Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/09/2020
Muzică

ANIVERSARE: Jerry Lee Lewis şi ale sale “great balls of fire”

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii ANIVERSARE: Jerry Lee Lewis şi ale sale “great balls of fire” Share ANIVERSARE: Jerry Lee Lewis şi ale sale “great balls of fire”


A înregistrat în celebrul Sun Studios din Memphis şi a cântat cot la cot cu Elvis Presley, Carl Perkins şi Johnny Cash în anii ’50, când a fost numit “rock & roll’s first great wild man”.

În timp ce Beatles cucereau America, Jerry Lee Lewis a recâştigat Europa în anii ’60… după ce s-a stins scandalul căsătoriei sale cu verişoara minoră. Timp de decenii, de la Whole Lotta Shakin’ Goin’ On şi Sweet Little Sixteen la Me and Bobby McGee şi Chantilly Lace, muzica lui a făcut să danseze milioane de oameni de pe planetă, inclusiv pe români când a concertat la Braşov în cadrul festivalului Cerbul de Aur în 1993. Viaţa sa personală a avut întotdeauna, precum felul în care cântă la pian… un ritm îndrăcit! Jerry Lee Lewis s-a însurat de 7 ori (prima dată la 16 ani), a fost arestat fiindca ar fi vrut să-l ucidă pe Elvis, a intrat în clinciuri cu media fiind credincios dar nu şi religios, şi-a împuşcat din greşeală basistul, i-au fost confiscate regulat părţi din avere fiind suspectat de evaziune fiscală, şi-a concediat propria fiică pe care a dat-o apoi şi-n judecată, şi lista poate continua… supranumele-i de ‘The Killer’ nu vine doar de la incendierea pianului cu o sticlă de Coca Cola plină de benzină.

La cei 85 de ani pe care îi împlineşte pe 29 septembrie, legendarul compozitor şi performer Jerry Lee Lewis reprezintă dovada că muzica însufleţeşte. La propriu! În toamnă, la puţin timp după ce s-a refăcut la ferma sa din Mississippi în urma unui accident cerebral serios, pionierul muzicii Rockabilly şi al Rock’n’Roll-ului a intrat în studio la Nashville pentru a înregistra un album de clasice Gospel şi nu a făcut-o doar cu vocea ci folosind şi pianul… în condiţiile în care timp de trei luni fusese nevoit să reînveţe practic să meargă şi era convins că nu îşi va mai putea folosi vreodată mâna dreaptă atâta vreme cât aceasta nu mai răspundea la comenzi. Fericit că poate să cânte din nou la pian, The Killer a terminat de făcut albumul în primăvara acestui an! T-Bone Burnett, prieten al lui Jerry Lee şi producător al discului, a fost şocat de timpul scurt în care acesta a trecut de la neputinţa fizică la capacitatea de a interpreta integral piesele: “That’s the power of love, you know?”. Burnett, deţinător a 10 premii Grammy, va fi şi co-regizor alături de Callie Khouri (creatoarea serialului Nashville) al noului Biopic documentar dedicat lui Jerry Lee Lewis, produs chiar de acesta împreună cu Mick Jagger, ce va fi lansat în 2021. Asta da vitalitate. La mulţi ani, Jerry Lee Lewis!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută