Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/01/2022
Lifestyle / Sport Viața Orașului / Fit București

ADINA RADA: „Numai ieșirea din zona de comfort te ajută să te ții de sport pe termen lung”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii ADINA RADA: „Numai ieșirea din zona de comfort te ajută să te ții de sport pe termen lung” Share ADINA RADA: „Numai ieșirea din zona de comfort te ajută să te ții de sport pe termen lung”


Adina Rada a dat job-ul din corporație pe cel de fitness trainer și, așa cum spune și ea, a avut parte numai de satisfacții. Chiar dacă această schimbare a făcut-o la 33 de ani, ea este acum extrem de implicată în ce face și foarte apreciată de cei care se antrenează cu ea. Predă Barre fitness, Pilates, clase de antrenamente funcționale sau axate pe grupe musculare și colaborează cu sălile Beat 45, 18 Gym, RE:CREATE Gym și Karuna Studio. În online o găsești pe pagina ei de Facebook (adina.rada.1), pe contul de Instagram (trainwithadina) și la clasele online de pe Zoom. 

ADINA RADA: „Numai ieșirea din zona de comfort te ajută să te ții de sport pe termen lung”

De ce ai ales acest domeniu și prin ce alte job-uri ai trecut până să ajungi personal trainer?

A fost un refresh pentru mine. Lucram în industria farmaceutică, unde eram reprezentant medical, de aproximativ 12 ani. De pe  la 27 de ani cochetam cu ideea, am vrut să mă apuc de kinetoterapie, dar nu am avut curaj. La 33 de ani se pare că a fost momentul potrivit, așa am simțit, așa s-au legat lucrurile. În plus, eu mi-am dorit dintotdeauna o meserie a mea. Mi-am dat seama că statul la birou sau mersul pe teren ca reprezentant medical nu e ceva ce pot eu să gestionez pe termen lung. Acum, în schimb, simt cu adevărat satisfacția muncii pe care o fac.

Pe de altă parte mi-am dorit să-mi creez o meserie care să mă facă să mă trezesc în fiecare dimineață fără acel sentiment de: „Vai, trebuie să merg la muncă și nu am nici un chef”, o meserie care să mă motiveze prin ceea ce pot dărui oamenilor. Am ales să fac și facultatea de kinetoterapie, pentru că este un domeniu foarte vast și interesant și pentru că nu am vrut doar o diplomă de instructor de fitness, mi-am dorit să înțeleg mai mult.

Care este tipul de antrenament pe care-l preferi și de ce? 

Nu pot spune că am un tip preferat, îmi plac toate din cele pe care le predau: barre, pilates, antrenamente funcționale… consider că variația este cheia

Nu cred că sportul înseamnă numai săli sau aparate, cred foarte mult în variație. Cred că e bine să faci și pilates, dar și să urci scările în parc sau să stai în mâini sau în cap (cu sau fără sprijin la  perete, dacă reușești). Consider că este foarte important să variezi. O dată pentru progresul corpului și a doua oară pentru progresul minții, pentru că mintea se plictisește repede. Dacă te duci la o clasă și faci aceleași exerciții timp de 1 lună de zile, te plictisești. În plus, numai ieșirea din zona de comfort te ajută să te ții de sport pe termen lung, cu cât faci asta mai mult și mai des, cu atât vei renunța greu spre deloc la sport și la mișcare.

ADINA RADA: „Numai ieșirea din zona de comfort te ajută să te ții de sport pe termen lung”

Care este cea mai importantă calitate pe care un personal trainer trebuie să o aibă?

Răbdarea cred că este cheia și să înveți să faci o medie între cât poate, are chef clientul și cât ți-ai propus tu să faci cu el.

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când vorbim despre sport / mișcare?

Nu pot generaliza, am clienții care încep și se țin și alții care caută orice scuză ca să nu ajungă la antrenament. Însă la nivel de ansamblu cred că încă suntem la începuturi în a înțelege cât de importante sunt mișcarea și alimentația în viața noastră.

ADINA RADA: „Numai ieșirea din zona de comfort te ajută să te ții de sport pe termen lung”

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care-și dorește să se facă personal trainer?

Să se perfecționeze permanent, să caute permanent informații noi, să participe la workshop-uri și convenții, să testeze înainte pe ei tot ce cer clienților să facă.

Te antrenezi și în aer liber (atunci când vremea permite)? Dacă da, ne poți spune, te rog, câteva locuri unde-ți place să faci acest lucru și pe care le recomanzi? 

Eu ador să mă antrenez pe scări, nu-mi place să alerg, în schimb dacă ies în parc, ies să „fac” scări. „My happy place”- parcul Carol – locul meu de meditație și regăsire, acolo îmi storc corpul de energie și-mi adun gândurile – pe scările din fața Mausoleului. În rest, orice antrenament afară e bun, inclusiv drumețiile montane.

ADINA RADA: „Numai ieșirea din zona de comfort te ajută să te ții de sport pe termen lung”

 Când vine vorba de sport, ce-i caracterizează cel mai mult pe români, din experiența ta?

Românii devin din ce în ce mai deschiși către sport, asta pot spune la nivel general. Oamenii încep să înțeleagă că e bine să te miști.

Intrând mai în profunzimea subiectului, consider că educația către mișcare trebuie să înceapă din copilărie. Acolo e important să se insiste, de la grădiniță, școală, copiii să fie educați să iasă din zona de confort de mici, să-i pui să facă mișcare oricât de tare s-ar opune. Din experiență personală, părinții care fac mișcare constant își impulsionează copiii direct și indirect către mișcare. Părinții mai comozi, care fac cu greu sport și nu au o prioritate din asta, cu greu își pot motiva copiii. Din păcate, știm cu toții că există în această etapă tendința spre obezitate la copii. Dar cum să îl motivezi tu pe el, dacă tu abia te ridici din canapea?

Și nu cred în scuze, am cliente care lucrează cu copii în spate, deci doar când pui sportul acolo sus, în priorități și nu renunți, cum zic eu: „decât dacă ești mort”, la ora aia de antrenament, abia atunci se întâmplă minunea cu corpul și cu creierul tău.

  • Interviu de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.