Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/03/2021
POP-UP STORiEs

POP-UP STORiEs – Chanel No. 5, o poveste de 100 de ani

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii POP-UP STORiEs – Chanel No. 5, o poveste de 100 de ani Share POP-UP STORiEs – Chanel No. 5, o poveste de 100 de ani


channel no 5

Există o legendă conform căreia undeva în lume, în fiecare minut din zi, în fiecare zi din săptămână, o sticluță de parfum Chanel No. 5 este cumpărată. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la apariția Chanel No. 5, parfumul al cărui nume a devenit cel mai cunoscut în rândul parfumierilor din întreaga lume. A trecut un secol de când celebra Coco Chanel și-a imaginat un parfum care să reprezinte femeia, dar nu întruchiparea feminității așa cum era văzută la acel moment din timp ci o aromă care să revoluționeze lumea parfumeriei, potrivită pentru o femeie revoluționară la rândul ei, modernă, dinamică și activă, conceptul reliefând același ton în care și-a gândit și designul hainelor cu care a inovat lumea modei.  

Parfumul a devenit un simbol al feminității, fiind clasificat drept rafinat, cu un miros atemporal, sofisticat, cald și mângâietor, elegant dar și tulburător. Este creat dintr-un amestec de flori moderne: în notele de vârf sunt recunoscute aromele de ylang ylang și neroli, notele intermediare sunt extrase din trandafiri și iasomie, pe când notele de bază îi conferă forță, degajând arome de lemn de santal și vanilie. Din această combinație rezultă un miros nedefinit, încărcat de mister, despre care se spune că poate fi purtat oriunde, oricând.    

Există însă o întreagă serie de evenimente, întâmplări și accidente care au dus la apariția unuia dintre cele mai faimoase parfumuri. Este interesant de urmărit care sunt factorii care au contribuit semnificativ la modelarea traseului evolutiv pe care No. 5 l-a străbătut de-a lungul timpului. La începutul anilor douăzeci, marca Chanel era deja un fenomen în cercurile de modă din Franța, Coco Chanel avea o serie de buticuri de succes în Paris, Deauville și Biarritz, deținea o vilă impunătoare în sudul Franței și conducea un Rolls Royce albastru, așadar era înconjurată de simboluri ale independenței, modernității și succesului. Acesta este contextul în care creatoarea de modă și-a dorit să lanseze un parfum care să descrie esența spiritului feminin, însă trecutul tulburător și-a lăsat amprenta asupra felului în care privea, înțelegea și mirosea lumea.

POP-UP STORiEs - Chanel No. 5, o poveste de 100 de ani

Coco Chanel s-a născut într-o familie săracă de țărani. Tatăl ei era vânzător ambulant de țesături iar mama croitoreasă și spălătoreasă. După ce și-a pierdut mama, Coco a fost trimisă la o mănăstire cisterciană unde și-a petrecut adolescența. Mirosul săpunului și a pielii proaspăt spălate a rămas apoi în mintea ei ca o ancoră către amintirile confortabile ale copilăriei. Când a lucrat pentru amantele celor mai influenți și bogați nobili, Coco se plângea de felul în care femeile miroseau. Aroma puternică de mosc, combinată cu mirosul corpului aristocratelor, emanau un parfum greu, deloc pe placul creatoarei de modă. Când Coco Chanel a comandat un parfum pentru clienții săi cei mai buni, era foarte important ca acesta să lase în urmă prospețime. 

Provocarea cea mai mare pentru parfumierii secolului trecut a fost să creeze parfumuri cu arome proaspete care să dureze, așa că găsirea unui parfumier care să reușească să obțină un produs de calitate a fost o problemă. În vara anului 1920, Chanel și-a petrecut vacanța pe Coasta de Azur alături de iubitul ei, Ducele Dimtri Pavlovich. Acolo a întâlnit un personaj sofisticat și inteligent, Ernest Beaux, parfumierul care lucrase pentru familia regală rusă care locuia în Grasse, centrul industriei parfumurilor. Îndrăzneț și curios din fire, Beaux a acceptat propunerea designerului. Timp de câteva luni, parfumierul a experimentat noi compoziții de arome. 

Lui Coco i-au fost prezentate zece mostre de parfum, numerotate de la unu la cinci și de la 20 la 24. Decizia a fost foarte simplă. Coco a ales numărul cinci. Întâmplător sau nu, acesta era și numărul preferat al creatoarei pe care îl considera un talisman norocos. Se zvonește că preparatul a fost de fapt rezultatul unei greșeli de laborator. Asistentul lui Beaux adăugase o doză de aldehidă într-o cantitate care nu mai fusese folosită până atunci. Interesant este însă că una dintre aldehidele ce intră în compoziția parfumului are un puternic miros de săpun. La vremea aceea, chimiștii descoperiseră aldehidele, substanțe chimice care ar putea emana această aromă, însă erau substanțe extraordinar de puternice, așa că parfumierii ezitau să le folosească. 

POP-UP STORiEs - Chanel No. 5, o poveste de 100 de ani

Chanel No.5 s-a bucurat de un succes răsunător, parțial datorat strategiei ingenioase de marketing pe care Coco a gândit-o. Creatoarea i-a invitat pe Beaux și prietenii săi la un restaurant de lux pentru a sărbători lansarea. Chanel a stropit cu parfum în jurul mesei la care s-au așezat. Acesta a fost momentul întâlnirii publicului cu Chanel No.5. Fiecare femeie care trecea se oprea și întreba a ce miroase. Simțeau arome pe care nu le mai simțiseră până atunci. Coco a știut că va marca istoria parfumului cu „a woman’s perfume, with a woman’s scent“. Era anul 1921. Chanel No. 5 a revoluționat parfumeria. Astăzi, la 100 de ani de la apariție, este încă unul dintre parfumurile cele mai bine vândute.

POP-UP STORiEs - Chanel No. 5, o poveste de 100 de ani

Coco Chanel a fost prima persoană care a reprezentat imaginea parfumului, dar cea mai bună ambasadoare, fără contract, a parfumului a fost Marilyn Monroe care, în 1952, a fost întrebată de ziariști ce poartă noaptea când doarme, iar Monroe a răspuns: „Câteva picături de Chanel No. 5”. 

Alte personalități care și-au asociat imaginea cu cea a brandului până în anii 2000 sunt Suzy Parker (1957), Ali MacGraw (1966), Jean Shrimpton (1971), Catherine Deneuve (1969–1979), Carole Bouquet (1986–1997) și Estella Warren (1998–2000), iar Devon Windsor, Bobbi Brown, Amanda Harlech, Andrea Marcovicci, Ann Woodward, Anna Piaggi, Bebe Buell și Celine Dion se numără printre celebritățile care și-au făcut publică pasiunea pentru Chanel No.5. 

nicole kidman

În 2004, Casa Chanel a plătit 33 de milioane de dolari pentru un videoclip promoțional de 180 de secunde, care rămâne unul dintre cele mai scumpe spoturi publicitare din toate timpurile. No. 5 the Film este regizat de regizat de Baz Luhrmann (Romeo + Juliet, Moulin Rouge!), iar actrița care a dus mai departe mantra brandului a fost Nicole Kidman, prezentată ca întruchiparea feminității și nonconformismului. Structura cinematografică a producției a diferențiat-o de publicitatea fashion suprarealistă din acea vreme. 

Audrey Tautou

Audrey Tautou a întruchipat eleganța No. 5 în 2009. În același an a fost lansată drama Coco avant Chanel, în care Tautou interpretează rolul lui Chanel. Jean-Pierre Jeunet este cel care a regizat materialul publicitar Train de Nuit, același regizor care i-a oferit rolul principal în filmul Amélie.  Actrița a spus într-un interviu că nu ar iubi niciodată un bărbat căruia să nu îi placă Chanel. 

Brad Pitt a fost primul și singurul bărbat ales să reprezinte imaginea iconicului parfum de damă. There you are, reclama alb-negru filmată în 2012, ne prezintă un Brad Pitt gânditor, singur într-o cameră, contemplând efemeritatea vieții. „The world turns and we turn with it” – spune Pitt.

Gisele Bündchen a apărut în noua serie de reclame Chanel, din 2014. În 2013, top modelul a fost desemnat, pentru al șaptelea an consecutiv, cel mai bine plătit manechin din lume. Lily-Rose Depp a fost ambasador al brandului, începând cu 2016. Fiica lui Johnny Depp și a Vanessei Paradis a apărut în mai multe campanii ale Casei Chanel, iar hainele pe care alege să le poarte adesea pe covorul roșu sunt marca Chanel.

POP-UP STORiEs - Chanel No. 5, o poveste de 100 de ani

În 2020, Marion Cotillard a devenit noua imagine a parfumului. Actrița a cucerit publicul larg interpretând-o pe Edith Piaf, în filmul La vie en rose / La Môme, rol care i-a adus distincția de prima actriță de origine franceză care a câștigat un Oscar pentru interpretarea în limba natală.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.