Artiști urbani | ATOMA – „Social media ne ajuta să vedem cât mai multă artă, dar poate fi o capcană”
Andreea Toma aka ATOMA este visual artist, muralist, ilustrator și graphic designer. Este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția pictură, și membru fondator al galeriei Celula de Artă, iar picturile sale murale au ajuns să înfrumusețeze mai multe orașe din România (Bacău, Târgu Jiu, Sibiu sau București).
Atoma / Împreună – Separați, Zidart Bacău 2020, foto – Lucian Popa
Cum ai ajuns să-ți creezi stilul personal și cât de greu este pentru un artist să se impună, să devină cunoscut, apreciat și căutat în România?
Am început cu pictura de șevalet, studiind și căutând un limbaj care să-mi susțină ideile, am trecut la street art cu un proiect pe care îl dezvoltam de ceva timp. Nu m-a preocupat niciodată căutarea unui stil, e greu să îți asumi autenticitatea fiind atât de influențat de tot ce vedem și ce ne înconjoară.
În prezent mă preocupă influența tehnologia în relație cu omul, pe care încerc să o explorez mai mult în demersul artistic. Încerc să nu intru într-o rutină de aceea îmi propun să caut să-mi dezvolt abordările. Pentru mine arta înseamnă un continuu proces de căutare și de studiere.
Nu știu care e rețeta de a deveni cunoscut și apreciat, nu știu dacă există o rețetă, cred că important e să muncești cât mai mult și să fii onest cu tine și cu ceea ce faci.
Atoma / Solidaritate=Conectivitate, Strad’art Tg Jiu 2020
Cum decurge procesul tău creativ? De unde te inspiri, de unde începi, cum intri în mind set-ul necesar pentru a crea ceva de la zero?
Îmi place să mă plimb pe stradă și să analizez oamenii, să le văd reacțiile, încerc câteodată să îi înțeleg, să mă pun în pielea lor. Multe dintre lucrările mele s-au născut așa. Ajung în fața șevaletului sau a caietului de schițe după ce am dus tot procesul creativ, după ce mi-am conturat mental lucrarea. În funcție de starea mea, am momente când mă preocupă finalitatea lucrărilor începute, dar și momente când vreau să fac total altceva pentru a mă elibera de un gând sau o emoție.
Ești și street artist. Cum ți-a schimbat acest lucru felul în care percepi arta și lumea în general?
Nu mi-a schimbat percepția despre artă, îmi doream să mă adresez unui alt public, îmi doream să ies din galerie, din spațiu convențional. Mă simțeam limitată. Îmi place procesul e mult mai intens, cu multe provocări și cu un feedback direct.
Atoma / Gangsta’ , Strad’art Tg Jiu 2020
Cât de mult te-a ajutat social media în cariera ta? Și cum crezi că influențează social media evoluția și percepția artei?
Dacă aș putea aș renunța complet la social media, dar cumva e destul de important ca artist să fi vizibil. Mă ajută să ajung cu mesajul la mai mulți oameni, când vorbim de un mural este foarte puțin probabil să te deplasezi până la locație să-l vezi.
Social media ne ajuta să vedem cât mai multă artă, dar poate fi o capcană ce ne limitează de la interacțiune, ne formează o percepție limitată. Nu ai cum să cuprinzi tot ansamblul, tot procesul, nu ai cum să simți emoția, totul se rezumă la un moment din viața ta cotidiană, când dai un scroll într-o pauză.
Ești unul dintre artiștii urbani care au picturi murale și prin mai multe orașe din țară. Povestește-ne un pic cum ai ajuns să faci asta și care e lucrarea ta preferată pe care ai făcut-o într-un oraș din România.
Am ajuns în mai multe orașe din România datorită inițiatorilor proiectelor de street art, aplicând la open call-uri. Nu am o lucrare preferată, fiecare are o bucățică din mine și reprezintă o etapă din viața mea.
Atoma / Urban, Sibiu International Street ART Festival 2020, foto – Maggie & Denis Astaloșiu
Care au fost lucrările care ți-au ridicat cele mai mari provocări?
Pictura pe pereți vine întotdeauna cu provocări noi, te întâlnești cu situații neprevăzute și cumva asta îi da farmec. Au fost lucrări unde provocare a fost dimensiunea, la altele schela sau nacela, chiar și tehnica în care am lucrat.
Atoma / Solidaritate – Zidart Bacau 2019
Cât de important este pentru un artist să includă în opera sa și un mesaj socio-politic?
Pentru mine este important aspectul social, dar în același timp sunt de părere că nu toți artiștii trebuie să se axeze pe acest aspect, fiecare își alegem o zonă și o explorează.
Făcând artă pentru spațiul public mă simt responsabilă să spun mai mult și să fiu mai clară în exprimare, să trag un semnal de alarmă asupra unei probleme pentru a conștientiza.
Atoma / #ContemporaryLifeStyle, Sibiu International Street ART Festival 2019
Cu ce ai vrea să rămână cineva care trece pe stradă și vede lucrările tale, fie că e vorba de Bacău, Târgu Jiu, Sibiu sau București?
Consider că datoria unui artist este de a scoate publicul din zona de confort, de ai stârni o idee, o întrebare, de a-l provoca. Majoritatea publicului este receptiv în ceea ce privește noile tendințe în materie de reprezentare a artei, tranziția de la un suport tradițional la un perete este ceva impresionant pentru publicul consumator de frumos.
Mi-aș dori să conștientizeze influența tehnologiei și să aibă un moment de introspecție. Îmi dau seama că asta necesită un proces mai îndelungat și mă mulțumesc doar cu ideea că au luat o pauză din cascada vieții.
Atoma / foto – Ovidiu Ronin
Ce urmează pentru ATOMA?
Un lung proces de căutare, de studiere, de experimentare, care nu se va termina niciodată. Nu-mi fac planuri de viitor, trăiesc în prezent și mă bucur de tot ce experimentez.
- Text de Gruia Dragomir.
- Cover – foto – Maggie & Denis Astaloșiu