Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/12/2021
Artă & Cultură

În căutarea timpului pierdut – puterea transformatoare a privirii

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii În căutarea timpului pierdut – puterea transformatoare a privirii Share În căutarea timpului pierdut – puterea transformatoare a privirii


Într-unul din primele tablouri din În căutarea corpului pierdut, Cosmin Manolescu deplasează o oglindă în fața celorlalți performeri, timp în care spectatorii pot vedea simultan imaginea artiștilor și propria imagine. Această secvență generează una dintre cele mai puternice metafore din În căutarea corpului pierdut, deoarece ea reflectă tocmai esența relației pe care membrii colectivului AREAL încearcă să o stabilească între ei înșiși și cu publicul prin acest spectacol realizat în plină pandemie. În căutarea corpului pierdut ne arată, timp de aproape două ore, că oglindirea prin medierea dansului nu înseamnă doar redare, ci și transformare.

În căutarea timpului pierdut – puterea transformatoare a privirii

FOTO Alina Usurelu

" "

Că este vorba despre scenele în care corpul post-pandemic se descătușează prin strigăt după restricțiile care au afectat societatea în ultimii doi ani, despre scenele poetice de inspirație expresionistă din ”camera cu frunze” care ne poartă, pe rând, prin universul butoh sau al Pinei Bausch, despre exercițiul ritualic-visceral al Cristinei Lilienfeld care se luptă cu un lichid sacru sau despre scenele jucate în cheie postmodern-ironică de ”pseudo-hollywoodienii” Cosmin Manolescu și Alexandra Bălășoiu, ghidați în mișcări de Valentina De Piante, relația dansator-spectator în solicitantul performance AREAL se consolidează prin valorificarea treptată a privirii spectatorului-martor care produce o transformare simbolică în toți cei prezenți. Fără a sta pasiv pe scaun, dar fără a fi integrat în experimente prea intruzive pentru el, spectatorului i se dă ocazia să își amplifice simțurile prin varietatea de experințe plastice, coregrafice și sonore ce i se oferă. Invitându-ne să ne alăturăm lor în procesul căutării ”corpului pierdut”, Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante se angajează, de fapt, în regândirea și reînvierea ceremonialului prin care dansatorii și spectatorii se dezvăluie unii altora – vulnerabili și autentici – în vremuri de criză. 

În căutarea timpului pierdut – puterea transformatoare a privirii

FOTO Centrul de Cultura George Apostu

În căutarea corpului pierdut constituie prima creație colectivă a coregrafilor AREAL – Alexandra Bălășoiu, Cosmin Manolescu, Cristina Lilienfeld și Valentina De Piante. Spectatorii din București mai au șansa de a asista la performance în datele de 17 și 18 decembrie 2021 la sediul AREAL. Spectacolul închide astfel o stagiune de toamnă AREAL care cuprinde realizarea unui serii de activități artistice, ateliere și cursuri de dans desfășurate în perioada septembrie-decembrie 2021. 

  • Text de Teodora Bratu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută