Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/10/2021
Eat & Drink Viața Orașului

PAPILA – Sufrageria cu supă ramen, ciorbe și sandvișuri bune

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii PAPILA – Sufrageria cu supă ramen, ciorbe și sandvișuri bune Share PAPILA – Sufrageria cu supă ramen, ciorbe și sandvișuri bune


PAPILA se numără printre preferințele multor bucureșteni atunci când vine vorba de un brunch de weekend sau atunci când lovește pofta de supă ramen. Micuțul bistro a fost deschis în urmă cu trei ani de Maria Burachu și Gabriel Herdean, iar în tot acest timp a strâns în jurul său o comunitate frumoasă și foarte mulți clienți fideli. Nu doar preparatele gătite cu atenție și din ingrediente de calitate au contribuit la succesul acestui bistro, dar și felul în care a fost aranjat, cu un design plăcut și care creează o atmosferă intimă, de sufragerie a orașului. De aceea, când iei masa aici, pare că ești în vizită în casa unor oameni care te-au primit cu brațele deschise. E un sentiment plăcut, într-un oraș care nu este renumit pentru ospitalitate.

PAPILA - Sufrageria cu supă ramen, ciorbe și sandvișuri bune

Cum a apărut Papila? Cum ați ajuns la acest concept și cine sunt oamenii din spatele acestui loc?

PAPILA a început cu Maria și Gabriel, un cuplu care și-a dorit un loc al lor. O poveste destul de mediocră la suprafață, dar cu o profunzime ramificată. Conceptul s-a născut în timp ce lucram la proiect, din propriile nevoi și valori. Locul nostru este și oglinda noastră.

PAPILA - Sufrageria cu supă ramen, ciorbe și sandvișuri bune

Cum ați gândit meniul și de ce ați ales să mizați pe supele ramen, unul dintre preparatele pentru care sunteți renumiți?  

Am gândit meniul împreună cu chef Nicolae Vasile, un veteran al industriei, care a înțeles nevoia noastră de reinterpretat și de sezon. Am început de la supe și sandvișuri la grill, am continuat cu deserturi, piureuri, băuturi cu infuzii speciale, mic dejun și nostalgii.

Ramenul este o ambiție personală. De aproximativ doi ani sunt foarte interesată de acest dish, am citit cărți și am făcut teste în speranța unui nou proiect. Am înțeles că mâncatul de ramen este un ritual extrem de dorit în orașul nostru, dar nu prea găsești. Doar Yuki are un ramen care pot spune că merită menționat. Așadar, mi-am propus să fac cel mai bun ramen din oraș și am reușit cu ajutorul lui Ivan Ivanov, un tip obsedat de ramen care știe absolut tot despre acest dish. Împreună facem o super echipă care servește în fiecare duminică ramen artizanal, făcut în casă, cu caracter de Japonia.

PAPILA - Sufrageria cu supă ramen, ciorbe și sandvișuri bune

Spuneți-ne un lucru mai puțin cunoscut despre PAPILA. 

Posibil să nu fie foarte evident că PAPILA a fost creată de un cuplu fără experiență anterioară, aterizați din teritoriul designului și al producției. Faptul că mama și mătușa mea sunt cele care gătesc ciorbele minunate alături de alte doamne gospodine, că printre turele pe care le țin în bar și pe sală, mă ocup de comunicare și fotografie pentru PAPILA. Că unii dintre clienții noștri au ajuns să fie și cei mai buni prieteni.

Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit?

Cea mai mare provocare este în sine industria HoReCa. La început ne-a fost foarte greu să înțelegem sistemul, jocul și dinamica. Treptat am devenit mai rezistenți și am reușit să ne redefinim într-un context pe care nu am avut cum să-l anticipăm. Mie în continuare îmi este greu cu oamenii. având un nivel crescut de empatie, nu reușesc să creez o barieră între mine și clienți, de multe ori ajung foarte afectată de persoanele arogante, pasiv-agresive sau cu comportament nepotrivit.

Ați dezvoltat deja în jurul vostru o comunitate. Ce ne puteți spune despre ea și cum ați reușit acest lucru?

Cred că am reușit acest lucru în primul rând prin mâncarea gătită corect. A fost mereu prioritatea noastră să avem consecvență și totul să fie delicios, curat. Apoi, fiind un bistro de familie, suntem mereu aici, foarte implicați, atenți la toate detaliile. Totul este important –  cum sunt așezate scaunele, cum se aude muzica, cum cresc plantele, cum intră lumina, cum pleacă pachetele, ce flori sunt pe masă, cum se plasează farfuria pe platou, cum se spune poftă bună, și zeci de alte detalii care ne-au adunat oameni ce au văzut și apreciat. Ne luăm timp pentru oaspeții noștri pe care îi numim papilași – facem ce putem pentru a-i lăsa și mai bine decât i-am găsit.

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă localul vostru asupra orașului sau asupra zonei în care e deschis?

Fără să ne dăm seama, deja se întâmplă să fim etichetați în oraș ca fix ceea ce suntem – un bistro mic cu mâncare bună. Iar cei din zona noastră, fie că locuiesc aici sau merg la birou, ne vizitează aproape zilnic. De la tineri, la foarte tineri, pensionari, vecini, persoane care vin de departe, funcționari publici, corporate, hipsteri, turiști, familii, găști de prieteni – toți apreciază o ciorbă bună.

PAPILA - Sufrageria cu supă ramen, ciorbe și sandvișuri bune

Ce vă place vs. ce nu vă place la București și cât de ușor sau greu este să ai un local ca al vostru în orașul ăsta?

Nu este deloc ușor să ai un local ca al nostru în București. Nu avem un echilibru în viață și nivelul de performanță la care suntem cere un sacrificiu pe care nu mulți ar fi dispuși să îl facă.

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în perioada de activitate?

Nenumărate! Ne-am maturizat brusc, asta aș putea spune sincer. Ne-am conturat ca adulți, am crescut valori diferite, am devenit din niște tineri > angajatori > antreprenori > lideri. Lecții înveți în fiecare zi, dacă ești deschis la ele.

Cum v-a afectat pandemia și în ce fel v-ați reinventat în această perioadă?

Am fost pe partea celor norocoși, ne-am păstrat echipa, nu ne-am îmbolnăvit, am avut grijă fără să ne pierdem mințile și am avut foarte multe pachete de livrat. Comunitatea pe care am format-o până în 2020 ne-a ținut la suprafață. Prin foarte multă muncă și birocrație am reușit să beneficiem și de un grant guvernamental care ne-a plătit facturile restante ale pandemiei. 2021 a început pe zero.

Ce planuri de viitor aveți? Ce urmează pentru Papila?

Momentan creștem și perfecționăm ce avem, încercăm să ne organizăm și mai bine, să creștem și mai mult comunitatea.

  • Text de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută