Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/02/2021
Lifestyle / Destinații turistice

Litoralul – refugiu iarna, în plină pandemie

Carla Siminea De Carla Siminea
Comentarii Litoralul – refugiu iarna, în plină pandemie Share Litoralul – refugiu iarna, în plină pandemie


Litoralul – refugiu iarna, în plină pandemie

Litoralul este una dintre destinațiile ideale pentru sezonul estival: soare, briza mării, nisipul cald sub picioare, dar și aglomerație cât cuprinde, mulți oameni, multă gălăgie și agitație. În extrasezon litoralul poate fi însă un loc foarte special, o adevărată oază de liniște și regăsire. Același loc, dar în care experiențele se află la poluri opuse în două perioade ale anului.

Luând în considerare situația în care ne aflăm de aproape un an încoace, faptul că ne-a intrat deja în conduită să ne distanțăm tot mai mult de ceilalți, grijile, stresul și tensiunea pe care le-am acumulat pe parcursul acestei perioade grele, ne este clar că toți avem nevoie de puțin timp pentru a evada din case și din cotidianul plin de provocări. Nu este însă atât de simplu să găsești un loc în care să ieși și să te simți cu totul în siguranță în acestă perioadă. Dacă toată lumea alege să meargă la munte iar stațiunile de ski sunt pline, de ce nu ai alege exact opusul și să faci o escapadă pe litoral?

Litoralul – refugiu iarna, în plină pandemie

Mai toți oamenii au o părere proastă despre mare în sezonul rece și, dacă nu sunt locuitori ai Constanței, litoralul nu este nici pe departe un loc în care s-ar putea afla iarna. E deprimant, marea e urâtă atunci când e frig, hotelurile sunt închise sau sinistru de goale. Aceasta e părerea generală pe care majoritatea o are, însă ai fost și ai văzut asta cu ochii tăi? Te voi contrazice acum și îți voi spune că nu e chiar așa. Eu am ales un weekend din ianuarie în care vremea arăta prietenoasă cu o temperatură de 14 grade, cam câte sunt și de 1 mai, când toți se înghesuie pe autostradă. Nu e deloc greu să alegi un weekend în care temperatura îți permite să faci o astfel de călătorie.

yaki

yaki

yaki

yaki spa

yaki spa

Hotelul în care am ales să stau în weekend-ul meu de evadare din aglomeratul București a fost Iaki Conference & Spa Hotel, un loc liniștit, foarte stilat, modern și pe malul mării, exact așa cum îmi doream. Ceea ce vă pot spune este că am uitat complet de problemele de acasă, m-am delectat cu mâncare foarte bună chiar la restaurantul hotelului și am putut să privesc într-una dintre dimineți răsăritul chiar de pe balcon, de unde am avut parte de o priveliște minunată. M-am relaxat, desigur, și cu câteva ore la spa și saună, acesta fiind unul dintre motivele pentru care am ales acest hotel. Iar în ziua de dinainte de plecare am fost într-unul dintre locurile mele preferate din Constanța, și anume Faleza Cazinoului. Este un loc în care îmi place să merg și să mă deconectez de la tot ce înseamnă griji cotidiene. Recunosc că briza a fost destul de puternică dar mi-a prins cu atât mai bine și, pentru mine, nu a fost deloc deranjant. Recomand cu mare drag o plimbare de-a lungul falezei, care spre deosebire de vară, nu este arhiplină în această perioadă.

yaki

Un mare avantaj este că poți alege cam orice stațiune fără a fi condiționat foarte tare de banii pe care îi dai pe cazare. Poți să te răsfeți într-o cameră de fiță, pe plajă, cu vedere la mare, într-un hotel de patru stele. Spre exemplu, în Mamaia Nord într-un astfel de hotel prețurile variază în jurul sumei de 200 de lei pe noapte și chiar mai puțin de atât dacă faci o rezervare din timp, pe când în plin sezon, aceeași cameră ajunge la aproape 700 de lei pe noapte, cu o rezervare mult mai timpurie. Același lucru se întâmplă și când vine vorba de restaurante și, mai mult de atât, nu trebuie să mai stai să vânezi o masă liberă.

Pentru că vorbeam de o pauză și un loc în care evităm pe cât posibil aglomerația, litoralul pe timp de iarnă exact asta oferă: relaxare, momente de introspecție și liniște. O adevărată experiență, care poate fi percepută ca o terapie, este o plimbare lungă pe malul mării. În plus, conform unor studii, marea are un efect antistres și antidepresiv, oferind o stare de bine, ceva ce avem cu toții nevoie, calm și pozitivitate.

Mai mult de atât, ai timp să descoperi locuri noi, să admiri imaginea mării pe timp de iarnă, să te bucuri de apusuri și răsărituri pe plajă, să simți briza mării și aerul rece. Când te vei întoarce din această escapadă, vei vedea probleme cotidiene cu alți ochi și vei aborda totul, cu siguranță, într-o manieră mult mai sănătoasă.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută