Ajuns la cea de-a XXVIII-a ediție, Astra Film Festival pregătește între 5 și 12 septembrie, opt zile pline cu proiecții de filme, discuții cu realizatorii acestora, dezbateri, concerte și evenimente speciale, adică ”o adevărată sărbătoare a filmului documentar, a vieții reale”, așa cum ne spune chiar directorul fondator al festivalului, Dumitru Budrala. În rândurile următoare aflăm ce ne-au împachetat organizatorii festivalului în programul ediției 2021.
Astra Film Festival a fost unul dintre puținele evenimente sibiene majore care a avut loc și în format fizic în 2020, oferind publicului o ediție foarte creativă. Ce ne pregătiți pentru cea de-a XXVIII-a ediție?
Simțim o mare bucurie să oferim o nouă ediție Astra Film Festival, a 28-a, deși condițiile sunt neprielnice. Peste incertitudinile legate de pandemia de Covid-19 s-a suprapus decizia inexplicabilă a Ministerului Culturii de a reduce cu 60% finanțarea festivalului nostru, unul dintre cele mai prestigioase din România. Același lucru i s-a întâmplat și festivalului TIFF de la Cluj-Napoca.
Dar noi ne vedem de drumul început în anul 1993 și am pregătit o ediție cu foarte multe premiere (84% din filme se vor vedea pentru prima oară în România, multe dintre ele fiind de asemenea premiere mondiale). Știm că există o adevărată comunitate Astra Film, sunt mulți oameni care își iau concediu ca să vină la Sibiu în perioada festivalului și să se bucure deplin, așa că am pregătit opt zile pline cu proiecții de filme, discuții cu realizatorii acestora, dezbateri, concerte și evenimente speciale, adică o adevărată sărbătoare a filmului documentar, a vieții reale.
Cele aproximativ 200 de evenimente cinematografice ale acestei ediții Astra Film Festival se vor desfășura în etern miraculosul Muzeu ASTRA, în Piața Mică, sălile Astra Film din Piața Huet și la Centrul Besoiu. Și, desigur, pe aleile Muzeului ASTRA, pe străzile Sibiului și la terasele și cafenelele din oraș, unde oamenii vor discuta cu aprindere ceea ce vor fi văzut și auzit. Ne așteptăm ca orașul Sibiu să trăiască prin toți porii acest festival, așa cum o face de aproape trei decenii.
”Vom avea și în 2021 proiecții văzute din bărci care plutesc pe lac. E o metaforă foarte bună a timpurilor pe care le trăim.”
E a doua ediție a festivalului organizată în pandemie. Asta a presupus, bineînțeles, și multe schimbări. A fost această ieșire forțată din zona de confort o ocazie de reîmprospătare pentru festival?
Festivalul Astra Film este un festival dinamic și viu, pentru că este despre viață și se reinventează continuu. Nu se poate altfel. Festivalul nu a fost niciodată într-o zonă de confort. Pandemia a adus doar niște condiționări suplimentare. Care ne-au făcut să ieșim din sălile de cinema și să redescoperim plăcerea de a vedea filme în aer liber.
Vom avea și acum proiecții văzute din bărci care plutesc pe lac. Este o metaforă foarte bună a timpurilor pe care le trăim, marcate de incertitudine, ca o plutire aflată la bunul plac al valurilor. În același timp, trebuie să rămânem optimiști; încă mai stă în puterea noastră să alegem barca de salvare, cu tot ce poate însemna asta.
”Pandemia ne-a făcut să ieșim din sălile de cinema și să redescoperim plăcerea de a vedea filme în aer liber”
Șocul produs de pandemie s-a resimțit puternic în industria filmului. Sunt filme în selecția din acest an care pun sub lupă realitatea ultimului an și jumătate?
Am primit în acest an peste 3.000 de filme făcute în 2020 și 2021 în toată lumea. Și pot spune un lucru care ar putea să vă mire: în general, creatorii de film documentar și-au văzut de proiectele lor, fără legătură cu pandemia. Au fost, e drept, și câteva producții care s-au inspirat din ceea ce ni se pare tuturor că e subiectul ultimilor doi ani, pandemia. De altfel, avem în selecția oficială un film remarcabil, ”#newtogether”, regizat de Carmen Lidia Vidu, în care zeci de artiști din Austria și România arată cum au făcut față primei perioade a pandemiei.
An de an, festivalul aduce în atenția publicului prin programe tematice atent curatoriate idei plasate în sincron perfect cu ceea ce se întâmplă în lume. Ce teme și întrebări sunt lansate spectatorilor prin intermediul filmelor?
Cea mai importantă preocupare a momentului este, fără îndoială, cea legată de viitorul nostru, al pământenilor. Vom avea mai multe filme care prezintă diferite aspecte a ceea ce numim deja ”Climate Collapse Alert”. Pentru că există foarte mulți savanți care nu își mai pun problema dacă sau când vom ajunge la colaps, ci care ne sunt șansele și ce putem eventual să facem a doua zi după.
O temă importantă se referă la probleme macro cu impact asupra indivizilor, cum este de exemplu problema granițelor dintre state, adică niște hotare convenționale, care pot săpa răni adânci și pot crea situații dramatice pentru oamenii care au avut ghinionul să rămână de partea nepotrivită a liniei de demarcație. Vor fi câteva filme dedicate acestei situații, dintre care unul care tratează un subiect dureros pentru românii care au trecut prin comunism (vechea graniță cu fosta Iugoslavie, unde și-au găsit sfârșitul sute și mii de vieți și de speranțe – cei prinși de grăniceri sau care s-au înecat în apele Dunării).
Alte teme abordate intră cumva în intimitatea oamenilor, ridicând la nivel filozofic tot felul de situații. De exemplu: cât timp poate rezista dragostea sau cum ajunge o familie prizoniera istoriei necruțătoare (caz real din Iran) – tema ”Cupluri în mijlocul apelor tulburi”. Ori situația cuplurilor care nu pot avea copii, iar soluțiile oferite au implicații profunde – tema ”Procrearea în noile coordonate” vine de exemplu cu povestea unui caz real: un renumit specialist în fertilitate din Olanda anilor ’70 şi ’80, care şi-a folosit propria spermă pentru a lăsa însărcinate peste 65 de paciente.
”Ne așteptăm ca orașul Sibiu să trăiască prin toți porii acest festival, așa cum o face de aproape trei decenii”
Festivalul e o ocazie unică de a lua pulsul cinematografiei românești. În ce fel se conturează România prin filmele selectate în programul ediției din acest an?
Un festival de film documentar oferă întotdeauna perspective foarte interesante asupra societății, reușind să scoată în evidență lucuri mai puțin cunoscute sau să accentueze trăsături importante. În selecția oficială sunt 13 filme românești pe care le consider interesante. Și mă refer aici atât la subiect, cât și la realizare și, desigur, la talentul și forța expresivității de care dau dovadă autorii acestor filme. Ar fi nedrept să pomenesc vreunul dintre ele. Toate merită văzute și vă aștept în fața marilor ecrane pentru experiențe cu adevărat memorabile.
De cele mai multe ori, la finalul proiecțiilor din cadrul festivalului, personajele ”coboară” de pe ecran, iar oamenii din spatele camerelor ajung în fața publicului. Dialogul e o componentă de bază a festivalului. Ce invitați vin la Sibiu?
Cunoaștem foarte bine și foarte profund însemnătatea dialogului de după proiecție. Este foarte important ca acest dialog direct să existe – atât pentru spectator cât și pentru artiști. Ambele ”tabere” pot avea parte de revelații importante. Bineînțeles că vom continua frumosul obicei al sesiunilor Q&A de după proiecții. În plus, câteva filme din program vor fi urmate de dezbateri aprinse, cu invitați speciali.
Cea de-a XXVIII-a ediție a festivalului celebrează viața nu doar prin filme și invitați din lumea filmului, ci și prin muzică. Cum arată lineup-ul pentru această ediție?
Astra Film Festival este unul dintre evenimentele culturale care a înțeles că publicul primește foarte bine un mix de experiențe, care se completează reciproc. Spectatorii AFF Sibiu, ale căror vârste încep de la sfânta adolescență și ajung la vârsta deplinei înțelepciuni, apreciază foarte mult când le oferi un dozaj înțelept de film, muzică, dans, discuții, experiențe culinare, atunci când reușești adică să bucuri toate simțurile și, mai presus de toate, simțul artistic.
Vom avea la Sibiu, pe scenele Astra Film Festival, concerte incendiare ale unor trupe precum: The Tiger Lillies, Mădălina Pavăl sau Taraful Jean Americanu și Corina Sîrghi.
”Spectatorii festivalului apreciază foarte mult când le oferi un dozaj înțelept de film, muzică, dans, discuții, experiențe culinare, atunci când reușești adică să bucuri toate simțurile”
Încă de la începuturi, a existat o legătură strânsă între festival și studenți. Anul acesta lansați un card special dedicat lor. Cât costă și ce beneficii le oferă #AFFSTUDENTPASS-ul?
Ținem foarte mult la publicul tânăr, ne place energia și dezinvoltura lui. Anul acesta le spunem ”bun venit” oferindu-le un program dedicat studenților, masteranzilor și doctoranzilor din România și din străinătate prin care le facilităm accesul la evenimentele din festival. Este vorba mai precis de cardul #AFFStudentPas, care costă 199 de lei. Pe baza lui, tinerii noștri spectatori au acces la toate evenimentele cinematografice, la cele dedicate profesioniștilor din industrie și la concertele din cadrul #AFF2021, în limita locurilor disponibile. Plus cazare 7 nopți în perioada 5-12 septembrie, în centrul Sibiului, la căminele Universității ”Lucian Blaga”.
Autor RĂZVAN SĂDEAN