Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/03/2021
Artă & Cultură / Teatru Lifestyle Viața Orașului

De la mamă (Antoneta Galeș) la fiică (Ada Galeș)

Antoneta Gales De Antoneta Gales
Comentarii De la mamă (Antoneta Galeș) la fiică (Ada Galeș) Share De la mamă (Antoneta Galeș) la fiică (Ada Galeș)


Ada este la București, la filmări, eu sunt la Brașov, pentru ultima zi în izolare și această conversație se desfășoară la telefon. Este cu video, desigur, ceva despre care citeam prin cărțile SF când eram eu foarte mică, pe când ”mobilitatea” unui telefon era atât de mare pe cât era lungimea cablului acestuia.

Acum vorbim și ne vedem la distanțe foarte mari. În ce măsură transformările pe care le vedem în jurul nostru, la nivel de mentalitate sau de societate sunt la fel de mari ca cele ale tehnologiei? Înclin să cred că e puțin mai complicat.

De la mamă (Antoneta Galeș) la fiică (Ada Galeș)

foto © Cătălin Neacșea

Luna martie este cea în care se vorbește despre femei. Trece drept luna cadourilor, în special pentru mame. Pentru mine, martie este luna în care se celebrează drepturile pe care le-au obținut femeile, mi se pare că se important să știm de unde am plecat și să acordăm respect celor care au purtat lupta asta pentru egalitate începând cu sufragetele. Despre ce e pentru tine luna martie?

Despre primăvară și ziua mea, pentru că eu cred că toate lunile ar trebui să fie despre femei, nu doar o singură lună pe an. Îmi aduce aminte de faptul că ar trebui să avem drepturi și beneficii egale, nu doar că ar trebui să primim flori și cadouri. Am sentimente amestecate despre poziționarea femeii în societatea noastră. Mi-e clar că în unele societăți e mult mai bine și în altele mult mai rău, eu mă concentrez pe ce s-ar putea face mai bine la noi. Ca în fiecare an, spun că e mai mult decât despre flori, mă refer la campaniile împotriva violenței domestice, poate că martie ar trebui să fie luna în care să vorbim mai mult despre campanii de conștientizare sau despre protecția celor care se află în situații periculoase.

De la mamă (Antoneta Galeș) la fiică (Ada Galeș)

foto © Cătălin Neacșea

Comunitatea ”I Admire Women” s-a născut ca răspuns la un moment de hărțuire în mediul online. Tu ai demarat această mișcare să-i spunem, prin care ai vrut să  demonstrezi că femeile se susțin și se admiră între ele. Ce a devenit comunitatea? Există și alte proiecte pe care ai vrea să le faci?

“I Admire Women” este o comunitate de aproape 2000 de femei. Ideea inițială a fost aceea de a face publică admirația și recunoștința față de o altă femeie. Între timp vorbim și despre alte subiecte, despre relația noastră cu corpul, despre subiecte tabu ca menstruația sau menopauza. Pe viitor, intenționăm să avem interviuri cu femei pe care le admirăm și ele să vorbească despre cum au reușit. Aș vrea să devină o comunitate de sprijin pentru dezvoltarea și încurajarea femeilor.

De la mamă (Antoneta Galeș) la fiică (Ada Galeș)

foto © Cătălin Neacșea

Învățăm de la mamele noastre, atât din ceea ce au făcut ele bine, dar putem ține cont și de greșelile lor, astfel încât să nu le mai repetăm. Mama mea a fost un model de optimism pentru mine, o abordare pe care eu nu am moștenit-o, a trebuit să mă antrenez foarte mult să văd și ceea ce e bine. Care ar fi o calitate a mamei tale, adică a mea, pe care ai fi vrut să o moștenești?

Priceperea la matematică, că pe restul mi-a fost ușor să copiez, nu m-am sfiit să iau tot ce puteam lua. Serios, aș fi vrut să-mi fie mai ușor sau să nu mă împotrivesc atât de tare când o dădeai tu cu matematica de la care pornește totul.

De la mamă (Antoneta Galeș) la fiică (Ada Galeș)

foto © Cătălin Neacșea

Asta cu matematica e cadoul meu, mulțumesc.

Mamele reușesc să învețe și ele de la fiicele lor, în cazul în care sunt suficient de flexibile. Mama mea a învățat de la mine să aibă mai mult curaj, pe măsură ce am crescut. A învățat să se teamă mai puțin și să aibă mai multă încredere în ea și în mine. Mi s-a părut extraordinară capacitatea asta a ei de a evolua permanent, deschiderea de a înțelege o lume și o societate foarte diferită de cea în care a crescut și trăit ea.  La tine eu am admirat și m-a surprins mereu capacitatea ta de a-ți observa și înțelege emoțiile, care mie mi-era foarte străină. Ce consideri tu că au fost lucrurile cele mai importante pe care le-am învățat eu de-a lungul timpului de la tine?

Mi s-a părut extraordinară capacitatea de a învăța și reînvăța odată cu mine. Totul a pornit de la relația de încredere pe care o avem. Eu cred că ăsta este motivul pentru care reușești acum să înveți mai bine care e faza cu asumarea de riscuri și imprevizibilitatea. Să nu uităm faptul că primul lucru concret pe care l-ai învățat de la mine a fost să te dai cu lac pe unghii. Am fost foarte mândră de tine când – acum mai bine de cincisprezece ani – purtai unghii vopsite cu negru sau albastru.

De la mamă (Antoneta Galeș) la fiică (Ada Galeș)

foto © Andrei Apostol

Acum mi se pare important de împărtășit și că ziua ta de naștere e în martie și că anul acesta împlinești o vârstă rotundă. Dacă ai ignora complet contextul, cum ar arăta petrecerea ideală de ziua ta? Dacă ar fi să-ți poată fi îndeplinită o dorință, care ar fi aceea?

Petrecerea mea ideală ar fi o lună de muncă împreună cu toți partenerii mei de business, inclusiv tu, mama mea. Să-i spunem un cantonament?! Cred că mi-ar plăcea să fie undeva unde e mai cald, totuși. Să fie un loc în care cu toții să stăm să muncim la toate proiectele pe care le avem în desfășurare. Dorința mea? Să am încredere necondiționată în mine și să le pot insufla capacitatea asta de a avea încredere în ei înșiși și celor cu care lucrez sau interacționez.

Antoneta Galeș s-a născut și trăiește la Brașov. Este trainer, coach, art-terapeut Phronetik. Scrie sub pseudonimul de Tony Mott. Cele mai noi volume semnate de autoare sunt: Caietul Fericirii, Iarna crimelor perfecte, Toamna se numără cadavrele.

Ada Galeș este actriță la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, la Teatrul Național din București și etse și consilier de dezvoltare personală. A luat premiul UNITER în 2016 pentru debut, a jucat în “Un om la locul lui”, film pe care îl găsiți pe Netflix, și în piesa ”Pădurea spânzuraților” de la TNB. Recent, în luna februarie 2021, a jucat în “Iluzii“, de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Claudiu Goga.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută