Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/01/2021
Lifestyle

SALUT SIBIU | ”Ce ne facem cu toate întrebările pe care nu ni le-am pus” de Răzvan Sădean

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii SALUT SIBIU | ”Ce ne facem cu toate întrebările pe care nu ni le-am pus” de Răzvan Sădean Share SALUT SIBIU | ”Ce ne facem cu toate întrebările pe care nu ni le-am pus” de Răzvan Sădean


Am auzit încă din copilărie diferite teorii ale conspirației. La momentul respectiv, multe dintre ele îmi dădeau fiori și era dificil să le probez ca să-mi pot învinge frica. Chiar dacă teama era acolo, prezentă, mintea mea nu le-a putut accepta niciodată întru totul. De la atentatele din 2001 și până acum, pur și simplu nu le-am mai dat atenție, dar asta nu înseamnă că ele s-au disipat. Lumea în care trăim azi e un teren fertil pentru diverse teorii ale conspirației alimentate de știri false și de personaje nocive care vând certitutidini și seamănă panică.

O teorie a conspirației expune întotdeauna o situație extremă, există fie salvarea, fie dezastrul total, fără cale de mijloc. Adică e fix așa cum predică adepții acestor teorii, iar tu ca ascultător trebuie să accepți întocmai adevărul lor. Dacă ceri dovezi sau pui întrebări ți se aruncă o privire plină de milă, superioritate și dispreț. Dacă ne întrebăm de ce aceste teorii prind în plasă atât de mulți oameni, ar trebui să privim în trecut: la orele de română unde înțelegerea operelor literare însemna memorarea pe de rost a unor comentarii, la educația de acasă pe care am pus-o pe un piedestal atât de înalt încât să mai ajungi la ea pentru a o chestiona a devenit un adevărat efort, la complăcerea în a primi răspunsuri precum ”așa e de când lumea” sau ”pentru că așa zic eu”, la actele de violență din care am deprins obiceiul de a asculta de teamă. Sub o formă sau alta, a gândi cu mintea ta s-a transformat într-o disciplină pe care am învățat, de mici, să o fentăm cu scutiri.

Într-o lume în care viața în rețea strânge laolaltă dintr-un click adepții acelorași convingeri, formând bule autosuficiente care nu mai au nevoie nici de întrebări, nici de incertitudini, nici de dialog, e la îndemână să te lipești de idei fixe. Să lupți pentru ”binele lumii” atunci când deții adevărul și dreptatea, devine floare la ureche. E mult mai ușor să-ți propui să salvezi lumea de oculta mondială, decât să te salvezi pe tine. E mult mai ușor să reciți decât să aprofundezi. E mult mai ușor să dai din coate decât să oferi argumente. Poate, în anii care urmează, vaccinul ne va salva de pandemie, dar ce ne facem cu toate întrebările esențiale despre noi pe care nu ni le-am pus și pe lângă care încă ne fofilăm?

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută