Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/05/2020
Muzică

SUNETELE ORAȘULUI | byron, profeție despre „Azi”

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii SUNETELE ORAȘULUI | byron, profeție despre „Azi” Share SUNETELE ORAȘULUI | byron, profeție despre „Azi”


Și în izolare, băieții de la byron au rămas activi: la jumătatea lui aprilie, au lansat single-ul „Azi” de pe albumul „Nouă”. Nu retractez nicio iotă, e de nota zece. 

 

SUNETELE ORAȘULUI | byron, profeție despre „Azi”

Cântecul ”Azi” este al 5-lea single de pe albumul ”Nouă” lansat de trupă anul trecut în noiembrie și se adaugă celorlalte single-luri lansate până acum „Anima”, „Continuum” feat. Lucia, „Nouă” și „Consumatori de vise”.

Conform comunicatului de presă, „videoclipul piesei este extras din byronnouălive , sesiunea live filmată de trupă la Cincșor la începutul lunii martie. În 2018, byron și-au mutat studioul de înregistrări la Transylvania Guesthouses în Cincșor, județul Brașov, pentru prima tabără de creație din istoria trupei.
Acolo au luat naștere primele piese de pe ce avea să devină albumul “Nouă”. Doi ani mai târziu, după lansarea albumului și terminarea turneului de promovare, byron au revenit la Cincșor pentru a-l interpreta live în întregime într-o sesiune live cu totul specială.

Concertul integral este disponibil pentru vizionare pe platforma Overground Showroom – o bibliotecă video on demand dedicată concertelor”. 

„Azi” e o piesă frumoasă și romantică. Se pretează la a fi dansată înlănțuit, desculț, pe plajă, că tot pândim relaxarea restricțiilor și visăm cu ochii deschiși la libera circulație. Iar locul să fie așa cum l-a descris Dan Byron, când l-am întrebat unde și-ar petrece un weekend cu soția: „Pe o plajă pustie, departe de toate mamaile, acolo unde nisipul din clepsidră ezită să curgă și zilele sunt lungi cât o săptămână, acolo unde muzica se aude doar dacă e cântată de cineva iar marea șușotește la picioarele tale ca o amantă. Ăăăă… ce ziceam? A, da, undeva departe de civilizație, bineînțeles.”

Și îmi mai place ceva la „Azi”: e ca o profeție despre „mâinele” eliberator pe care-l așteptăm cu toții. Ascultați refrenul „Iar azi nu-i la timpul trecut/ Și noaptea nu-i doar un vis,/ Azi nu ai timp de pierdut,/ Nimic nu e interzis…” și ziceți voi dacă nu pare a fost scris la capătul izolării, când „toți vom fi fericiți ca niște regi”. Mă rog, replica asta parcă o scrisese Steinbeck, nu Byron, dar înțelegeți voi. 

Îmi vine să vă scriu și ce mi-a spus Dan despre „Ieri”, când l-am întrebat ce le va povesti nepoților. Un ieri de odinioară: „Probabil le-aș povesti despre cum am traversat țara cu autostopul în 2002. Am plecat din Vama Veche, după vreo două săptămâni de stat pe plajă, și am luat-o cătinel-cătinel, din oraș în oraș, trăgând pe la prieteni, vizitând tot ce se putea vizita, chefuind de multe ori, până am ajuns în Timișoara și apoi în Cluj. Am plecat doi la drum, iar pe parcurs, pe când eram în satul Clopotiva de la poalele Retezatului, ne-a ajuns din urmă încă un prieten. Bineînțeles că povestită așa, toată aventura n-are niciun farmec, dar dacă intri un pic în detalii, totul se transformă. Primul detaliu e că nu aveam niciun ban. Al doilea e că toată chestia asta a durat vreo lună. Să mai zic și că eram îndrăgostit? Sau că de fapt porniserăm spre Paris, că voiam să vedem Luvru?”. 

HORIA GHIBUŢIU

foto: https://www.facebook.com/byronmusic/

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută