Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/03/2021
Artă & Cultură / Artiști urbani

5 artiste urbane care fac mai frumoase orașele din România

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii 5 artiste urbane care fac mai frumoase orașele din România Share 5 artiste urbane care fac mai frumoase orașele din România


Unele dintre cele mai frumoase și spectaculoase picturi murale care colorează orașele din România sunt realizate de femei – artiste urbane.

Sunt cadouri pe care ele ni le fac nouă, tuturor, depunând o muncă imensă, care implică nu doar o imaginație deosebită, dar și un efort fizic enorm. Pe această cale vrem să le mulțumim și să menționăm măcar 5 dintre artistele din România pe care merită să le urmărești, pentru că fac lucruri cu adevărat speciale. 

Livi Po 

artiste urbane picturi murale

Livi Po este o artistă pe care sigur o știi, chiar dacă nu o știi, pentru că are una dintre cele mai pozate picturi murale din București: Unicornul cu mesajul „Fă Rai din ce ai” de pe strada Arthur Verona. Livi este absolventă a facultății UNARTE și lucrează ca UX/UI designer. A ajuns să facă artă prin caligrafie și lettering, iar când a început să picteze murale s-a îndrăgostit de acest lucru, cele mai mari dorințe pentru 2021 se leagă de această pasiune.  

ATOMA 

artiste urbane picturi murale

Andreea Toma aka ATOMA este visual artist, muralist, ilustrator și graphic designer. Este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția pictură, și membru fondator al galeriei Celula de Artă, iar picturile sale murale au ajuns să înfrumusețeze mai multe orașe din România (Bacău, Târgu Jiu, Sibiu sau București). În toamna lui 2019, Andreea Toma a lansat cea de-a treia sa expoziție de pictură, ContemporaryLifeStyle, dar și brandul ATOMA, cu tricouri ilustrate de ea.

Wanda Hutira 

artiste urbane picturi murale

Wanda a tot jonglat rolurile de art director, ilustratoare, creator de obiect și street artist. Asta înseamnă că-i găsești operele (deși, probabil că nu-i place să fie numite așa) prin publicitate, anchete jurnalistice sau pe pereții clădirilor din București. Își manifestă creativitatea în mai multe medii, pentru că nu-i place ideea de a se limita, de aceea nu are nici un stil anume, bine definit, ca să nu alunece în manierism, după cum ne-a mărturisit chiar ea în interviul pe care i l-am luat în 2020. Ea este și cea care a creat o serie de ilustrații înfățișând cadrele medicale din linia întâi a luptei cu pandemia în posturi de sfinți și zei – lucrări care au inflamat spiritele ultra-conservatoare de la noi. 

Irina Mocanu 

artiste urbane picturi murale

Și Irina Mocanu creează și experimentează în multiple arii precum ilustrație, animație, design de produs sau street art. Este o persoană care se exprimă cel mai bine prin vizual, abordând în lucrările ei un spectru larg de teme și tehnici care interacționează direct cu privitorul. Lucrările ei se regăsesc presărate prin multe colțuri ale orașului, dar au circulat și pe câteva tramvaie, ca parte din proiectul „Bucharest – One Heart. One Story.”, dedicat celebrării a 561 de ani de atestare documentară a Bucureștiului.  

Corina Nani 

artiste urbane picturi murale

Corina Nani este designer, organizator al Festivalul Internațional de Street Art din Timișoara, lector univ. dr., Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest, Timișoara și street artist.  

De asemenea, Corina este și unul dintre artiștii care au realizat cea mai mare pictură murală din țară, creată la Timișoara, în cadrul proiectului Memoriile Cetății – al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Atunci, timp de o săptămână, 4 artiști români au pictat pe un perete de peste 500 mp – fațada unei clădiri industriale de pe malul râului Bega, un siloz aparținând CEREALCOM. Pictura înglobează trei portrete, patru stiluri diferite și simbolizează diversitatea, dar și libertatea de exprimare.

Primul portret reprezintă trecutul, al doilea – prezentul – un personaj feminin (realizat de Corina) care ține un moment de reculegere pentru ceea ce s-a întâmplat la Timișoara acum 30 de ani, iar în dreapta e viitorul. 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută