Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/06/2020
Zile si Nopti

SALUT SIBIU | ”Ce ține Sibiul la distanță de anonimat, beznă și frică” de Răzvan Sădean

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii SALUT SIBIU | ”Ce ține Sibiul la distanță de anonimat, beznă și frică” de Răzvan Sădean Share SALUT SIBIU | ”Ce ține Sibiul la distanță de anonimat, beznă și frică” de Răzvan Sădean


Cultura a fost unul dintre vectorii esențiali care a scos Sibiul din anonimat în ultimii ani. În mod atipic, în Sibiu, cultura o găsești nu doar în sălile de spectacole, ci și în piețele centrale, pe străzi, pe ziduri, în parcuri sau în cartiere. Cultura e un organ fundamental fără de care nu putem să ne mai imaginăm viața. El ajută oamenii, comunitățile și orașele să funcționeze. Festivalurile, evenimentele și târgurile care animă orașul de pe Cibin mai bine de șase luni pe an, în fiecare an, au devenit un adevărat brand de oraș, unul puternic și cu ecouri internaționale.

Până de curând, ne-am putut bucura de ele într-o formă care în prezent pare de neimaginat. Zeci de mii de oameni vibrând la comun în fața artei, sub toate formele ei. Odată cu începerea pandemiei, când părea că un uriaș voal negru a fost tras peste întreaga lume, tot cultura a fost cea care ne-a ținut la distanță de angoase, epuizare psihică și nesiguranță. Cultura s-a readaptat rapid și a găsit un alt spațiu în care să se manifeste, din săli și piețe a migrat în online. Așa ne-am putut bucura de șansa de a vedea spectacole care nu se mai joacă sau care se vor mai juca cândva, dar în orașe în care poate nu vom ajunge niciodată. Am văzut filme, foarte multe filme. Am vizitat muzee doar cu ajutorul cursorului și am ascultat concerte pe care poate nu le-am fi ascultat niciodată. Și toate au fost la o notificare și un click distanță. Acum că restricțiile sunt ridicate treptat și ne gândim la zilele de auto-izolare la timpul trecut, aproape că nu ne putem imagina cum ar fi fost toată această perioadă fără acces neîntrerupt la cultură.

E un câștig enorm pentru toată lumea că Sibiul va continua să acorde o importanță deosebită culturii și în perioada care urmează, în ciuda dificultăților provocate de pandemie. E necesar ca Sibiul să-și mențină credibilitatea internațională câștigată în ani și datorită culturii. Indiferent că vom avea parte de evenimente în aer liber, de evenimente online sau de evenimente mixte, cultura ne va ajuta să pășim cu mai puțină frică pe acest drum necunoscut. Sezonul festivalurilor se deschide în 2020 cu un FITS #online, o ediție cum n-a mai fost alta până acum.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută