Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/06/2021
Muzică

MUST-HEAR | LISA GERRARD – O artistă intens “arzătoare”

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii MUST-HEAR | LISA GERRARD – O artistă intens “arzătoare” Share MUST-HEAR | LISA GERRARD – O artistă intens “arzătoare”


Burn este numele noului album al uneia dintre cele mai valoroase artiste din muzica contemporană, Lisa Gerrard, posesoarea unei voci inconfundabile care acoperă mai mult de trei octave şi are un control perfect al vibrato-ului, nominalizată la Grammy şi premiată cu Globul de Aur pentru memorabila coloana sonoră a Gladiatorului lui Sir Ridley Scott. Cu toate că a împlinit recent 60 de ani iar grupul pe care l-a fondat, Dead Can Dance, va aniversa în august patru decenii de existenţă (printr-un eventual al 10-lea album de studio), compozitoarea şi cântăreaţa australiană nu dă absolut niciun semn că ar slăbi ritmul şi că s-ar mulţumi cu gloria planetară adusă de muzica pe care a făcut-o pentru blockbustere precum Gladiator, Mission: Impossible 2, Man on Fire sau Black Hawk Down.

În acest punct al consistentei sale cariere, Lisa Gerrard surfează pe valurile inspiraţiei fără a-şi mai propune o direcţie anume legată de evoluţia ei muzicală iar dovada cea mai bună o reprezintă chiar activitatea ei din ultimii ani. Dincolo de contribuţia la realizarea a diferite OST-uri, Gerrard a înregistrat în 2018 Dionysus, album Dead Can Dance venit la 6 ani după precedentul Anastasis, a cântat pe limba compozitorului polonez Zbignew Preisner în proiectul Melodies Of My Youth (2019), şi-a adus contribuţia pe Hiraeth, discul percuţionistului Petar Dundakov nominalizat la Grammy în 2019 la categoria Best New Age Album, şi a făcut echipă cu Genesis Orchestra pentru Symphony Of Sorrowful Songs (2020). Explicaţia pentru implicarea în atâtea proiecte diverse, Lisa Gerrard o dă cu un aer amuzat: “When it comes to my voice, I’m not a contralto, I’m not a baritone, I don’t know what I am, so I don’t really have a proper place in the grand scheme of things. So I just find my own thing in each project, and it doesn’t really matter—it’s okay, and it all works out.

MUST-HEAR | LISA GERRARD - O artistă intens “arzătoare”

Lisa Gerrard & Jules Maxwell | foto © Robbie Perry

În 2018, cosmopolita artista cântase inclusiv cu renumitul cor Le Mystère des Voix Bulgares pentru albumul BooCheeMish, ocazie cu care a colaborat îndeaproape cu compozitorul francez Jules Maxwell, care este din 2012 şi clăparul Dead Can Dance, şi de aici avea să se nască Burn, ce include, printre altele, şi versiunile prelucrate a şapte compoziţii trase în session-urile ‘Mystère’ dar nefăcute vreodată publice. Realizarea lui Burn a plătit tribut, evident, crizei create de coronavirus – Lisa Gerrard a înregistrat partea vocală în Australia, Maxwell a adăugat claviaturile şi percuţia în Franţa şi ce-a ieşit a fost procesat în UK de către James ‘MAPS’ Chapman, pionierul Electrogaze din Northampton – dar rezultatul este un album pe măsura ambiţiilor şi talentului Lisei Gerrard. Adică… uriaş! Fără nicio exagerare deoarece Burn reprezintă în mod cert una dintre cele mai mari reuşite discografice ale acestei primăveri. Un must-hear!

  • Text de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută