Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/04/2022
Artă & Cultură / Carte

Top 10 cărți perfecte de citit și dăruit de Paște

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Top 10 cărți perfecte de citit și dăruit de Paște Share Top 10 cărți perfecte de citit și dăruit de Paște


Autori români și străini, thrilleruri și volume de povestiri care aduc fantasticul în cotidianul vieții, bestselleruri din zona de literatură motivațională și pagini care transformă istoria într-un film de aventuri, romane polițiste de top și apariții recente pe teme de psihologie – Top 10 noutăți editoriale publicate de Editura Trei acoperă o diversitate de preferințe și domenii și sunt ideale de citit și dăruit de sărbătorile pascale. Transformate în cadouri inspirate de Paște pentru cei dragi sau pentru sine, fiecare dintre aceste volume reprezintă o investiție aparte – în momente speciale de delectare pentru minte și suflet, prilejuri de introspecție sau descoperirea de noi informații și perspective.

Top 10 cărți perfecte de citit și dăruit de Paște 

  1. Sufletul lumii. Câștigătoare pentru cel mai bun roman de debut la Festival du Premier Roman de la Chambéry, Camelia Cavadia a lansat cu o lună în urmă cea de-a patra sa carte, o serie de 12 „povești adevărate dintr-o lume fantastică” reunite sub titlul Sufletul lumii. Așa cum îl surprinde Camelia Cavadia, Sufletul lumii este alcătuit din culorile tari ale spațiului rural, care se îmbină cu ritmul trepidant, adesea frustrant al vieții la oraș. Cuprinde întâmplări cotidiene din mijlocul cărora țâșnește cu forța unor înțelesuri profunde fantasticul, este un univers profan, deschis spre sacrul de dincolo de el, dar care paradoxal este conținut în cele mai intime fibre ale sale. Așa cum spune personajul uneia dintre povestiri, Sufletul lumii deschide „o breșă în timp, ce-i permite omului de rând să-și tragă sufletul”. Într-o lume care tinde să creadă mai mult în imediat și aparența lucrurilor, personajele povestirilor Cameliei Cavadia cred că miracolul este inima care dă viață fiecărei întâmplări, ceea ce conferă noblețe și sens fiecărei persoane, fie că e vorba despre țigani nomazi, care trăiesc în corturi, țărani din vremuri atemporale, care surprind satul românesc în esența sa sau personaje citadine din timpurile moderne. În cele câteva pagini ale unei povestiri, autoarea reușește să contureze personaje puternice, memorabile și o atmosferă aparte. Satul românesc trăiește într-un spațiu delimitat de mister, de magie, în timp ce personajele urbane s-ar sufoca sub presiunea necesităților, al lucrurilor de făcut dacă timpul concret nu ar fi străpuns de un altul, în care misterul de nepătruns se învecinează cu sacrul și le aduce aminte oamenilor că ei înșiși sunt un miracol.

 

  1. Castelul de hârtie. Ce opțiune este corectă când ai de ales între dragostea plină de devoțiune a bărbatului lângă care ți-ai petrecut decenii din viață și iubirea pasională pentru cel la care ai visat dintotdeauna? În Castelul de hârtie, romanul său de debut, Miranda Cowley Heller urmărește o zi din viața lui Elle Bishop, o mamă cu 3 copii și o căsnicie fericită, care trebuie să facă o alegere ce-i va schimba cursul vieții pentru totdeauna. Scriitoarea americană alege o formulă narativă interesantă – acțiunea se petrece în doar 24 de ore, în prezent, dar flashback-urile protagonistei acoperă cinci decenii care alcătuiesc saga unei familii. Un alt aspect interesant este că încă din primele pagini ale romanului este sugerat finalul, deși tensiunea narativă și suspansul se mențin până la sfârșit. Autoarea dezvăluie că nici chiar ea nu a știut până aproape de final care va fi alegerea protagonistei cărții. Viața lui Elle este reconstituită din instantanee, dar pe măsură ce povestea avansează, se conturează și imaginea de ansamblu. Elle poartă povara unor lucruri nespuse, a unor adevăruri care presează să iasă la lumină, iar greșelile generațiilor anterioare o ajung din urmă. Cu un stil foarte vizual, cinematografic, Miranda Cowley Heller își conduce cititorii într-un peisaj natural fabulos, de început de lume, la Cape Cod, un loc martor al tuturor poveștilor din familia lui Elle. Bestseller New York Times imediat după lansare, romanul stă la baza unei miniserii filmată pentru HBO.

 

  1. Intimități. Roman aflat în topul preferințelor lui Barack Obama și Oprah Winfrey, inclus de New York Times între cele mai bune 10 cărți ale anului trecut și nominalizat la National Book Award, romanul semnat de Katie Kitamura reprezintă o meditație despre capacitatea limbajului de a structura și destructura existențe. Naratoarea cărții al cărei nume nu este dezvăluit este o tânără care lucrează ca translator la o instituție similară Curții Penale Internaționale. În această calitate, trebuie să traducă depoziția unui fost șef de stat african judecat pentru crime împotriva umanității. Situația nu este lipsită de riscuri, pentru că există unele „reziduuri psihologice” ale muncii de interpret, iar între tânăra femeie și acuzat se creează o intimitate stranie. Cuvintele care o apropie de criminalul de război sunt cele care o îndepărtează de sine și de posibilitatea de a-și formula coerent scopul în viață. Însă o dragoste neașteptată aduce o perspectivă nouă asupra vieții și realității tinerei. Katie Kitamura reușește performanța de a scrie un roman care îmbină tensiunea unui triller cu delicatețea unei cărți de dragoste.

 

  1. Acest tărâm al blândeții spune povestea a sute de copii amerindieni, orfani sau separați abuziv de familiile lor, care sunt trimiși să fie educați în mediul ostil al Școlii Lincoln. Printre ei se află și Odie O’Banion un băiat cu o minte ageră și fratele său, Albert, singurii copii albi. În urma unui incident, cei doi sunt siliți să fugă din școală, luându-i într-o aventură cu canoea pe râul Gilead și pe Mose, un băiat mut din tribul Sioux, dar și pe Emmy, o fetiță rămasă fără mamă. În căutarea unui cămin, cei patru copii întâlnesc în drumul lor alți oameni în derivă. William Kent Krueger, care dă viață cu multă măiestrie acestei povești, și-a dorit să devină scriitor încă din copilărie, iar în prezent se bucură de numeroase distincții literare.

 

  1. Câștigător al SVT Kultur Augustpriset 2021, cel mai important premiu literar suedez, romanul Euforie reconstituie ultimul an din viața uneia dintre cele mai importante poete ale secolului XX. Într-o scriitură impetuoasă, aluvionară, obsesivă o cunoaștem pe Sylvia Plath imaginată de autoarea Elin Cullhed: disperată, incandescentă, jucăușă, geloasă, grandilocventă. Sylvia e însărcinată cu al doilea copil și entuziasmată de retragerea la țară, împreună cu soțul ei, Ted Hughes. Treptat, această lume devine apăsătoare pentru ea. Își dorește cu disperare să scrie, să iubească, să trăiască, să devină faimoasă, în timp ce Ted cunoaște succesul ca poet și tânjește după altceva în afara micii lor lumi insulare. Sylvia se simte întemnițată de dragostea pentru el și totodată dependentă de prezența lui.

 

  1. Unul dintre cei mai apreciați istorici și scriitori contemporani, cu lucrări traduse în 35 de limbi, Simon Sebag Montefiore oferă în Ierusalim povestea celui mai fascinant oraș din lume: o istorie construită din date și anecdote picante, relatată într-o manieră captivantă încă de la primele pagini. Biografia Ierusalimului se scrie prin războaie, lupte sângeroase pentru putere, atrocităţi comise în numele credinţei sau idile fulgerătoare… Cercetând asiduu arhivele și bazându-se pe descoperiri recente, pe documentele propriei familii și pe munca sa de o viaţă, Montefiore revelează esenţa sacrului și a misticismului, a identităţii și a puterii într-o cronică unică a orașului. De același autor, cititorii pot găsi la Pandora M și la Editura Trei alte 11 titluri de succes, printre care „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”, „Romanovii 1613 – 1918”, „Discursuri care au schimbat lumea”, „Saşenka”.

 

  1. Camilla Läckberg, una dintre cele mai citite autoare suedeze, cu cărţi vândute în 30 de milioane de exemplare în peste 60 de ţări și Henrik Fexeus, psiholog de profesie și conferenţiar distins cu numeroase premii au colaborat pentru a construi Cutia. Un thriller care îi va ține pe iubitorii de gen cu sufletul la gură, în încercarea de a afla dacă femeia ucisă și găsită într-o cutie străpunsă cu săbii a fost un număr de magie sfârșit prost sau o crimă extrem de brutală. Mina Dabiri lucrează la poliţia din Stockholm și primește ajutorul lui Vincent Walder, un mentalist și expert în limbaj corporal și magie.

 

  1. Geneza, supranumită de Corriere della Serra „un demers științific impresionant”, dezvăluie povestea extraordinară a începuturilor noastre, de la originea universului, la apariția vieții pe Pământ și la nașterea limbajului uman. Evocând cele șapte zile ale creației biblice, savantul și profesorul italian Guido Tonelli, specialist în fizica particulelor, care a jucat un rol major în descoperirea bosonului Higgs, își poartă citiorii într-o călătorie fascinantă prin evoluția cosmosului. El analizează și provocările incredibile cu care se confruntă oamenii de știință în încercarea de a explora misterele acestuia.

 

  1. Bestseller New York Times și internațional, The High 5 Habit este un instrument simplu, dar profund, care poate fi de ajutor celor care doresc să schimbe atitudini și comportamente disfuncționale din propriile vieți. Folosind o combinație de informații științifice, povești profund personale și rezultatele din viața reală, Mel Robbins le vorbește cititorilor despre obiceiul de a crede în ei inșiși, pentru a-și atinge obiectivele. Unul dintre cele mai importante nume din domeniul dezvoltării și transformării personale, autoarea oferă lunar coaching online pentru peste 60 de milioane persoane, iar discursul susținut de ea la TEDx este unul dintre cele mai populare din toate timpurile. Lucrările sale revoluționare au fost traduse în 36 de limbi și folosite de profesioniștii din domeniul medical și firme de top pentru a inspira oamenii să fie mai încrezători, mai eficienți și împliniți.

 

  1. Esențială și pragmatică, În grădina minții este o carte pentru cei ce îndrăgesc grădinăritul și lectura perfectă pentru cei care își doresc o viață psihică mai sănătoasă. Combinând în mod strălucit neuroștiința contemporană, psihanaliza și arta povestirii, cartea tradusă deja în 15 limbi investighează magia pe care mulți grădinari o cunosc de mult timp – lucrul cu natura ne poate transforma în mod radical sănătatea, starea de bine și încrederea de sine. Pentru a ne convinge de faptul că îngrijirea unei grădini ne ajută să ne cunoaștem mai bine, Sue Stuart-Smith apelează la exemple edificatoare, cum ar fi întoarcerea bunicului său din Primul Război Mondial, obsesia lui Freud pentru flori, studii de caz ale pacienților ei și programele de grădinărit organizate în închisoarea Rikers Island din New York.

 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută