Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/05/2022
Lifestyle Zile si Nopti

GREEN HOURS | Începuturi și căpșuni

Rozana Mihalache De Rozana Mihalache
Comentarii GREEN HOURS | Începuturi și căpșuni Share GREEN HOURS | Începuturi și căpșuni


În dimineața asta incredibil de ploioasă și indubitabil mofturoasă, ascult Marius Popp pe vinil, mănânc căpșuni grecești – simțindu-mă vinovată căci încă nu-i sezonul – răsfoiesc ”Taste” a lui Stanley Tucci și zâmbesc la gândul unui nou început. E mai degrabă o grimasă decât un zâmbet.

Începuturile sunt întotdeauna grele.

Mă gândesc că trebuie să mă apuc să-mi fac bagajele pentru Jazzahead! – unul dintre cele mai importante târguri de jazz din lume la care sunt onorată să particip de vreo 5 ediții încoace – dar știu încă de pe-acum că mă voi panica în ultima clipă, cu o oră înainte să ies din casă, făcând ravagii în dulap. Și în mine.

”Am muncit și nopți, am muncit și zile”. Cui nu i-ar răsuna Dinică în cap în momentul în care se pregătește să semneze o nouă cronică în Zile și Nopți? (Previzibil, știu.)

Asistați la travaliul apariției unui colț despre Green Hours.

Am trăit unul din aproape trei decenii de existență a celui mai vechi club de jazz still standing în București și unul dintre puținele laboratoare teatrale din România. Și când spun ”l-am trăit” exact la asta mă refer. Unsprezece ani (pe 12 aprilie ) de Blood, Sweat and Tears.

Cum zicea bunul și vechiul meu prieten Charles Dickens: ”It was the best of times, it was the worst of times”.

Locurile sunt făcute din oameni și oamenii sunt făcuți din tot ceea ce iubesc și din ceea ce strâng la piept și în oase. Exact așa și Green-ul.

Green-ul e locul care m-a adoptat și m-a învățat un alt fel de a simți. Se numește chiar al șaselea simț al emoțiilor de dinainte de un spectacol/concert sau din pauzele dintre replici, din aerul dintre palmele spectatorilor în clipa în care se pregătesc să se întâlnească în aplauze.

Ieri mi-am aranjat lucrurile într-un nou birou. Cel vechi, pe care-l împărțeam cu Voicu, a devenit neîncăpător. E el peste tot, inclusiv în ultimul pachet de țigări pe care l-a lăsat pe masă, în ianuarie 2021, când a călcat ultima dată în Green Hours, locul pe care l-a creat și consacrat.

Cum spuneam, începuturile sunt grele. Și mai ales finalurile.

Aproape în fiecare zi mă gândesc cum ar fi să mă pot muta pe o insulă mică-mică-mică și îndepărtată-îndepărtată-îndepărtată unde să am o tavernă cu 7 mese și să gătesc 4 zile pe săptămână, celelalte 3 fiind destinate obiceiului nobil de a lenevi în voie pe plajă, cu un cocktail într-o mână și o carte în cealaltă.

Dar gândul că poate și acolo, în locul acela imaginar din inima mea, aș putea avea și seri de ghitară – să zicem – mă încălzește. Și aud acordurile și simt mirosul de mare și de regina nopții și apoi mă întorc resemnată dar plină de energie în curtea din Calea Victoriei 120, unde trebuie să pregătim scena pentru vară. Trandafirii aproape au înflorit, mierlele au revenit acasă și, cumva, la fel și eu.

Vara se anunță cu jazz din plin, iar din toamnă sperăm să reluăm și partea de teatru, într-un ”format” nou, despre care veți afla mai multe în cronicile viitoare.

Până atunci, vă invit să urmăriți greenhours.ro și să vă deschideți urechile și cordurile.

Text de ROZANA MIHALACHE

fotografii © Mircea Albutiu

Rozana Mihalache este nepoetă, jazz & cats mama & director artistic Green Hours & Jazzunique Festival

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.