Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/02/2022
Artă & Cultură / Teatru

Cursurile de actorie și dezvoltare personală: de la distanțarea socială la apropierea emoțională

Vania Pierșinaru De Vania Pierșinaru
Comentarii Cursurile de actorie și dezvoltare personală: de la distanțarea socială la apropierea emoțională Share Cursurile de actorie și dezvoltare personală: de la distanțarea socială la apropierea emoțională


După aproape doi ani în care ”distanțarea socială” a fost unul dintre termenii cel mai des folosiți în media, am devenit probabil cea mai izolată și însingurată societate din istoria omenirii. Am învățat să ne retragem în propriile case, să lucrăm din locul în care ne petrecem și timpul liber, să ne cufundăm tot ai mult în telefoanele noastre și să petrecem, în general, mai mult timp conectați la niște dispozitive decât unii cu ceilalți. Iar această lipsă a contactului uman pentru niște ființe construite să fie sociale nu putea să nu afecteze calitatea vieții.

Cursurile de actorie și dezvoltare personală: de la distanțarea socială la apropierea emoționalăCe contează cu adevărat (Valentina Cristea și Claudiu Popovici) Foto: Mihai Badoi

Interacțiunea cu alți oameni și apartența la diferite grupuri sociale te ajută să vezi viața mai frumoasă și să o apreciezi, te ajută să vezi că nu ești singur și te pregătește în a gestiona emoții și situații de viață. Apropierea emoțională e esențială pentru un animal social. Așa că ce ar putea să facă cei cărora le e dor să fie în preajma altor oameni și își caută prieteni, cei care vor să fie văzuți, auziți, simțiți și apreciați? În București există numeroase formate de cursuri și workshop-uri care se folosesc de tehnici artistice pentru a-i ajuta pe cei care au suferit din cauza izolării și restricțiilor pandemice. 

Cursurile de actorie și dezvoltare personală: de la distanțarea socială la apropierea emoțională

Una dintre cele mai bune metode de a-ți reface viața socială pot fi cursurile de actorie. Bazate pe tehnici de arta actorului, cursurile de teatru dedicate neprofesioniștilor pot avea un efect pozitiv în viața oricui, fiind o modalitate inedită de a evada din rutina vieții de zi cu zi, de a-ți face prieteni noi și de a descoperi lucruri interesante despre tine. Nu, nu trebuie să-ți dorești să te faci actor, pentru că un astfel de curs nu asta urmărește: ci îți oferă posibilitatea să explorezi niște zone interioare din tine mai puțin cunoscute. Jocurile și exercițiile din cadrul cursurilor sunt ideale pentru a-ți dezvolta acele skill-uri de care ai nevoie atât la job, cât și în viața personală (public speaking, spirit de echipă, dicție, spontaneitate, creativitate), dar și de a-ți cultiva empatia, toleranța, solidaritatea și capacitatea de a relaționa mai ușor cu cei din jurul tău. E genul de activitate care creează o puternică conexiune emoțională între participanți, îi transformă într-o comunitate, oferindu-le ocazia să fie umani, sinceri și vulnerabili într-un mediu relaxat și prietenos. Și totul se întâmplă în jurul teatrului. 

Cursurile de actorie și dezvoltare personală: de la distanțarea socială la apropierea emoțională

În București ai de unde să alegi. Există mai multe astfel de școli care oferă cursuri de actorie, fiecare având programe și profesori diferiți. Iată recomandările noastre, pentru toate gusturile:

  • TeenMedia Academy din cadrul Teatrului În Culise oferă cursuri de actorie și dezvoltare personală pentru adulți sau liceeni, dar și workshop-uri pentru companii. Un curs #teenmedia îți oferă o experiență completă și se încheie cu primul tău spectacol cu public.
  • Academia de Improvizație fondată de Improvisneyland oferă cursuri de actorie bazate pe improvizație, iar cursul de inițiere durează 2 luni. Modulul se încheie cu o lecție deschisă, un mic show de improvizație. 
  • Bravissimo Art School se adresează în primul rând copiilor și oferă cursuri de actorie pentru cei mici, iar pe lângă teatru, oferta lor cuprinde și canto, studiul diverselor instrumente muzicale, pictură, modelaj sau grafică. 
  • Victory of Art oferă cursuri de actorie dedicate în primul rând adolescenților, programa lor fiind bazată pe actorie, dans și muzică.
  • Inlight Center oferă și cursuri de actorie de film intensiv, adresându-se celor care vor să descopere tainele din spatele producțiilor cinematografice. Un astfel de curs durează 3 zile și promite să te învețe tot ce trebuie să știi despre film.

Cursurile de actorie și dezvoltare personală: de la distanțarea socială la apropierea emoțională

În funcție de preferințe, puteți găsi cu ușurință locul potrivit care să vă ajute să regăsiți bucuria de a face parte dintr-un grup care împărtășește aceeași pasiune pentru frumos. Și pentru că am vrut să luăm pulsul celor care au urmat deja un astfel de curs, iată câteva mărturii reale ale unor oameni care au avut curaj să participe la o astfel de experiență: 

Cursurile, jocurile, momentele petrecute cu colegii au lăsat amprente frumoase în interiorul meu. Am descoperit lucruri care mi-au încredere, am realizat că în n orice moment te poți bucura modela și aduce îmbunătățiri asupra a ceea ce ești ca individ in această lume. (Diana)

Sunt super fericit că am ales să încerc cursurile, a fost o experiență super faină. Am venit din pură curiozitate și sunt foarte fericit că am făcut asta. Am găsit ceea ce nu știam că caut, întâmpinat de un grup de oameni faini. (Marius)

Pentru mine cursul acesta înseamnă mâinile care mă poartă oriunde îmi doresc, prietenul jucăuș alături de care descopăr adâncurile și cotloanele sufletului, înseamnă nașterea unei vieți noi, bucuria descoperirii unei lumi noi. (Flavia)

Cursurile de actorie îmi dau ocazia să explorez lumea din mai multe perspective, de a fi în constantă evoluție, de a descoperi ceva nou mereu și de a mă pune în contact cu copilul interior. (Călina) 

Un basm, o lume magică care nu credeam că există într-un oraș ca București, un loc, o activitate și niște oameni care să ma umple cu energie, voie bună și bucurie. (Bogdan)

Cursul acesta reprezintă calea prin care eu ma exteriorizez, mă descarc, mă exprim. (Adrian)

Text de Vania Piersinaru

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută