Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/01/2022
Artă & Cultură

Tu cum bei cafeaua?

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii Tu cum bei cafeaua? Share Tu cum bei cafeaua?


Deși răspândiți pe orașe, țări și continente diferite, majoritatea dintre oameni sunt reuniți de un ritual matinal extrem de simplu – savurarea cafelei. Fie că este vorba de un shot de espresso, cafea cu lapte, capuccino, sau că vorbim despre ceva mai extravagant, fiecare dintre noi și-a creat propriul tabiet când vine vorba de băutul cafelei. Ceea ce este mai fascinant, este faptul că, în funcție de colțul în care te afli, există o oarecare “convenție” pe care o anume cultură o are atunci când vine vorba de cafea. 

Tu cum bei cafeaua?

Dacă este să vorbim despre Turcia, nu mai este nevoie de introducere pentru faimoasa cafea la nisip. Aceasta trebuie preparată după rețeta tradițională, toți pașii fiind esențiali în atingerea gustului perfect. Așadar, pentru a te putea bucura de o aromă puternică, boabele de cafea trebuie să fie proaspăt prăjite și măcinate și ulterior puse pe foc, într-un ibric de aramă denumit cezve. Aceasta nu trebuie să ajungă niciodată la punctul maxim de fierbere, turnându-se imediat în cană, fiind aromată și tare, așa cum ne spune și un proverb turcesc după care aceștia se ghidează în preparare – Cafeaua trebuie să fie neagră ca iadul, tare ca moartea și dulce ca dragostea.

Tu cum bei cafeaua?

Pe lângă importanța deosebită acordată religiei și sportului, italienii iau foarte în serios cafeaua și ritualul ce se instalează în jurul acesteia. Așadar, în timp ce cappuccino este o băutură care trebuie servită doar dimineața, Espresso Romano – un espresso dulce acrișor, trebuie consumat întotodeauna alături de o felie de lămâie.  Peste espresso se adaugă o linguriță de zahăr, în timp ce lămâia are rolul de a accentua aroma cafelei și spori acțiunea tonifiantă a băuturii. Deși în aparența pare a fi o combinație ciudată, gusturile se armonizează într-un mod plăcut și cu siguranță îți va rămâne impregnată în memoria savoarea inedită. 

Tu cum bei cafeaua?

Deși preparată diferit în funcție de regiune, fie mai tare, fie mai slabă, în Spania, cafeaua tradițională este denumită Cortado și este reprezentată de un espresso cu puțin lapte cald, menit să dilueze sau “să taie” puțin din tăria cafelei.  Acesta poate fi asemănat cu Latte Macchiato, fiind pregătit în funcție de zonă cu lapte condensat încălzit sau frișcă și este servit întotdeauna în pahare de sticlă cunoscute ca Cortado Glass. Acesta este un pahar termic special, considerat ideal pentru doza ta zilnică necesară de espresso.

Tu cum bei cafeaua?

Cappuccino-ul reintrepretat din Austria poartă denumirea de Wiener Melange și este o băutură care nu urmează niciodată o rețetă unică, existând diverse derivații. Având la bază un shot de espresso, aceasta poate conține de la spumă de lapte și espresso, cafea neagră, spumă și lapte, până la cafea, cacao pudră și spumă, în funcție de preferințe. Acesta este servit de obicei în pahare de sticlă și reprezintă alegerea perfectă pentru persoanele care preferă o pauză de cafea dulce, nu foarte tare, putând fi servit atât dimineața, cât și după amiaza, fiind extrem de popular în rândul austriacilor.

Pentru francezi cafeaua este băutură care trebuie savurată în prima parte a zilei, la micul dejun, alături de un croissant proaspăt. Aceștia preferă cafeaua lungă proaspăt fiartă combinată cu o cantitate egală de lapte, turnată în căni voluminoase. Motivul pentru care francezii apelează la cești mari este oferit de faptul că aceștia aseamănă cafeaua cu un moment de pauză, ideal discuțiilor și relaxării.

Tu cum bei cafeaua?

În ceea ce privește ritualul nordicilor, finlandezii au o metodă foarte inedită de a-și prepara cafeaua, poate puțin bizară din perspectiva altor culturi – alături de un tip special de brânză. Desigur, “rețeta” specială trebuie să conțină un sortiment specific de brânză de pâine, numit juustoleipa. Aceasta se taie cubulețe și se așază cu grijă pe fundul fiecărei căni și se amestecă cu cafeaua, putând fi consumată de abia la sfârșit.

Text de MĂDĂLINA LEFTER

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută