Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/05/2020
Zile si Nopti

Cât de mult înseamnă cultura armânească pentru zona Balcanilor? Aflăm duminică la Astra Film Online

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Cât de mult înseamnă cultura armânească pentru zona Balcanilor? Aflăm duminică la Astra Film Online Share Cât de mult înseamnă cultura armânească pentru zona Balcanilor? Aflăm duminică la Astra Film Online


Astra Film continuă seria proiecțiilor online de documentare din edițiile anterioare ale Festivalului Internațional de Film de la Sibiu – ASTRA.

Duminică, 17 mai, de la ora 18, va fi proiectat filmul  “Armânii, at the famous Manakia to I’m not famous…/ Armânii, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos…” / Toma Enache/Romania/2015/72 min

Filmul invită la o călătorie întru explorarea lumii armânilor, pornind de la primele imagini filmate în Balcani, la început de secol 20 de către frații Yanaki și Milton Manakia și ajungând la primul film din istoria cinematografiei, vorbit în armână. Titlul respectivului film, ”Nu sunt faimos, dar sunt armân”, e definitoriu pentru acest popor mândru și misterios. În centrul docunentarului de față stă legătura, pe care spectaorul este îndemnat să o deslușească el însuși, între primele imagini filmate de frații Manakia după 1905 și filmul ”Nu sunt faimos, dar sunt armân”, realizat un secol și ceva mai târziu și care aduce în economia documentarului situația actuală a armânilor. Concluzia este că, indiferent de meleagurile unde trăiesc, armânii împărtășesc același nume și aceeași limbă, fiind parte a unuia și aceluiași popor.

Filmele din programul Astra Film Online vor putea fi vizionate pe site-ul festivalului- https://www.astrafilm.ro/online și pe paginile instituției de Facebook.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.