Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/12/2021
Artă & Cultură

George Mihăiță și Ioan Cristescu, omagiu adus lui Radu Beligan la 103 ani de la naștere

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii George Mihăiță și Ioan Cristescu, omagiu adus lui Radu Beligan la 103 ani de la naștere Share George Mihăiță și Ioan Cristescu, omagiu adus lui Radu Beligan la 103 ani de la naștere


Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie, organizează marți 14 decembrie 2021, de la ora 16.00, în Sala Perpessicius a sediului MNLR (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8), evenimentul „Scriitori – Actori, Actori – Scriitori” dedicat actorului și scriitorului Radu Beligan.

Acest eveniment care marchează 103 ani de la nașterea marelui actor va fi moderat de directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu și va cuprinde fragmente din volumele semnate de Radu Beligan, în lectura actorului și actualului director al Teatrului de Comedie, George Mihăiță.

„În realitate, Beligan nici nu e actor… E un poet plin de subtilitate, un cărturar cât trei academicieni, la curent cu tot ce joacă… alții, un iubitor de teatru, aleargă pătimaș după piesele altora, amuzat sincer de jocul tuturor camarazilor de talent”, nota în scrierile sale Camil Petrescu.

Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918 (în Ziua Sfântului Filimon – protectorul artiştilor, conform calendarului ortodox), la Galbeni, Filipești, în judeţul Bacău, fiind, pe linie maternă, grec de origine, iar pe linie paternă, descendent al unuia dintre frații lui Ion Creangă. A fost directorul fondator al Teatrului de Comedie (1961) și cel mai longeviv director al Teatrului Național București (1969 – 1990).

Dincolo de activitatea sa în teatru şi film, a publicat cărţile „Pretexte şi subtexte” (1968), „Luni, Marţi, Miercuri…” (1978) şi „Note de insomniac” (2001). Actorul Radu Beligan a murit la 20 iulie 2016, la vârsta de 97 de ani.

 

Acest eveniment încheie seria „Scriitori-Actori, Actori-Scriitori”, care a început pe data de 20 septembrie 2021 și a readus în atenția spectatorilor cele mai frumoase pagini semnate de Eusebiu Ștefănescu, Mircea Albulescu, Adrian Pintea, Ion Manu, Ștefan Radof, Mihai Codreanu, Ion Chelaru, Radu Stanca, Emil Botta, Flavia Buref, în interpretarea actorilor Teatrului de Comedie: Alexandru Conovaru, Laura Creț, Dan Rădulescu, Delia Nartea, Dan Tudor, Ana Maria Turcu, Răzvan Krem Alexe, Ion Chelaru, Angel Popescu și Mihaela Măcelaru.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei, Revista de cultură Familia.

Participarea la evenimente este liberă, iar accesul se face cu prezentarea certificatului verde şi numai în baza unei rezervări la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp).

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută