Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/05/2020
POP-UP STORiEs

POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni Share POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni
POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni


Fast food, băuturi răcoritoare, încălțăminte, calculatoare, avioane sau supereroi. Pe scurt, încleştările titanilor moderni

Categorii de produse „construite” pe cele mai mari competiții corporative care au făcut istorie în decursul timpului. Povești pline de trucuri, procese, reclame agresive și chiar dispute familiale.

Iată 10 ciocniri încrâncenate ale titanilor economiei de consum, poate cele mai importante controverse comerciale din istoria modernă a capitalismului.

1. Pepsi vs Coca Cola

POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni

Faimoasele Cola Wars din anii ’80 ce au plecat de la campania Pepsi Challenge prin care oamenii erau chemaţi să aleagă produsul doar după gust. Cota de piaţă a Coca Cola a scăzut atât de dramatic încât compania s-a grăbit să scoată New Coke, un dezastru care a obligat-o să-şi ceară scuze la 400,000 de reclamanţi.

2. Adidas vs. Puma

POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni

Vechea poveste a celor doi fraţi, Rudolf şi Adi Dassler, care au demarat cu aproximativ un secol în urmă în Germania o afacere cu încălţăminte în spălătoria mamei lor. După o serie de certuri între ei, business-ul s-a rupt în două, Adidas şi Puma (brand-ul din urmă a fost numit iniţial Ruda, însă Rudolf a realizat că numele său nu e la fel de sonor ca cel al lui Adi).

3. Apple vs. Microsoft

POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni

Bill, thank you. The world’s a better place, i-a spus Steve Jobs în ’97 la telefon lui Bill Gates după ce acesta a fost de acord să investească 150 de milioane de dolari în acţiuni Apple pentru a o salva de la faliment. A urmat însă un aprig război personal care a implicat deopotrivă consumatorii şi companiile pe care cei doi le fondaseră.

4. McDonald’s vs. Burger King

POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni

Încleştarea dintre titanii fast-foodului a avut cel mai spectaculos episod în 1957 când Burger King a lansat Whopper, mai mare şi mai gustos, ca replică la hamburgerul ieftin de la McDonald’s, dar niţel mai costistor (37 de cenţi faţă de 15). Rivalul a răspuns cu… acum iconicul Big Mac, deci se pare că mărimea contează totuşi.

5. Sony vs. Nintendo

POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni

Prin ’91, Sony şi Nintendo colaborau pentru o nouă versiune al Super NES-ului, doar că în cadrul Nintendo s-a instalat teama că partenerii vor utiliza know-how-ul dobândit pentru a-şi dezvolta propriile console şi i-au lăsat brusc baltă în favoarea Philips. Preşedintele Sony a fost atât de furios încât a dat undă verde pentru Sony Computer Entertainment şi astfel avem azi… PlayStation-ul.

6. Duracell vs. Energizer

POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni

De zeci de ani durează lupta având ca miză… iepuraşii roz. Campania publicitară Duracell Bunny s-a derulat în 1973 dar când termenul de protecţie legală a expirat în ’88, Energizer şi-a lansat propriul iepuraş roz, echipat parodic cu ochelari de soare şi şlapi. De atunci, cele două firme continuă să se întâlnească în sălile de judecată.

7. Airbus vs. Boeing

POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni

Războiul în duopol a început în anii ’80 când producătorul european şi-a aţintit privirea asupra pieţii americane dominate de Boeing şi continuă prin avocaţi în urma repetatelor acuze reciproce, mai ales în privinţa subsidiilor guvernamentale. În 2012, a fost atins un vârf prin campania publicitară Airbus în care pe botul unui avion a companiei rivale a fost “photoshopat” nasul lui Pinocchio.

8. Givenchy vs.Yves Saint Laurent

POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni

Mai exact Bernard Arnault vs. François Pinault, cei mai bogaţi afacerişti din Franţa. S-au ciocnit în tentativa (nereuşită) de a cumpăra Gucci şi acum se înfruntă în planul actelor filantropice. Când fiul lui Pinault a anunţat donaţia familiei de 100 de milioane de euro pentru refacerea Notre Dame, fără să clipească, Arnault a dublat suma.

9. Fender vs. Gibson

POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni

Leo Fender şi Lester Polsfuss aka Les Paul (cel după care Gibson Guitar Company şi-a numit celebrul instrument în 1952) au fost mai mult inamici decât prieteni, dar la început erau în relaţii excelente. Paul era un muzician vizionar ce a construit prima chitară electrică cu ‘solid body’ iar Fender a fost inginerul de înaltă clasă care a produs-o în serie mare.

10. Marvel vs. DC Comics

POP-UP STORIES | Încleştările titanilor moderni

Un război al giganţilor comicsurilor ce se poartă la vedere, în sălile de cinematograf, prin intermediul legiunilor de supereroi din portofoliul fiecăruia. Avengers vs. Justice League, Captain Marvel vs. Wonder Woman, Iron Man vs. Batman si Spider-Man vs. Superman… ne sunt deja familiare. Bătăliile se duc una după alta însă rezultatul final este departe de a fi previzibil.

Material realizat de Ioan Big, publisher Zile și Nopți

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută