AREAL a sărbătorit recent, în data de 8 martie, un an de la începerea activității sale. O coincidență fericită, ținând cont că AREAL înseamnă trei femei-artiste în boardul colectiv, anume coregrafele Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld și Valentina De Piante, cărora li se alătură Cosmin Manolescu, coregraf și manager cultural. Primul an a însemnat deschiderea unui nou spațiu pentru dezvoltare coregrafică în str. Anastasie Simu nr. 2, în spatele Ateneului, cu două studiouri de dans, unde au fost organizate 14 ateliere de dans în format live, 3 creații digitale și o nouă creație coregrafică, În căutarea corpului pierdut, primul performance colectiv realizat de artiștii AREAL, o încercare de vindecare a corpului și sufletului, după doi ani de pandemie.
Pentru că printre valorile fundamentale ale AREAL se numără educația alternativă și sprijinul categoriilor vulnerabile, au fost organizate ateliere precum Dans.Abil, adresat persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, și a fost implementat un program de [re-creere] la Spitalul de Psihiatrie Voila, din Câmpina. AREAL a găzduit, de asemenea, atelierele [m]others adresate mamelor și copiilor și și-a făcut simțită prezența în școli și pe stradă prin proiectele cofinanțate de AFCN și ARCUB, prin Primăria Municipiului București. Adresându-se comunității de profesioniști ai dansului, AREAL a favorizat dezvoltarea sectorului coregrafic prin rezidențe oferite coregrafelor Alexandra Gîrbea și Andreea Novac, dar și prin spații de lucru oferite artiștilor Mădălina Dan, Alexandra Mihaela Dancs, Nicoleta Lefter, Vlaicu Golcea, Alina Ușurelu, Lala Mișosniky.
Prezența coregrafei berlineze Kira Kirsch la București, în octombrie 2021, cu sprijinul Goethe Institute, s-a înscris în aceeași misiune de deschidere a orizonturilor către tendințele internaționale. Încurajând experimentul și democratizarea dansului contemporan, AREAL a oferit o serie de spectacole diferite conceptual și estetic, dar unitare în sensul deschiderii către public, în stagiunea CORP2021, care a inclus 8 reprezentații prezentate în București (la ARCUB, Pavilion 32 și Parcul Carol) și la Centrul de Cultură George Apostu din Bacău. Serile de dans și poezie, oferirea unei burse destinate unui spectactor, explorările urbane sau Dansul Liber fac parte din seria de inițiative prin care AREAL a intenționat să demonteze stereotipul conform căruia dansul contemporan rămâne o artă elitistă și îndepărtată de aspirațiile majorității. Într-o Europă amenințată acum în valorile sale fundamentale, AREAL este un spațiu pentru dezvoltare culturală cofinanțat de AFCN, care se angajează să rămână fidel idealurilor sale artistic-comunitare, căutând să ofere în continuare sprijin, prin proiectele sale naționale și internaționale, artei coregrafice românești.