A vizita Sagrada Familia este o experiență cu adevărat uluitoare. Prin coloanele ce se înalță de la baza naosului, ramificându-se ca niște copaci, și vitraliile ce îmbracă spațiul într-o lumină aproape magică, catedrala a devenit o bijuterie a Barcelonei. Desigur, nu este singura comoară pe care o poți descoperi plimbându-te pe străzile orașului. Casa Milà, Casa Batlló sau Palau Güell îți oferă aceeași experiență captivantă. Iar în spatele fiecărei construcții se află același nume: Antoni Gaudí – un geniu al arhitecturii și design-ului ce și-a pus amprenta asupra Spaniei la începutul secolului al XX-lea, prin opere considerate la acel moment bizare și provocatoare, dar care continuă să fascineze și astăzi. Din 12 aprilie și până pe 17 iulie 2022, Muzeul d’Orsay din Paris aduce o bucată din Barcelona și din universul creat de Gaudí, pentru prima dată în 50 de ani, o expoziție de amploare fiind dedicată în Franța acestui maestru al Art Nouveau.
Antoni Gaudí a intenționat să creeze o identitate și un stil unic, ușor de recunoscut, pentru a ridica Catalonia deasupra altor regiuni. Îmbrățișând imperfecțiunile și neregularitățile naturii și permițând formelor organice să-i ghideze opera, Gaudí nu poate fi limitat la un singur stil, lucrările sale explorând expresionismul, Art Nouveau și stilul neo-mudéjar. Fiecare proiect de-al său a reprezentat un amestec eclectic de elemente din trecut și dorința de a reînnoi arta și arhitectura. Anii săi de formare i-au influențat munca la un nivel profund, lucrând alături de tatăl său ca artizan, modelând foi de cupru. Peisajul bogat al copilăriei l-a ținut strâns legat de natură și de religie, elemente pe care le-a implementat frecvent în creațiile sale. Prima sa lucrare majoră a fost Casa Vicens, un exemplu de amestec unic de influențe orientale și maure. Fațada prezintă o manifestare timpurie a semnăturii sale, trencadis, o tehnică care descrie îmbinarea de bucăți de mozaic sparte.
Lucrările expuse în cadrul expoziției dezvăluie fascinația lui Antoni Gaudí pentru culori și spațiu. Studioul arhitectului, tehnicile sale inovatoare de lucru, colaboratorii și proiectele sale fantastice, desenele, modelele și mobilierul sunt o cale către universul monumental al lui Gaudí. Filmele, fotografiile și documentele autentice completează această expoziție și oferă o privire asupra operei și erei artistului. În prezent, 7 dintre lucrările lui Antoni Gaudí fac parte din Patrimoniul Mondial Unesco. Dacă treceţi în primăvara asta prin Paris, nu uitaţi deci să intraţi şi în Musée d’Orsay.