Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 28/04/2022
Film

Premiera filmului Spioni de Ocazie în prezența echipei la Cinema Victoria

Adrian Zăvoianu De Adrian Zăvoianu
Comentarii Premiera filmului Spioni de Ocazie în prezența echipei  la  Cinema Victoria Share Premiera filmului Spioni de Ocazie în prezența echipei  la  Cinema Victoria


Joi, 28 aprilie 2022, de la ora 20:00 la Cinema Victoria (Eroilor 51), va fi proiectat în premieră, în prezența echipei filmului, documentarul Spioni de Ocazie (2021, r. Oana Bujgoi Giurgiu), în cadrul serilor Cinemateca TIFF. Bazat pe fapte și mărturii reale, Spioni de Ocazie este povestea unor tineri civili recrutați de British Intelligence în cel de-al doilea Război Mondial și trimiși în țările lor de origine din Europa de Est (inclusiv în România), pentru a obține informații despre germani.

Biletele se pot achiziționa de pe site-ul cinemavictoria.ro sau de la casieria cinematografului.

Proiecția va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizoarea Oana Bujgoi Giurgiu și o parte din echipa filmului.

Prezentat în premieră națională la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2021, Spioni de Ocazie a fost premiat la Astra Film Festival 2021 (Mențiune Specială) în cadrul Competiției Românești. Documentarul a fost recent inclus și în selecția Festivalului de Film Evreiesc din New Jersey, 2022.

În primăvara anului 1944, soarta multor piloţi aliaţi căzuţi în Europa de Est era necunoscută. Biroul MI9 din Cairo a decis recrutarea unor agenţi din rândul sioniştilor care emigraseră din aceste ţări în Palestina, înainte de război. Misiunea lor? Să găsească prizonierii şi să organizeze o potenţială evadare. Spionii de ocazie s-au trezit prinşi între război, politică şi viaţa personală.

Filmările au avut loc în România, Israel şi Slovacia. Din distribuţia filmului fac parte actorii Paul Ipate, Daniel Achim, Ioan Paraschiv, Mihai Niţă, George Bîrsan, alături de mulţi actori neprofesionişti – majoritatea din echipa TIFF. Printre cei care dau voce personajelor sunt Istvan Teglas, Ionuţ Grama sau Radu Bânzaru.

Montajul îi aparţine Letiţiei Ştefănescu, imaginea lui Alex Gâlmeanu (foto) şi Mihai Tănase (video), sound design-ul lui Sebastian Zsemlye, iar muzica originală este compusă de Matei Stratan.

Premiera filmului Spioni de Ocazie în prezența echipei la Cinema Victoria

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.