Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/05/2021
Artă & Cultură / Art Expo

După 20 de ani de artă contemporană în România

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii După 20 de ani de artă contemporană în România Share După 20 de ani de artă contemporană în România


Arta a fost mereu acea fereastră spre trecut, o altfel de introspecție, un altfel de mod în care poți să privești istoria și să înțelegi prezentul. Astfel, oare ce rost ar avea arta care vorbește despre prezentul de care încă nu ne putem îndepărta? Sălile Muzeului de Artă Contemporană sunt printre foarte puţinele spaţii din Bucureşti care au reușit să ne ofere un răspuns convingător. Încă din 2001, de la înființarea sa, MNAC a fost locul ideal pentru arta și artiștii care nu au vrut să vorbească doar despre evoluția culturii vizuale, ci și despre schimbările sociale și politice, evoluția mentalităților și a fracturilor ideologice din România contemporană, prin expoziții, ateliere, dezbateri, spectacole, și festivaluri. 2021 marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România, prin lansarea fără vernisaj a noului sezon expozițional de primăvară-vară.

După 20 de ani de artă contemporană în România

Vom cunoaște Spectrul lui Ciprian Mureșan, un graffitist care depășește dezinvolt barierele genurilor și care transformă Sală de Marmură într-o aglomerare de forme concurând între ele pentru atenție. Tot la parter vom arunca o privire și în universul optzecist al artistei orădene Vioara Bara a cărui act artistic încă nu a descoperit suportul suficient de cuprinzător pentru tot ce dorește să exprime. Vestă de Salvare Sub Scaunul Tău de la etajul 4 al Anei Adam este o inițiere în opera și universul artistei, un gest anistoric prin care readuce la viață miturile unei feminități rănite, pierdute și recuperate, plantele și animalele servesc drept ghizi, vrăjitoarele sunt complet reabilitate. Istorii declinate este colțul de muzeu destinat artiștilor foarte tineri, încurajând și susținând demersul lor în lumea artei. 

După 20 de ani de artă contemporană în România

Ciprian Mureșan, schiță fără titlu, creion pe hârtie, 2021 

Noi lucrări din colecția muzeului sunt scoase din depozit și expuse la etajul 1, în Văzând istoria (1947-2007), o expoziție vie, ce se transformă semnificativ de la un sezon la altul, ca rezultat al unui continuu proces de cercetare. Scările interioare vor fi încărcate de +Urban Steps – 20 de ani de artă urbană în România, tot atâtea voci ale street art-ului românesc și un graffiti de 500 de metri pătrați. Supanta muzeului rămâne… Deschis pentru Inventar, gazdă pentru o selecție de lucrări omagiale din Colecția MNAC care se regăsesc și în albumul 2019 – un “inventar” de artă omagială, cu reproduceri ale lucrărilor din colecția muzeului, moștenită în mare parte de la vechile structuri comuniste de propagandă culturală. 

După 20 de ani de artă contemporană în România

Foto: Mihai Zgondoiu

Sezonul expozițional de primăvară-vară MNAC este accesibil publicului până în data de 26.09.2021.

  • Text de Teodora Bratu.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.