Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/01/2021
Muzică

Electronica | BELAU: În căutarea culorilor sunetelor

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Electronica | BELAU: În căutarea culorilor sunetelor Share Electronica | BELAU: În căutarea culorilor sunetelor


Citește și:

Cu videoclipul Risk It All (Night Version), lansat la finele anului trecut, Péter Kedves și Krisztián ‚Chris’ Buzas, membrii Belau, confirmă încă o dată că se numără la ora actuală printre cei mai promițători nou-veniți producători şi creatori de muzică electronică de pe scena europeană, reamintindu-ne că trupa a apărut exploziv pe scena muzicii maghiare cu videoclipul Island of Promise, difuzat intens la radio şi TV (a fost inclus şi pe OST-ul serialului HBO Golden Life), prezent în mai multe topuri muzicale şi reclame internaționale. Plus că primul LP al formaţiei budapestane, The Odyssey, a câștigat premiul Grammy ungar în categoria celor mai bune albume de muzică electronică. Una dintre aparițiile remarcabile în spaţiul est-european de downtempo/chillout, Belau a lansat la începutul verii trecute Colourwave, album ce conturează povestea unei călătorii speciale în spaţiul Caraibelor şi e definitoriu pentru duo prin amestecul elegant de peisaje sonore ambientale și ritmuri rezervate, dar și energice, pentru a evoca temele centrate în jurul elementelor fundamentale ale naturii, în special marea infinită. Acum, cu Risk It All, ce o are ca invitată pe cantautoarea Amahla, recent nominalizată la premiul The Ivors Academy Rising Star, Belau anunţă o nouă versiune a albumului, una mult mai bogată în culori şi texturi sonore. Mai multe detalii ne-a oferit chiar PÉTER KEDVES…

Electronica | BELAU: În căutarea culorilor sunetelor

Risk It All este una dintre piesele noastre favorite de pe noul album, pentru care filmasem chiar înainte de lansarea acestuia un videoclip coţinând imagini superbe din Europa. În aprilie 2021 ne propunem să lansăm versiunea Deluxe al lui Colourwave care va contine cateva remixuri, live sessions, versiuni reimaginate, plus o piesă nouă, iar primul extras de pe disc este tocmai versiunea “nocturnă” a cantecului Risk It All, mai mistică, minimalistă şi sumbră decât originalul. Din fericire, fanii au apreciat ambele versiuni întrucât fiecare îşi are propriul mood care le distinge între ele. Noi am solicitat unor producători super-talentaţi să creeze ceva unic din piesele originale şi putem spune acum că suntem pe deplin mulţumiţi de remixuri. În ianuarie vom lansa şi o piesă nouă, intitulată Luz, având ca invitate două vocaliste caraibiene extrem de talentate.

Electronica | BELAU: În căutarea culorilor sunetelor

Belau // Risk It All (Night Version)

Colourwave vine la 4 ani după succesul vostru cu Odyssey. Care e ideea în jurul căreia aţi compus acest album?

E un album conceput mai profund, care-şi propune să fie un adăpost al omului modern realizat muzical în care ascultătorii pot să îşi găsească refugiul împreună cu gândurile lor. Colourwave e un concept pluristratificat care la bază încearcă să reprezinte o cale spre conştiinţa de sine prin utilizarea sunetelor din natură în mix cu beat-uri moderne şi exacte. El înglobează mesaje şi instrucţiuni ale naturii care ne înconjoară – în special marea – deasupra cărora Belau a continuat cu conceptul său geografic – familiar din perioada Odyssey – care reflectă muzical şi vizual de această dată miile de culori ale spaţiului caraibian. Toate vizualurile sunt realizate de către Chris pentru că albumul are şi un concept vizual – 12 cântece, 12 culori – şi este disponibil inclusiv pe vinyl pe site-ul nostru de pe Bandcamp.

Colourwave (Album)

Electronica | BELAU: În căutarea culorilor sunetelor

Belau ft. Szécsi Böbe // Redefine (Music Video)

Dar videoclipurile pieselor? De exemplu Redefine și Risk It All sunt foarte diferite ca abordare.

Pentru noi este foarte important ca videoclipurile să fie oglinzi ale cântecelor noastre şi a poveştilor pe care vrem să le spunem aşa că fiecare are şi o poveste vizuală, pentru a ajuta, poate, oamenii să intre în mood şi să pătrundă mai bine esenţa cântecului. Lucrăm de obicei cu două echipe, ambele foarte talentate, dar în perioada carantinei a trebuit să apelăm, din cauza virusului, la un videoclip animat. În viitor vom realiza şi alte videoclipuri pentru album, precum şi un live session special pe care l-am înregistrat la Barcelona pentru piesa intitulată Essence.

Belau // Risk It All (Music Video) 


De la Amahla pentru Risk It All la Kirstine Stubbe Teglbjærg ori Sophie Lindinger, aţi colaborat cu voci binecunoscute ale scenei dream pop & electro. Cum le-aţi convins să colaboreze cu voi?

Pur şi simplu am rugat toate aceste vocaliste pe care le-ai menţionat să ni se alăture în călătoria noastră şi suntem foarte bucuroşi că am reuşit să avem cântece făcute împreună cu aceste artiste supertalentate. Face parte din conceptul nostru să lucrăm întotdeauna doar cu femei. A compune piese cu ele a fost cu adevărat ceva diferit în cazul fiecăreia. Pe unele nu le-am întâlnit, însă am stat de vorbă despre Belau, despre concept şi despre ideile noastre, înainte de a demara procesul creativ.

Belau ft. Sophie Lindinger // Breath


Cum v-aţi ales acest nume, Belau?

E o poveste veche, de când eram mici. Ne pasiona geografia în copilărie şi cunoşteam pe de rost toate capitalele ţărilor din lume. Am descoperit insulele Palau care formau o ţărişoară în Oceanul Pacific şi cumva numele şi cultura ei au rămas pentru noi o inspiraţie de-a lungul anilor. Băştinaşii folosesc un alt nume pentru ţara lor: Belau. Într-o bună zi o să ajungem să cântăm acolo, sunt convins de asta. Eu şi Chris ne cunoaştem de când aveam 10 ani, am fost colegi de clasă şi cei mai buni prieteni şi am avut fiecare multe experienţe muzicale bune, dar n-am cântat niciodată împreună până am început să lucrăm în Belau, după mulţi ani. Nu ne-am imaginat însă că se va ajunge atât de departe, că vom ajunge să performăm în întreaga Europă.

Electronica | BELAU: În căutarea culorilor sunetelor

Care sunt componentele esenţiale ce vă definesc identitatea muzicală aparte?

Este un amestec de muzică live şi electronica, în care folosim de obicei multe instrumente exotice precum cele cu coarde, marimba, vibrafonul, dar şi sub-uri 808 mari şi, de asemenea, bucăţi muzicale pe care noi le-am colecţionat din diferite părţi ale lumii. De obicei oamenii spun că e chillout / chillwave / triphop/ downtempo / electronica.

Pe scurt despre etapele procesului creativ…

Mai întâi lucrăm acordurile şi beat-urile, apoi armoniile vocale şi la sfârşit versurile, împreună cu vocalistul nostru invitat, diferit pentru fiecare cântec. Fiecare piesă are o poveste diferită, legată de modul în care ea se construieşte.

Electronica | BELAU: În căutarea culorilor sunetelor

Încotro vă îndreptaţi pentru a găsi inspiraţia?

Principala sursă de inspiraţie rămân călătoriile, dar poate fi la fel de bine şi un film, un serial sau doar o fotografie. Şi, desigur, viaţa însăşi. Avem un concept general, la fel pentru fiecare album al nostru, cel de a încapsula vibe-ul unei regiuni geografice diferite de pe planetă. Primul a avut un mood mediteranean iar acesta are influenţe caraibiene.

Momente memorabile din ascensiunea voastră ca trupă

Ne este greu să alegem 2-3 momente pentru că am cântat în 23 de ţări şi deseori am performat în cadrul unor evenimente speciale, aşa că poate aceste concerte rămân cele memorabile. De exemplu, cele din cadrul Untold, Electric Castle, SXSW sau Primavera. Cu primul nostru album am câştigat Grammy-ul maghiar, numit Fonogram, fapt care în mod cert a reprezentat o piatră de hotar în cariera noastră muzicală, fiindcă piesele noastre au început să fie difuzate în diversele medii, inclusiv radio, precum BBC, KEXP, Billboard sau Clash Music. Astea sunt lucruri extrem de importante pentru noi.

Belau // Essence (Barcelona Live Session)

Cum v-aţi adaptat modul de comunicare cu fanii condiţiilor impuse de perioada de izolare?

Am realizat playlist-uri speciale de carantină pe Spotify care s-au dovedit a fi destul de populare, plus că am încercat să informăm oamenii în ce priveşte datele legate de turneul nostru reprogramat. Am avut şi câteva momente retrospective şi am realizat inclusiv un live session special pe Europavox pentru Music Europe Day. Sper că situaţia se va ameliora şi vom fi în măsură să susţinem o serie de mici show-uri şi poate vom ajunge astfel să cântăm şi în Bucureşti şi în Cluj. Oricum, în continuare streaming-ul va beneficia de o atenţie sporită şi va dura câţiva ani până când scena muzicală live va reveni la normal. Acum, în ianuarie, noi ne vom focusa pe lucrul la cel de-al treilea nostru album întrucât avem o grămadă de idei. Avem şi timpul necesar să îl pregătim fiindcă presupun că nu va putea fi vorba de a face concerte cel puţin până în primăvară. Şi aşa am fost norocoşi că am putut suţine lansarea lui Colourwave printr-un show live în Budapesta pe la mijlocul lunii octombrie. A fost o noapte memorabilă. Pentru moment aşteptăm momentul când vom putea performa din nou în concert şi, probabil, turneul de lansare a albumului va fi programat în toamna lui 2021.

Electronica | BELAU: În căutarea culorilor sunetelor

Belau (Music Europe Day)

Voci eterice și hipnotizante, energie captiv(ant)ă într-o dinamică chill și o producție migălos realizată… parcursul celor doi exploratori de la Belau în căutarea de noi culori ale sunetelor merită cu siguranţă a fi urmărită şi în 2021.

  • Interviu de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută