând o simbioză perfectă între tradițional și actual. Iar ca să-ți răspund la întrebare, consider că nu trebuie să ne amplasăm nicăieri, în niciun context. Nu urmăm un tipar anume și asta se reflectă în ceea ce facem, dar pentru noi e suficient că reușim să trezim emoție reală prin muzică și să ne conectăm cu zeci de mii de oameni frumoși.
Ce înseamnă pentru tine faptul că ești parte din Subcarpați?
BA: Subcarpați este prima trupă din care fac parte și simt că mă regăsesc pe deplin. Deși fac parte din povestea asta frumoasă doar de 3 ani, am impresia că sunt aici de o viață. Suntem un grup de prieteni, de oameni frumoși, uniți de o mare pasiune pentru muzică și folclor… suntem ca o familie în care fiecare are grijă de fiecare. Cum ziceam mai sus, din postura de fan am ajuns pe scenă, ceea ce pentru mine înseamnă mai mult decât un vis împlinit. Cu ocazia asta, aș vrea să le mulțumesc mult colegilor din trupă și lui Taica Bean MC pentru întreg sprijinul acordat.
Ce urmează pentru tine și pentru Subcarpați?
BA: Ne bucurăm că am reînceput activitatea pe toate planurile și că vom avea multe concerte prin țară și nu numai. Nu există nimic mai frumos decât să cântăm împreună cu mii de oameni. Totodată, se petrece și mult timp în culise, în studio. Se lucrează intens pentru următoarele piese, producții și videoclipuri. De altfel, se lucrează constant și la Centrul Cultural Subcarpați, prin care urmează să promovăm folclorul și tradițiile românești, împreună cu cele de peste hotare.