Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/12/2020
Zile si Nopti

SALUT SIBIU | ”Despre performanță (culturală) în timp de pandemie” de Răzvan Sădean

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii SALUT SIBIU | ”Despre performanță (culturală) în timp de pandemie” de Răzvan Sădean Share SALUT SIBIU | ”Despre performanță (culturală) în timp de pandemie” de Răzvan Sădean


În anul în care în lume multe evenimente s-au anulat, fără a se pune ceva în loc, la Sibiu ne-am bucurat de un potpuriu de activități. Cu toată anxietatea momentelor pandemice, Sibiul a înțeles că ”the show must go on”. Și nu oricum, ci la superlativ. Doar în această logică am avut parte de un veritabil miracol cultural, la care au contribuit toate festivalurile și evenimentele organizate de-a lungul întregului an pandemic 2020. De la vizionări online de spectacole jucate live pe scenă până la concerte pe acoperișul filarmonicii, aceste abordări inedite surprind modul în care cultura sibiană a ținut piept durelor restricții impuse din martie și până în prezent.

Migrarea din offline spre online a fost prima variantă posibilă pentru aproape toate instituțiile de cultură nu doar din Sibiu, ci din întreaga lume. Dar chiar și acest prim și aparent simplu pas a reprezentat o reală provocare pentru unii. Filarmonica sibiană își urma cu rigurozitate programul, însă nimic nu transpărea din somptuoasa clădire. Dacă înainte de debutul pandemiei, instituția avea zero concerte în online, anul 2020 a însemnat o schimbare majoră în acest sens: concerte live sau înregistrate oferite online, aplicație mobilă, dar și ieșirea din zona de confort, de pe scenă pe stradă sau pe acoperișul clădirii. Filarmonica sibiană a reușit performanța unică probabil în lume de a atrage peste 1 milion de oameni în online și de a susține 60 de concerte și trei festivaluri în offline.

Naționalul sibian a arătat încă o dată că e format dintr-o echipă gata să contruiască în orice moment. A achiziționat aparatură de streaming, cea mai bună de înregistrare, și a gândit o formulă similară cu cea a platformei Netflix. Așa a luat naștere Scena Digitală, o propunere unică în peisajul teatral românesc, care oferă producții noi de teatru-film special produse pentru online, dar și spectacole mai vechi din propriul repertoriu înregistrate în 2020 în condiții de calitate HD a imaginii și a sunetului. Și acestea sunt doar două exemple despre cum la Sibiu se poate face performanță culturală și în timp de pandemie.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută