Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 23/04/2022
Film

Smells like the French New Wave – Proiecții de film

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Smells like the French New Wave – Proiecții de film Share Smells like the French New Wave – Proiecții de film


Cinema ARTA și Institutul Francez din România la Cluj-Napoca lansează o serie de 10 proiecții dedicate Noului Val francez. Până pe 8 mai veți putea urmări pe marele ecran filme franceze emblematice, care au schimbat pentru totdeauna cinematografia europeană. Toate filmele vor beneficia de subtitrare în limba engleză, unele și de traducere în limba română. 

Expresia Nouvelle Vague sau Noul Val se referă la o generație de cineaști francezi care s-a afirmat la finele anilor ’50 și care a bulversat regulile cinematografiei, permițând apariția unui nou tip de film – filmul de autor. În câțiva ani, François Truffaut, alături de colegii săi Jean-Luc Godard, Eric Rohmer, Jacques Rivette, Louis Malle și alții vor intelectualiza filmul, recurgând la o critică severă a trecutului și a prăpastiei existente între realitate și transpunerea sa pe ecran și experimentând noi metode de turnaj și producție. Întorcând spatele academismului pe care îl denunță, acești tineri critici, deveniți apoi scenariști și regizori, angajează tineri actori, uneori amatori, profitând de răspândirea camerelor de filmat ușoare (inventate în timpul războiului pentru a filma actualitatea militară) și filmează în exterior, în decoruri naturale, filme uneori improvizate, dar întotdeauna inspirate, în care respingerea convențiilor se exprimă deseori printr-un joc actoricesc decalat, camera mobilă și montaj neconvențional. 

Filmele sunt primite cu entuziasm de public și reprezintă lansarea unor noi actori precum Jean-Paul Belmondo, Jeanne Moreau, Jean-Claude Brialy, Bernadette Lafond, Jean-Pierre Léaud.

Începând cu 1961 însă, Noul Val începe să își piardă din forță, continuând până în 1965. Cu toate acestea, chiar dacă spiritul de revoltă s-a dispersat, setea de libertate în realizarea filmelor rămâne iar cinematografia franceză și europeană nu au mai fost niciodată mai fi la fel.

Programul proiecțiilor: 

Mi 6 aprilie, Les 400 Coups / Cele 400 de lovituri, r: François Truffaut, 1958
D 10 aprilie, Pickpocket, r: Robert Bresson, 1959

Mi 13 aprilie, Zazie dans le Metro / Zazie în metrou, r: Louis Malle, 1960

D 17 aprilie, Paris nous appartient / Parisul ne aparține, r: Jacques Rivette, 1961

Mi 20 aprilie, Jules et Jim / Jules și Jim, r: François Truffaut, 1961
D 24 aprilie, Léon Morin, prêtre / Leon Morin, preotul, r: Jean-Pierre Melville, 1961

Mi 27 aprilie, Cleo de 5 à 7 / Cleo de la 5 la 7, r: Agnès Varda, 1962

D 1 mai, La Jetée, r: Chris Marker, 1962, 28 min + Lettre de Sibérie r: Chris Marker, 1958

Mi 4 mai, Les parapluies de Cherbourg / Umbrelele din Cherbourg, r: Jacques Demy, 1963
D 8 mai, Pierrot le fou / Pierrot, nebunul, r: Jean-Luc Godard, 1965

Detalii despre proiecții, informații despre filme și bilete pe www.cinema-arta.ro

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.