Meniu Zile și Nopți

Artă & Cultură

Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/04/2022
Artă & Cultură / Teatru Viața Orașului

BucurEȘTI aLIVE – Săptămâna 4 – 10 aprilie

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii BucurEȘTI aLIVE – Săptămâna 4 – 10 aprilie Share BucurEȘTI aLIVE – Săptămâna 4 – 10 aprilie


Vă propunem 5 evenimente din București pentru perioada 4-10 aprilie 2022, recomandări realizate de Delia Mitrache, redactor Zile și Nopți.

Nu regret nimic – Teatrul ACT

Joi, 7 aprilie, de la 19:30, la Teatrul ACT, ne bucurăm împreună de un spectacol regizat de Eugen Gyemant, Nu regret nimic. Bilete AICI.

Un spectacol de forță, în același timp sensibil, în care personajele sunt creionate într-o manieră complexă, ne vorbește despre monștri și lupte interioare, emoție și integritate, despre urmele lăsate de timp în noi. O căutare continuă, o zbatere interminabilă, o flacără ce arde la intensitate maximă, despre noi, oamenii, cei care vedem lumea și în nuanțe de gri. Din distribuție fac parte: Irina Antonie, Lucian Iftime, Dan Rădulescu.

„Textul lui Székely Csaba este incredibil de viu, îmbibat de umorul negru care a devenit deja un brand personal al dramaturgiei sale. O poveste care amintește de Leon al lui Luc Besson pune față în față personaje pe cât de întunecate, pe atât de pline de o culoare ca de benzi desenate. Pornind de la o temă politică, textul coboară în dedesubturile psihologiei criminale pentru a descoperi povestea torturilor comuniste din perspectiva torționarului.

Spectacolul va combina nostalgia anilor `90 cu universul desenelor animate japoneze pentru a transmite aura de familiaritate și fantastic pe care o exercită asupra noastră ororile despre care știm atât de multe și în același timp, atât de puțin. Dar performanța cea mai mare va fi să facem din niște monștri, ființe tridimensionale pe care să le putem nu doar înțelege, ci poate chiar iubi puțin. ” – Eugen Gyemant. 

ROSTO – Teatrul ACT

Sâmbătă, 9 aprilie, de la ora 19:30, la Teatrul ACT se joacă ROSTO, regizat de Alexandru Dabija. Bilete AICI.

ROSTO este un Manifest al lui Alexandru Dabija despre educație și artă, o radiografie a unui sistem de educație deficitar, plin de erori, disfuncții și favoritisme. Scenariul, extrem de actual prin problemele pe care le aduce în prim-plan, are la bază o dramatizare realizată de regizor, inspirată din mai multe schițe ale lui Ion Luca Caragiale: „Momente și schițe“, din volume, „Un pedagog de școală nouă“ – toate cele patru părți, „Conferință“, „O inspecțiune“, „Ajunul examenelor“, „Examenul anual“ – publicat în „Moftul român“, 1893, „Urgent“ – „Universul“, 1899, „Lanțul slăbiciunilor“ – „Moftul român“, 1901, iar din periodice, „Despre cometă. Prelegere populară“ – „Universul“, 1899. O comedie cu nuanțe dramatice care abundă de sarcasm, ironii, un umor subtil și inteligent.

„Era Caragiale un reacționar? Sigur, nu era progresist. Nu era nici așa, nici altminteri. De aceea, deși are palmă grea, îl simțim de-al nostru și-l apelăm tandru «Nenea Iancu». Avea ureche bună și asculta cu atenție. E rândul nostru să-l ascultăm.” – regizorul Alexandru Dabija.

Din distribuție fac parte Marcel Iureș, Dan Rădulescu și Ionuț Toader.

Andre Irimia | Nuit Minimaliste – Teatrul Godot

Duminică, 10 aprilie, de la ora 19:00, suntem așteptați la Palatul Bragadiru pentru a lua parte la un concert caritabil, Nuit Minimaliste, susținut de Andrei Irimia. Bilete AICI.

Muzica lui Andrei Irimia este ca o gură de aer proaspăt într-o lume invadată de producții comerciale, o surpriză neașteptată generatoare de momente de introspecție profundă. Andrei Irimia a început să studieze pianul de la vârsta de cinci ani, devenind, în timp, un fin observator al curentelor muzicale clasice. Îi place să experimenteze și manifestă un apetit crescut pentru studiul individual, fiind preocupat de capacitățile muzicii minimaliste. Compozițiile sale deseori se construiesc în jurul unor emoții dominante care sunt explorate atent prin intermediul notelor muzicale și care definesc un traseu ce trebuie străbătut pentru a ajunge, în final, la propriul sine. La sfârșitul anului 2019, Andrei și-a lansat primul album solo, Nuit Minimaliste, prezentat drept un tribut adus influențelor din diverse curente muzicale franceze.

„În viziunea mea, melancolia reprezintă un filtru de autocunoaștere, care invită la explorarea interioară, la atenția față de emoții, la o mai mare disponibilitate pentru <<răbdarea cu sine>>. Iar în termeni muzicali, această <<răbdare cu sine>> se construiește prin linii melodice simple, minimaliste.” – Andrei Irimia.

Toate fondurile strânse din vânzarea biletelor de la concertul de duminică vor ajunge la asociația SufletEȘTI care contribuie nemijlocit la aprovizionarea cu hrană și articole de uz personal destinate refugiaților din Ucraina.

Raymonda – Opera Națională București

Duminică, 10 aprilie, de la ora 18:30 suntem invitați la Raymonda, un spectacol inedit de balet în regia lui Maki Asami, spectacol montat pentru prima dată în istoria centenară a Operei Naţionale Bucureşti. Bilete AICI. 

O capodoperă a baletului clasic, Raymonda este ultimul spectacol pentru care celebrul Marius Petipa a realizat coregrafia. Muzica a fost creată de compozitorul Alexander Glazunov, acesta aflându-se, în momentul respectiv, la primul contact cu muzica de balet, iar mai târziu s-a dovedit a fi un succes important al moștenirii sale. Un spectacol cu temă romantică în care iubirea triumfă, o călătorie epică a unei eroine care luptă pentru emancipare, propria stăpână a destinului său, această rețetă a producției este menită să ne emoționeze și să ne inspire. Acțiunea ne transpune în secolul al XII-lea, pe vremea cavalerilor și a cruciadelor. Intriga este influenţată din punct de vedere structural de tragedia greacă şi reflectă opiniile filosofilor din secolul al XIX –lea: lupta pentru supremaţia religioasă şi otrava morală pe care o creează; credinţa în lumea metafizică şi în viitor. 

O relație deschisă – Teatrul de Artă București

Duminică, 10 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul de Artă, suntem așteptați la un spectacol care a obținut multiple premii pentru regie, scenografie și actorie la diversele festivaluri de teatru la care a participat, O relație deschisă, de Dario Fo și Franca Rame. Bilete AICI.

Regizat de Ana-Ioana Macaria, spectacolul O relație deschisă ne ajută să schimbăm puțin optica în ceea ce privește felul în care ne raportăm la partener într-o relație, principiile și valorile care stau la baza relaționării dintre doi oameni, demonstrându-ne încă o dată că socoteala de acasă nu se potrivește4 cu cea din târg. Propunerea de a avea o relație deschisă vine inițial, fie că vă așteptați sau nu, din partea bărbatului, o relație deschisă însemnând o viață exclusiv sexuală în afara căsniciei. După numeroase tentative de sinucidere, din cauza aventurilor lui extraconjugale, femeia acceptă propunerea și dobândește forța interioară de a se elibera emoțional din căsnicie, găsind astfel, în drumul ei, bărbatul perfect.

Scenariul este inspirat din întâmplările magistralului Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, un om de teatru absolut complet, care a pus în scenă și acest spectacol, iar Franca Rame, soția lui Dario Fo, și-a asumat rolul dramaturgului. De ce nu spune el povestea? O să înțelegeți abia în finalul spectacolului.

Recomandări de DELIA MITRACHE, redactor Zile și Nopți

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.