Cu ocazia Zilei Mondiale a Dansului, joi la ora 19, în data de 28. aprilie 2022, ansamblul de balet al Operei Maghiare din Cluj, în colaborare cu formația „Fonte di Gioia” prezintă premiera spectacolului de dans „Șapte oglinzi”. După premieră vă invităm să vizionați spectacol de dans „Le Sacre du Printemps” de IGOR STRAVINSKY. Regizorul-coregraf al celor două spectacolul este Jakab Melinda.
„Șapte oglinzi”:
„Spectacolul nostru este o selecție din lucrările unor compozitori germani, francezi sau italieni din secolele 17–18. Ariile și piesele instrumentale sunt fragmente din lucrări mai ample (opere, colecții), dar găsim printre ele și piese instrumentale independente (Folia, Monica). În alcătuirea programului nostru am urmărit scopul de a crea o impresie cât mai contrastantă și mai diversificată emoțional, prin diversitatea genurilor alese. Piesele solo și tutti, ariile oferă dansatorilor posibilitatea de a etala o gamă de instrumente cât mai largă posibil în limbajul artei mișcării. În același timp, selecția noastră muzicală funcționează și ca un ansamblu de șapte oglinzi, ea arată șapte tipuri și stări diferite ale caracterului uman, deoarece muzica este și ea ca o oglindă, transformând în material audibil și perceptibil ceea ce nu poate fi întotdeauna recunoscut în lăuntrul nostru, în tăcere.” – Membrii Fonte di Gioia
IGOR STRAVINSKY: Le Sacre du Printemps
Faţă de ceilalţi compozitori contemporani, Igor Stravinsky reprezintă exemplul distinct al varietăţii stilistice a muzicii simfonice din secolul XX. Prima sa operă monumentală din anul 1910, intitulatã Pasărea de foc (L’oiseau de feu) este un balet compus pe baza conceptului muzical postromantic, de o concentraţie exotică, care se inspiră mult din muzica lui Rimsky-Korsakov, fost profesor al lui Stravinsky. Cu trei ani în urmă, prin colosala piesă de orchestră intitulată Ritualul de primăvară (Le Sacre du Printemps) a reuşit chiar să şocheze spectatorii. Datorită ritmului inedit, fiecare parte componentã a muzicii Ritualului de primăvară capătă viaţă. Baletul îşi are rădăcinile în mitul vechi potrivit căruia, prin ritualul păgân, moşnegii înţelepţi ai tribului sacrifică zeului primăverii o fecioară. Fecioara este condamnată să danseze fără oprire până la moarte pentru a trezi pământul. Dansul fecioarei alese se termină cu moartea. Fata se prăbuşeşte de epuizare, devine nemişcată, ca mai târziu să reînvie şi să joace din nou dansul ritual de jertfă. În acest ritual primăvara nu vine niciodată, ceremonia funerară durează fără întrerupere.
Bilete
Biletele pentru spectacol sunt disponibile online pe eventbook.ro și la casieria instituției noastre, de luni până vineri, între orele 10 și 14. Casa de bilete se deschide cu două ore înainte de spectacol.