Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/07/2021
Artă & Cultură / Art Expo

Descoperă invențiile și arta lui Leonardo da Vinci în cadrul unei expoziții interactive la Promenada Sibiu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Descoperă invențiile și arta lui Leonardo da Vinci în cadrul unei expoziții interactive la Promenada Sibiu Share Descoperă invențiile și arta lui Leonardo da Vinci în cadrul unei expoziții interactive la Promenada Sibiu


În perioada 16 iulie – 18 august, Promenada Sibiu găzduiește expoziția interactivă „E timpul pentru…operele lui da Vinci!”, un tur al celor mai faimoase opere de artă, dar și invenții vizionare precum modele de mașini de zbor ale viitorului, create de geniul Renașterii care încă mai stârnește controverse și interpretări.

Pasionații de artă și admiratorii invențiilor lui da Vinci pot explora expoziția la etajul 1 și parterul centrului comercial, iar intrarea este liberă. Lucrările sunt reproduceri ale operelor și manuscriselor originale găzduite de cele mai prestigioase muzee ale lumii.

Printre operele de artă care au inspirat expoziția se numără faimoasele Mona Lisa / La Gioconda, poate cea mai recognoscibilă și controversată pictură din lume care încă mai fascinează publicul care o vizitează la Muzeul Louvre din Paris, Sfântul Ioan Botezătorul, despre care se spune că ar fi fost ultimul tablou pictat de artist, Dama cu hermină, considerat de unii istorici de artă drept primul portret al lumii moderne și prima pictură renascentistă care evocă, pe lângă frumusețea fizică, gândurile și personalitatea protagonistei sau Salvator Mundi, o operă mult timp crezută pierdută, dar după regăsirea sa, restaurată și expusă în 2011. Pictura îl prezintă pe Hristos, în îmbrăcăminte renascentistă, oferind o binecuvântare cu mâna dreaptă ridicată și cu degetele încrucișate, în timp ce în mâna stângă ține o sferă de cristal. Fecioara între stânci abundă în simboluri religioase (apa din fundal ca simbol al botezului, plantele sunt alese pentru semnificația lor simbolică etc.), ceea ce a permis foarte multe comentarii și interpretări, inclusiv cele din cartea “Codul lui DaVinci”.

Leonadro da Vinci – geniu și inventator vizionar

Printre invențiile vizionare reprezentate în schiţele vechi de 500 de ani se numără celebrul pod inventat de Da Vinci în 1480 pentru armată sau un planor ce are aspectul unei păsări. Elicea / șurubul aerian este o altă invenţie incredibilă a lui Da Vinci care se aseamănă cu tehnologia din secolul al XX-lea şi al XXI-lea decât cu cea folosită în epoca Renaşterii. Acest design pentru zborul pe verticală este folosit şi în zilele noastre de către elicoptere. Leonardo Da Vinci a creat planurile pentru mai multe maşini de zburat, inclusiv pentru “ornithopter”. Inspirat de păsări şi zborul păsărilor, “ornithopterul” lui Da Vinci ar fi trebuit să se ridice de la sol şi să fie acţionat de aripi batante, care, la rândul lor, erau “alimentate” cu energie musculară. Oamenii care au reprodus acest design au dovedit că el poate să zboare pe distanţe scurte, singura problemă rămânând totuși idicarea maşinăriei în aer.

Expoziția reunește 26 de exponate, reproduceri după opere originale, unele dintre modelele expuse fiind interactive și permițând vizitatorului o experiență plăcută, pentru că au fost realizate folosind materialele specifice epocii celui care le-a imaginat: lemn, bumbac, alamă, fier și cablu. Explicațiile exponatelor sunt prezentate alături de o imagine a paginii pe care au fost desenate aceste invenții și care sunt cuprinse, acum, în diferitele caiete care i-au aparținut lui da Vinci, dintre care cel mai recent descoperit: Codex Madrid.

Leonardo da Vinci s-a dedicat cu pasiune studiilor științifice în anatomie, biologie, matematică și fizică. Manuscrisele sale, cunoscute sub numele de codexuri, prezintă soluții ingenioase pentru problemele practice ale timpului și a fost capabil să-și imagineze posibilitățile viitoare, cum ar fi aparatele de zbor și de automatizare. La moartea lui Leonardo, toate scrierile și schițele sale au fost moștenite de către asistentul său de încredere, savantul Francesco Melzi. El le-a păstrat și catalogat cu atenție, dar după moartea sa, cea mai mare parte din lucrări a fost dispersată. Aproximativ un sfert din manuscrisele lui Leonardo au supraviețuit, cele mai multe au fost grupate de către savanți mai târziu în Codexuri și Manuscrise de diferite cronologii și dimensiuni.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.