Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/06/2020
Zile si Nopti

Chestionar de #Sibiu – Ioana Cosma

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Chestionar de #Sibiu – Ioana Cosma Share Chestionar de #Sibiu – Ioana Cosma


Actriță a Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu, Ioana își iubește enorm meseria. E perfecționistă, îi place ordinea, punctualitatea și corectitudinea. Iubește oamenii atât cu bune cât și cu rele, dar îi preferă totuși în preajma ei pe cei solari, energici, zâmbitori și amabili.

 

De ce să locuiești în Sibiu: De ce? N-aș ști să-ți spun exact. Cred că depinde în parte de fiecare. De ce anume își dorește, de ce anume îl face fericit, cu ce vibrează. Cred că trebuie să vibrezi cu orașul și orașul să vibreze cu tine. Eu vibrez cu Sibiul. Are o liniște aparte Sibiul, care mă încarcă. Dacă ar fi să personific Sibiul, ar avea înfățișarea unui om solar, energic, zâmbitor și amabil. Cum am spus mai sus, ar fi un om pe care l-aș prefera în preajma mea.

 

Trei locuri pe care oricine ar trebui să le vadă în Sibiu: Când ajung pentru prima dată într-un oraș, eu personal, caut teatrul. Pur și simplu vreau să văd clădirea, să-i simt energia. Apoi m-aș plimba pe străzi, aș observa oamenii, clădirile. Dacă aș veni pentru prima dată în Sibiu, aș rămâne cu siguranță plăcut impresionată de străzile înguste și clădirile pline de istorie ale Orașului de Jos. Ultimul, dar nu cel din urmă loc pe care mi-aș dori să îl vizitez în Sibiu, ar fi Muzeul Astra, bineînțeles.

 

Un festival tare cu care asociezi Sibiul: Ce întrebare simplă! Nu am cum vreodată să nu asociez Sibiul cu “Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu”- FITS. Sunt absolut convinsă că sunt mulți aceia care asociază Sibiul cu FITS. Mama mea, de exemplu, își ia an de an concediu special în perioada în care se desfășoară FITS și vine tocmai din Londra, pentru a se bucura de festival. Iubesc energia și freamătul pe care îl dă acest festival orașului. Am avut norocul și bucuria de a participa încă de când eram pe băncile facultății și nu are cum să nu mă înduioșeze faptul că în anul în care m-am născut eu, în 1993, s-a născut și FITS.

 

În Sibiu mă inspiră: Energia, misterul și istoria străzilor și clădirilor din Orașul de Jos. Dacă te plimbi pe acolo, îți pui în căști muzica preferată și îți dai voie să te pierzi pe străzi, poți să intri în ce lume vrei tu. E ceva magic.

 

Un gust, un preparat specifice Sibiului: Sunt o iubitoare a brânzeturilor, așa că, din punctul ăsta de vedere, pot spune că producătorii de brânzeturi din Mărginimea Sibiului, mă răsfață. În ceea ce privește preparatul specific Sibiului, nu am o recomandare, însă pot spune cu certitudine că o ciorbă de burtă mai bună ca cea de la restaurantul Kon Tiki, nu am mai mâncat.

 

Cea mai bună mâncare din oraș o găsești: Mănânc destul de rar în oraș, dar când o fac, prefer Lili’s, Jules Bistro, La Cuptor. Totuși, cea mai bună mâncare din oraș, eu o găsesc acasă, în frigider, când îmi trimite tata pachet de la Târgu Mureș, pachet în care îmi pune tot ce-mi poftește inima.

 

Ce te face să zâmbești pe străzile Sibiului: Zâmbesc atunci când văd oameni zâmbind chiar și fără motiv. Zâmbesc atunci când văd copii jucându-se și alergând. Zâmbesc atunci când văd bunici cu nepoți. Mă înduioșează grija bunicilor pentru nepoți. Mă bucură și mă fac să zâmbesc câinii din curțile oamenilor, câini cu care vorbesc și mă împrietenesc. Mă bucură și mă liniștește când e curățenie pe străzi.

 

Un loc preferat de unde poți vedea tot orașul: În general prefer locurile care îmi oferă intimitate, un astfel de loc intim unde îmi place să savurez o cafea și să văd orașul, e pe terasa de la Wien Cafe.

 

Spații din oraș care merită să fie revitalizate: Aș vrea să pot să spun și ceva mai neplăcut despre Sibiu, că prea l-am lăudat până acum, dar sincer îți spun, nu găsesc. E posibil, chiar dacă au trecut 8 ani de când m-am stabilit aici, să fiu încă atât de îndrăgostită încât să nu-i văd defectele.

 

Formula care definește starea de spirit a Sibiului: Poți fi elegant, deosebit și cochet prin simplitate.

 

Sibiului îi lipsește: Poate că dacă m-ai fi întrebat acum câțiva ani, ți-aș fi spus că Sibiului îi lipsește, nu în totalitate, dar îi lipsește, viața de noapte. Acum însă, am mai crescut și apreciez mult mai mult o întâlnire cu prietenii, acasă la unul dintre noi, îmbrăcați lejer, savurând un pahar de vin, râzând și jucând jocuri de societate. Momentan, în acestă perioadă de pandemie, cred că Sibiului îi lipsește prezența în aceeași încăpere a spectatorului cu actorul. Mie cel puțin mi-e foarte dor, îmi lipsește și aștept cu nerăbdare să ne reîntalnim fericiți și sănătoși în sală și pe scenă!

 

Foto: Mihai Ghior, MRA

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută