Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/08/2021
Viața Orașului

COVER | Cât de pregătiți suntem pentru noul an școlar?

Răzvan Sădean De Răzvan Sădean
Comentarii COVER | Cât de pregătiți suntem pentru noul an școlar? Share COVER | Cât de pregătiți suntem pentru noul an școlar?


În scurt timp începe noul an școlar, iar toți elevii și profesorii sunt așteptați în sălile de clasă. Școala va începe în 13 septembrie, iar atâta timp cât situația epidemiologică o va permite, cursurile se vor desfășura cu prezența fizică a elevilor și a profesorilor. Pentru anul școlar 2021-2022 se dorește o reîntoarcere la normalitate, însă cu toate acestea regulile vor rămâne stricte în continuare. Dar cât de pregătiți suntem pentru acest an școlar?

 

Anul școlar 2021-2022 nu vine cu prea multe noutăți. Unul dintre cei mai scurți ani școlari de până acum începe luni, 13 septembrie și va avea doar 34 de săptămâni, fiind împărțit, ca și până acum, în două semestre. Primul semestru se încheie în 22 decembrie, iar cel de-al doilea semestru e cuprins în perioada 10 ianuarie – 10 iunie 2022. De-a lungul anului școlar, elevii și profesorii vor avea 4 vacanțe: prima în perioada 25-31 octombrie 2021, pentru învățământul preșcolar și primar, a doua e vacanța de iarnă din perioada 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022, urmată de vacanța de primăvară din perioada 15 aprilie – 1 mai 2022, care va cuprinde și Sărbătorile Pascale. Odată cu finalul anului școlar ia start și cea de-a patra vacanță, cea de vară, care începe în 10 iunie 2022 și durează până în luna septembrie.

COVER | Cât de pregătiți suntem pentru noul an școlar?

Noutățile acestui an școlar constă în faptul că a fost scoasă o vacanță intersemestrială, iar programul ”Școala altfel” va avea o dată fixă, spre deosebire de ultimii ani. Astfel, în perioada 8-14 aprilie 2022, elevii vor putea participa la diferite activități. În aceeași perioadă se vor organiza și fazele naționale ale olimpiadelor.

Dar cât de pregătite sunt oare unitățile de învățământ și cadrele didactice pentru începerea școlii? Așa cum a punctat actualul ministru al Educației, personalul din învățământ e una dintre categoriile cu cele mai multe persoane imunizate împotriva COIVD-19. În plus, din luna iunie a fost aprobată și vaccinarea copiilor peste 12 ani. Există chiar posibilitatea transformării cabinetelor medicale din școli în centre de vaccinare. De anul trecut vor fi păstrate circuitele separate de circulație, dozatoarele cu biocid instalate la intrare și ieșirea din școli și în grupurile sanitare, igienizarea constantă a claselor și a spațiilor comune. Și purtarea măștii va rămâne în continuare obligatorie. Bineînțeles, un minus al sistemului de învățământ românesc îl reprezintă școlile din mediul rural în care nu există apă potabilă sau grupuri sanitare moderne. De la debutul pandemiei, în Sibiu au fost modernizate mai multe școli, printre care Liceul Constantin Noica, școala nr. 1 din Ștrand, școala Radu Selejan și școala gimnazială nr. 21 din Hipodrom.

COVER | Cât de pregătiți suntem pentru noul an școlar?

Cu toate acestea, școala online nu devine atât de ușor o tristă amintire. Dacă valul 4, anunțat de multă vreme de specialiști, va schimba în mod dramatic situația din țară, atunci există posibilitatea să se revină la scenarii de funcționare a școlilor.

Ghidându-ne după rata de promovare a examenului de bacalaureat din vara anului 2021 – 67,8%, ca rezultat al unui an școlar care s-a desfășurat haotic, intrând și ieșind dintr-un scenariu în altul, e de dorit ca toate aceste reguli enunțate de Ministerul Educației să fie luate cât mai în serios. Școala trebuie să fie un mediu în care elevii învață că regulile trebuie respectate de toată lumea și că o mică scăpare poate pune în pericol un întreg colectiv. Iar întreruperea școlii în format fizic și mutarea ei în online e o soluție care nu ia în considerare toate categoriile sociale. La evaluarea națională din 2021, mulți elevi nu s-au înscris fie pentru că nu au avut media de promovare fie pentru că nu au participat la cursuri. O altă problemă identificată în școlile din România, chiar și în Sibiu, e suprapopularea. Într-o perioadă în care se vorbește tot mai pregnant despre păstrarea distanței, în unele școli există o problemă reală cu suprapopularea.

COVER | Cât de pregătiți suntem pentru noul an școlar?

Chiar dacă pe hârtie totul pare să funcționeze de minune, realitatea primelor săptămâni de școală ne va arăta cât de pregătit e sistemul de învățământ românesc pentru această nouă provocare. Și dacă a învățat ceva din toată perioadă pe care am traversat-o deja de când a început pandemia.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.