Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 17/03/2021
Film / Streaming

ZACK SNYDER’s JUSTICE LEAGUE: În căutarea dreptăţii pentru Batman & Co.

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii ZACK SNYDER’s JUSTICE LEAGUE: În căutarea dreptăţii pentru Batman & Co. Share ZACK SNYDER’s JUSTICE LEAGUE: În căutarea dreptăţii pentru Batman & Co.


Pe 18 martie, HBO GO difuzează în premieră mondială filmul-eveniment al primăverii pentru iubitorii de comics-uri, viziunea personală a cineastului Zack Snyder (300, Dawn of the Dead) asupra formării singurei echipe de super-eroi care depăşeşte în istoria Pop culture ca notorietate Avengers: Justice League.

ZACK SNYDER’s JUSTICE LEAGUE: În căutarea dreptăţii pentru Batman & Co.

Cu o durată de 4 ore şi o mulţime de elemente noi sau refăcute, inclusiv personaje, scene şi muzică, aproape cu certitudine acest ‘Snyder’s Cut’ va face uitată nefericita versiune măcelarită de către Warner Bros. cu ajutorul lui Joss Whedon în 2017, una schematică şi insipidă (care, în ale sale 120’, nu a pus cum trebuia în valoare ansamblul Batman+Wonder Woman+Aquaman+The Flash+Cyborg), aproape complet lipsită de lipsită de umor şi de personaje negative care să dea realmente frisoane. Ne aşteptăm însă, de exemplu, ca în Zack Snyder’s Justice League să ne devină mult mai limpede necesitatea coagulării trupei de metaumani în faţa pericolului reprezentat de New Gods – Steppenwolf, DeSaad şi Darkseid, dar, mai ales, originea, istoria şi puterea celor trei “mother stones” intrate cu milenii în urmă în posesia pământenilor, atlanteenilor şi amazoanelor.

ZACK SNYDER’s JUSTICE LEAGUE: În căutarea dreptăţii pentru Batman & Co.

Îndelung şi insistent cerută deopotrivă de către fanii DC Comics şi cei ai lui Zack Snyder (300, Dawn of the Dead), realizator care se simte cel mai în largul său “on the dark side” şi care a generat un cult printre cinefili datorită versiunilor ‘director’s cut’ net superioare celor agreate şi oferite publicului în prima fază de către producători la Watchmen ori Sucker Punch, Zack Snyder’s Justice League pleacă din start cu o sumă de atuuri care îl fac un must-see, indiferent ce amintiri conservăm după vizionarea filmului din 2017… dacă, cumva, am rămas cu vreuna. Printre lucrurile pe care le ştim deja se numără acela că pentru a reveni la tonalitatea ultra-sumbră pe care şi-a dorit-o dintotdeauna, Snyder nu va include nici măcar o singură fotogramă din ce-a filmat şi folosit Joss ‘Avengers’ Whedon – care, privind retrospectiv, poate fi suspectat că a acţionat în favoarea competitorilor de la Marvel atâta vreme cât s-a întors la ei pentru Agents of S.H.I.E.L.D. după colaborarea cu DC/Warner pentru Justice League – ca să altereze şi să ducă în caricatural Liga Dreptătii şi pe oponenţii acesteia.

Ce mai ştim şi ne alimentează curiozitatea este că în montajul lui Zack Snyder va apărea reporteriţa Iris West, iubita lui Barry Allen/The Flash (eliminată din prima versiune a filmului), iar Mera (Amber Heard) şi Regina Hippolita (Connie Nielsen) vor beneficia de o atenţie sporită, că realizatorul a modificat radical dominantele cromatice (de la nuanţarea hulitului cer roşu-portocaliu din final până la apariţia lui Superman în costum alb-negru cu argintiu) şi, mai ales, că Steppenwolf (Ciarán Hinds), unchiul super-villain-ului Darkseid (acum, mult mai… vizibil), are un nou look, mai… non-terestru, substanţial schimbat faţă de imaginea grotescă de umanoid în armură Fantasy creată integral prin CGI cu cinci ani în urmă.

ZACK SNYDER’s JUSTICE LEAGUE: În căutarea dreptăţii pentru Batman & Co.

Zack Snyder’s Justice League nu este însă doar un must-see ci şi un must-hear şi nu doar pentru că Zack Snyder l-a pus – surprinzător şi nu prea – pe Junkie XL (Tom ‘Mad Max’ Holkenborg) în locul lui Danny Elfman să compună noua coloana sonoră a filmului, necesară inclusiv datorită dublării duratei acestuia, ci şi pentru că, alături de Batman & Co., introduce în mixul cinematic un nou super-erou, pe… Leonard Cohen. La insistenţele cineastului, Warner a obţinut finalmente drepturile pentru hit-ul lui Cohen Hallelujah iar folosirea de către Snyder pe OST al acestui cântec despre ciclul ‘loss/love/power’ ca miez al relaţiilor emoţionale are un caracter oarecum subversiv întrucât trimite la complicata lui poveste personală legată de Justice League şi de modul în care a fost tratat de către studioul hollywoodian într-un moment tragic a existenţei sale. “But you don’t really care for music, do you?” Dincolo de adecvarea tematică cu tonul întunecat setat intenţionat de autor pentru Justice League, Hallelujah închide un arc peste timp pentru legiunile de fani ai lui Snyder, transportate muzical în trecutul acestuia de om de film pasionat de comics-uri până la… memorabila scenă de sex din Watchmen avându-i ca protagonişti pe Nite Owl şi Silk Spectre II.

ZACK SNYDER’s JUSTICE LEAGUE: În căutarea dreptăţii pentru Batman & Co.

Nu în ultimul rând, trebuie remarcată lipsa de complexe a lui Zack Snyder care, după ce l-a ucis pe Superman şi l-a lăsat pe The Dark Knight bântuit de coşmaruri apocaliptice, indiferent la succesul lui Joaquin Phoenix sau la vestea că Robert Pattinson va conduce la anul Batmobilul, nu are vreo reţinere să completeze această versiune a lui Justice League – ce ar putea avea subtitlul “A Knightmare on Snyder Street” – cu reinventarea meteoricului Joker al lui Jared Leto din Suicide Squad, din dorinţa de a-i pune elegiac şi… oniric faţă în faţă pentru ultima oară pe ‘Batman’ Affleck şi ‘Joker’ Leto şi a explica (în sfârşit!) de ce Omul-Liliac lipise cartea de joc a nemesisului său pe patul armei automate în Batman v Superman: Dawn of Justice.

Ajuns inevitabil alături de producători în “boxa acuzaţilor” pentru eşecul filmului din 2017 datorită implicării sale ca regizor şi co-scenarist, pentru Zack Snyder a sosit momentul verdictului pe care doar publicul, în calitatea sa de “complet de judecată”, îl poate da în ceea ce priveşte Justice League din perspectiva noii versiuni pe care ne-o propune. Îl disculpă definitiv această pledoarie finală pe care este pregătit să ne-o prezinte din 18 martie şi îi poate reda libertatea… creativă? Pare-se că da, ţinând cont de argumentele de mai sus. Şi totuşi, rămâne de văzut. Indiferent însă care va fi opinia noastră, a juraţilor, Zack Snyder’s Justice League posedă din start o calitate pe care trebuie să i-o recunoaştem: măcar ne explică într-un mod original folosindu-se de limba comics-urilor semnificaţia expresiei în latină… restitutio ad integrum 🙂

  • Text de Ioan Big.
  • Foto © HBO

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută