Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/11/2021
Artă & Cultură / Performing arts

Început de noiembrie cu „Moșteniri coregrafice: Avangarda”

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii Început de noiembrie cu „Moșteniri coregrafice: Avangarda” Share Început de noiembrie cu „Moșteniri coregrafice: Avangarda”


Luna noiembrie începe cu o nouă descoperire în universul dansului, anume cel de-al doilea episod al seriei de documentare „Moșteniri coregrafice”, intitulat „Avangarda”, un proiect marca DS Projects Lab care a pornit din dorința de a contribui la sporirea interesului pentru cunoașterea memoriei dansului și a identității artistice românești. Astfel, trei zile din săptămâna 1-7 noiembrie sunt rezervate dansului, lansarea filmului a avut loc luni, 1 noiembrie, la Cinema Muzeul Țăranului, fiind urmată de alte două proiecții programate joi, 4 noiembrie, ora 18:00, la Institutul Cervantes și duminică, 7 noiembrie, ora 17:00, la ceainăria Green Tea.

„Avangarda” celui de-al doilea episod face referire la acea parte a elitei coregrafiei românești care s-a rupt de curentul dominant al vremii și de rigorile dansului clasic, aducând noutăți în discursul interpretativ și coregrafic pe scena din România. Titlul surprinde, prin urmare, esența regeneratoare și deschizătoare de noi direcții și stiluri a acelei perioade, activitate a unei alte generații de dansatori și coregrafi din secolul XX, reprezentată de Lizica Codreanu, Iris Barbura, Trixy Checais, Gabriel Negry și Vera Proca Ciortea, care, făcându-și apariția în perioada interbelică, au contribuit la configurarea dansului românesc. Inspirați de diverse surse ale culturii locale tradiționale, de școala expresionistă germană, dar și de unele curente americane, artiștii au căutat noi moduri de expresie coregrafică, formându-se în principal la Paris, Berlin, Viena sau Salzburg, poli ai modernismului occidental.

În ciuda anilor de comunism, activitatea cultural-artistică din România a fost una destul de diversă. Regimul susținea cu precădere dansul clasic datorită influenței școlii de balet sovietice, alături de cel popular din rațiuni de propagandă, dar fără manifestarea unor forme de dans modern sau experimental. Totuși, nu au încetat să existe evenimente de acest tip, autofinanțate și găzduite pe scena teatrelor, muzeelor sau desfășurate chiar în propriile apartamente ale acestor creatori neobosiți și inspirați, care au ajutat astfel la conturarea direcției dansului contemporan. Documentarul cuprinde informații susținute de arhive foto, audio și video, animații digitale, reconstituiri ale unor coregrafii pornind de la fotografii vechi și mărturii despre viața și activitatea personalităților care fac subiectul filmului, intrarea la toate proiecțiile fiind gratuită.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută