Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/08/2021
Lifestyle

TURIST ÎN BUCUREŞTI. Fotografia de stradă și peisajul urban

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii TURIST ÎN BUCUREŞTI. Fotografia de stradă și peisajul urban Share TURIST ÎN BUCUREŞTI. Fotografia de stradă și peisajul urban


Fotografia de stradă surprinde viața de zi cu zi din locurile publice, cu predilecție în peisajul urban și reprezintă felul prin care un fotograf transmite sub formă de imagini instantanee situații, locuri sau oameni care nu sunt conștienți că sunt fotografiați. Ca în toate marile capitale ale lumii, și în București găsim locuri atractive pentru pasionații de fotografie de stradă. 

Dacă ai chef să ieși cu aparatul de fotografiat la o plimbare, centrul Bucureștiului este un loc dinamic, colorat și plin de istorie, cu foarte multe povești de spus. 

Voi începe cu strada Verona, o stradă în plin centru al capitalei, care își schimbă aspectul în fiecare an. Acest lucru se întâmplă datorită unui grup de artiști care refac picturile murale de pe câteva case și garduri, iar fundalurile pot fi foarte ofertante în fotografia de stradă. Nu departe de strada Verona se poate vizita parcul Grădina Icoanei care este tot timpul plin de copii și situații demne de a fi capturate de cameră. Tot pentru iubitorii de artă murală, nu departe de strada Verona, mai găsim câteva zone cu graffiti, din care le voi aminti pe cele inspirate din opera lui Brâncuși, nu departe de Piața Spania, arta murală de la Grădina Cinema Capitol sau cafeneaua Beans&Dots. Un alt loc foarte popular și postat des de Instagram se află pe str. Eremia Grigorescu din centrul capitalei, sigur știi la ce mă refer.

De asemenea, în centrul orașului găsim Modernismul bine temperat, capitala fiind presărată de multe clădiri în stil Art Deco, dintre care menționez: Palatul Telefoanelor, o clădire reprezentativă a Bucureștiului, în prezent sediul Telekom, și Hotelul Union aflat pe strada Ion Câmpineanu nr. 11. Tot în zonă, avem și o serie de clădiri sub semnătura arhitectului modernist Jean Monda: blocul Frascati din Calea Victoriei nr. 33, clădirea de pe bd. Nicolae Bălcescu 7-9, str. Jules Michelet 3-5 sau clădirea de pe Maria Rosetti nr. 15, iar lista ar putea continua.

TURIST ÎN BUCUREŞTI. Fotografia de stradă și peisajul urban

Centrul Bucureștiului are și multe clădiri construite în stil neoromânesc, un amestec de Art Nouveau, elemente italiene, bizantine și motive etnografice. Acest stil a devenit distinctiv prin compoziția fațadelor și ornamentelor ceramice, sgrafitto sau sculptură murală cu motive din arta populară sau cultura bizantină, iar principalul promotor al stilului a fost Ion Mincu. Câteva construcții în stil neoromânesc sau neobrâncovenesc găsim pe Calea Victoriei: Casa Monteoru, Casa Vernescu și Casa Lahovari, toate fiind realizate între anii 1887 – 1889. 

Nici cele trei pasaje de pe Calea Victoriei nu sunt de neglijat (Pasajul Macca-Villacrosse construit în 1891 face legătura dintre Calea Victoriei și Banca Națională, Pasajul Englez (în renovare) și Pasajul Calea Victoriei, ultimul plin de umbrele colorate). Toate sunt locuri cu perspectivă pentru doritorii de fotografie de stradă și nu trebuie să le ratăm la o plimbare cu aparatul de fotografiat prin centrul orașului. 

O altă clădire emblematică din centrul Bucureștiului în care regăsim elementele eclectismului și arhitecturii franceze a secolului XIX este Ateneul Român construit între anii 1865-1869 la inițiativa lui Constantin Esarcu. Clădirea a fost proiectată de arhitectul francez Albert Galleron, același care a proiectat și clădirea Băncii Naționale a României. Aceste construcții, alături de palatul CEC (Casa de Economii și Consemnațiuni) proiectat de un alt arhitect francez, Paul Gottereau, pot fi admirate și fotografiate într-o plimbare pe Calea Victoriei. La fel și Muzeul de Istorie, Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Regal, Biserica Krețulescu și Sala Palatului. Toate aceste construcții au făcut ca Bucureștiul să poarte denumirea de Micul Paris în perioada interbelică. 

Nu foarte departe de centru, găsim unul dintre cele mai frumoase cartiere din București – Cotroceni, un loc care încă mai păstrează farmecul începutului secolului al XIX-lea. Străduțele întortocheate și pline de case vechi sunt fascinante și extrem de ofertante pentru pasionații de fotografie de stradă. În cartierul Cotroceni sunt multe locuri în care ne putem plimba să facem fotografii: Scările fericirii de lângă Parcul Romniceanu care la împlinirea a 100 de ani au fost colorate în culorile curcubeului, Grădina Botanică, Palatul Cotroceni, Biserica Sfântul Elefterie Vechi construită în stil post-brâncovenesc în anii 1743-1744, Biserica Sfântul Elefterie Nou – în stil neobizantin costruită în 1930, Casa Memorială Ion Minulescu de pe strada Dr. Gheorghe Marinescu nr. 19 și Universitatea Națională de Apărare Carol I (clădirea din capătul Bulevardului Eroilor). 

Bineînțeles, lista cu locuri frumoase din București este lungă și ne-ar trebui multe pagini ca să le putem include pe toate. Un prim sfat: în fotografia de stradă, nu aveți nevoie de aparatură scumpă. Doar de creativitate și imaginație pentru a surprinde cele mai frumoase momente din viața de zi cu zi, folosind fundalurile, clădirile și alte elemente constructive care definesc spațiul urban. 

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută