Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/12/2020
Muzică

Nine Inch Nails sau cum să asculți un first-person shooter pe vinil

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Nine Inch Nails sau cum să asculți un first-person shooter pe vinil Share Nine Inch Nails sau cum să asculți un first-person shooter pe vinil


În 1996 apărea apărea unul dintre jocurile video care au pus bazele genului first-person shooter: „Quake”. La acel moment, dar și mulți ani după, „Quake” a reprezentat o revelație în ceea ce privește jocurile de acțiune dark, cu scenarii și grafică înfricoșătoare și efecte sângeroase care nu te lăsau să dormi liniștit noaptea.

Însă, e greu de imaginat că jocul ar fi avut același succes fără muzica și efectele audio realizate de Nine Inch Nails special pentru acel univers horror sci-fi (logo-ul trupei își face apariția și în joc, pe cutiile cu muniție pentru Nailgun). Jucătorii hardcore în single player mode au adânc imprimate pe creier sunetele acelea industriale, vocile care se aud pe fundal în surdină ca niște incantații malefice și linile melodice care te aduceau aproape de o stare de transă. (Da, mă număr printre cei afectați, care au jucat „Quake” obsesiv și care făceau nopți albe în încercarea de a mai avansa un nivel și de a mai învinge un boss.) De asemenea, coloana sonoră a jocului este considerată a fi una dintre cele mai bune din istoria gamingului. Cu toate acestea, nimeni la acel moment și nici în următoarele două decenii n-a considerat că ar fi o idee bună ca OST-ul „Quake” să fie pus pe un CD și lansat pentru a-i unge pe suflet și pe timpane pe fanii die hard ai jocului. A fost nevoie să treacă mai bine de un sfert de secol pentru a se întâmpla acest lucru…

În luna septembrie a lui 2020, după 26 de la lansarea jocului, Nine Inch Nails a lansat pentru prima dată coloana sonoră a jocului, în versiune remasterizată. A ales s-o imprime pe vinil (pe două discuri), făcând astfel dreptate pentru fanii jocului, dar și pentru istoria trupei, căci „Quake” a reprezentat un moment important pentru Trent Reznor & co. Mai exact, a fost prima dată când Reznor a experimentat cu muzica ambientală, iar ceva ani mai târziu a și câștigat un Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, tot una ambientală, pentru filmul „The Social Network” (2010) – și aceasta a fost pusă pe vinil și lansată tot în septembrie. După „Quake”, Trent Reznor s-a implicat în realizarea coloanelor sonore a mai multe filme, dintre care amintim: „The Girl with the Dragon Tattoo”, „Gone Girl” și mai recentele „Soul” (animație Disney) și „Mank” (film Netflix regizat de David Fincher). Pentru „Quake”, NIN a lucrat for free, deoarece i-a plăcut mult proiectul celor de la id Software, dezvoltatorii jocului. Cu toate acestea, niciuna dintre piesele ambientale nu a avut un nume, ele au fost botezate (în mod neoficial) de către fani, în funcție de nivelul în care-și făceau apariția sau în funcție de feeling-ul pe care-l dădeau („IT IS RAPED”, „HALL OF SOULS”, „DAMNATION” etc.).

Trent

Despre această coloană sonoră, Reznor a spus că „nu e muzică, ci texturi și ambianță și zgomote de mașinării și chestii. Am încercat să facem cea mai sinistră, depresivă, înfricoșătoare treabă. A fost amuzant.

  • Text de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută